Σήμερα 30 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων και τη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών μας στο περιβάλλον.
Η κοινωνική πλατφόρμα “Zero Waste Future” δημιουργήθηκε το 2018 από την Coca‑Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) με σκοπό να εμπνεύσει πολίτες και ιδιοκτήτες Ho.Re.Ca., καταστήματα καφεστίασης, να κάνουν την κυκλική οικονομία πράξη!
Με απώτερο σκοπό να αλλάξει η στάση των πολιτών προς τα απορρίμματα, το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και εστιάζει σε 3 βασικούς πυλώνες – την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς – με συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη, τη συλλογή και την διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.
Explainer video: Τι είναι το Zero Waste HoReCa Hub από την Coca-Cola
Με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα έχει βρεθεί συνολικά σε 25 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με πιο πρόσφατους σταθμούς το Γκάζι και την περιοχή Μαβίλη-Πανόρμου στον Δήμο Αθηναίων.


Ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που γίνονται μέλη του Δικτύου Zero Waste HoReCa
Κάθε νέα επιχείρηση HoReCa που γίνεται μέλος του Δικτύου Zero Waste HoReCa μέσω του Hub αποκτά πρόσβαση σε χρήσιμα εργαλεία ενημέρωσης, εκπαίδευσης και πιστοποίησης για να επιτύχουν μέσα από απλά καθημερινά βήματα τη μείωση τόσο του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος όσο και του λειτουργικού τους κόστους.

Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν και σχετική διάκριση που θα αναδεικνύει τη βιώσιμη φιλοσοφία τους και την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, ενώ στο online αυτό δίκτυο θα εμφανίζεται ένας συνολικός χάρτης των εγγεγραμμένων μελών/επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.
Το Zero Waste ΗοReCa Hub είναι ουσιαστικά ο βοηθός και οδηγός που χρειάζονται οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι της HoReCa για να συμβάλλουν σε έναν «Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» και, ταυτόχρονα, να εξοικονομούν κόστος στην καθημερινή τους λειτουργία.