15.9 C
Άγιος Νικόλαος
1 Δεκεμβρίου 2021
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τοπικά Φορείς

Υπό κατάληψη η ΑΣΤΕ για τα βασικά δικαιώματα

         Η εργασία στον τουριστικό κλάδο, όπως είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα απαιτητική γι αυτό χρήζει και την κατάλληλη εκπαίδευση. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει μεριμνήσει με την ύπαρξη κάποιων ΙΕΚ και ΑΣΤΕ (Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης). Ωστόσο, ειδικά οι τελευταίες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα τα οποία είναι μακροχρόνια και δεν έχουν παρθεί μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

        Έχοντας αγανακτήσει οι σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης μ’ αυτή την κατάσταση που διαιωνίζεται αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ώστε να ακουστούν και να γίνουν προσπάθειες να επιλυθούν οι τροχοπέδες στην εκπαίδευση τους. Έτσι, από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου έκλεισαν την σχολή. Η Κατάληψη αποσκοπεί στην ικανοποίηση κάποιων βασικών δικαιωμάτων που θεωρητικά έχουν ΌΛΟΙ οι φοιτητές στην χώρα μας. 

       Ο πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση του πτυχίου και η ένταξη του στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Αυτή την στιγμή οι ΑΣΤΕ ανήκουν στο επίπεδο 5 το οποίο είναι ισόβαθμο με τα ΙΕΚ ενώ για να εισαχθεί κάνεις στη σχολή γίνεται μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι απόφοιτοι των σχολών έτσι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε δημόσια μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ όσοι απ’ αυτούς επιθυμούν να εξελίξουν τις γνώσεις τους μπορούν να κάνουν μόνο σε ιδιωτικά κολλέγια και μάλιστα του εξωτερικού. 

         Επιπλέον, οι σχολές διαθέτουν τις 240 διδακτικές μονάδες που απαιτούνται για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα ERASMUS, γεγονός που ίσχυε τα προηγούμενα έτη.Όμως, το Υπουργείο Παιδείας φέτος αρνήθηκε την ανανέωση τους στο πρόγραμμα αφού δεν τις αναγνωρίζει ως Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ακόμα, πέρα από αυτά τα αυτονόητα αιτήματα οι σπουδαστές απαιτούν την βελτίωση των εγκαταστάσεων των σχολών καθώς το κτήριο που τις στεγάζει είναι αρκετά ανεπαρκές για να «φιλοξενήσει» τους 300 και πλέον φοιτητές για την ορθή πραγματοποίηση των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων.

         Με άλλα λόγια, οι φοιτητές απαιτούν τα ίδια δικαιώματα με τους φοιτητές των τμημάτων του Υπουργείου Παιδείας ( παροχή φοιτητικού πάσου, σίτιση και στέγαση φοιτητών, προνόμια που οι σπουδαστές των ΑΣΤΕ δεν κατέχουν). Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι εισακτέοι των σχολών αυτών έχουν γράψει αρκετά υψηλά στις πανελλαδικές εξετάσεις και έχουν διαβάσει το ίδιο με τους φοιτητές του Υπουργείου Παιδείας, δεν έχουν ίσα δικαιώματα.

         Στην προσπάθεια να επιλυθούν κάποια από τα παραπάνω προβλήματα τον Ιανουάριο βγήκε ένα καινούργιο ΦΕΚ ( η υπ’ Αρ. 20071/30.12.2020 Κ.Υ.Α., ΦΕΚ 5824/τ.Β’ 30.12.2020) το οποίο τροποποίησε το πρόγραμμα σπουδών και από τα 3,5 έτη οι ΑΣΤΕ απέκτησαν 4 έτη χωρίς βέβαια την αναβάθμιση του πτυχίου τους. Οι ήδη εγγεγραμμένοι σπουδαστές είχαν βεβαιώσεις από το Υπουργείο Τουρισμού ότι το καινούριο πρόγραμμα σπουδών τους συμπεριελάμβανε και ότι θα είχαν περισσότερα εξάμηνα με μαθήματα. Παρόλα αυτά, 10 ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολών ενημερώθηκαν ότι τελικά αυτό δεν ίσχυε και ότι μόνο οι νεοεισαχθέντες σπουδαστές θα παρακολουθούσαν το καινούριο πρόγραμμα σπουδών, επιβαρύνοντας οικονομικά με αυτό το τρόπο τους σπουδαστές που, ενώ θα είχαν άλλο ένα έτος σπουδών και είχαν νοικιάσει κατοικίες, έμαθαν ότι εντέλει τελείωσαν τις σπουδές τους.

        Αυτό ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έτσι οι σπουδαστές ανέλαβαν δράση με τον δικό τους τρόπο, καθώς όλες οι επιστολές που έστειλαν στο Υπουργείο Τουρισμού δεν είχαν κάποια ανταπόκριση, περιμένοντας έτσι κάποια καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε ΕΔΩ την ανοιχτή επιστολή που έχει σταλθεί στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο παιδείας και τουρισμού.

        Τέλος, σε μια τόσο δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση, όπως αυτή του COVID-19, και όντας υπεύθυνοι πολίτες, οι σπουδαστές, παρόλο την κατάληψη, τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τηρώντας αποστάσεις, φορώντας μάσκες και έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

        Απαιτούν όμως η στάσιμη αυτή κατάσταση να αλλάξει και να αποκτήσουν τα βασικά δικαιώματα κάθε φοιτητή σ’ αυτήν την χώρα!

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook 

Δείτε ακόμα

Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 ΟΑΕΔ

Ν. Π.

Ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ για τις τοπικές κλαδικές συβάσεις εργασίας στον Ν.Λασιθίου και στον Ν.Ηρακλείου

Γ. Π.

Σύνδεσμος υπαλλήλων ξενοδοχείων Ν.Λασιθίου Επιμορφωτικό σεμινάριο για τον COVID-19: Ανακοίνωση – Ενημέρωση

Γ. Π.

ΠΟΕΕΤ: Η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους εργαζομένους – Όσοι δεν δούλεψαν φέτος δεν θα πάρουν ταμείο

Γ. Π.

Καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 97.329 δικαιούχους

N. K.

ΟΑΕΔ – Έρχονται επτά πειραματικές σχολές ΕΠΑΣ Μαθητείας στον τουρισμό

Γ. Π.
φορτώνει....