Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με υποχρεωτική εφαρμογή και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου. Την κινητοποίηση οργανώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ).
«Ο αγώνας ενάντια στην αυθαιρεσία κυβέρνησης και εργοδοτών δεν σταματά. Απαιτούμε την πληρωμή των επιδομάτων προϋπηρεσίας, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επέκταση του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις», υπογραμμίζει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.
Η κλαδική ΣΣΕ που έχει υπογραφεί για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία δεν έχει ακόμα κηρυχθεί υποχρεωτική από την κυβέρνηση. Στον Επισιτισμό η ΣΣΕ φτάνει στη λήξη της στις 22 Φλεβάρη, ενώ η υποχρεωτικότητά της είναι …ανέκδοτο για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις εστίασης. Στο μεταξύ, οι εποχικοί εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα μέχρι την επαναπρόσληψή τους, καθώς λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας μόνο για τρεις μήνες κάθε έτος.
Η Ομοσπονδία διεκδικεί επίσης την επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία στους ξενοδοχοϋπάλληλους αλλά και στην εστίαση και την καταβολή των επιδομάτων προϋπηρεσίας.
Ηράκλειο
Σημερα μετά τις 10 πμ πλήθος κόσμου ξεκινησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ψήφισμα με τις αποφάσεις και τα αιτήματα τους το θυροκόλλησαν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων, ενώ λίγο αργότερα το επέδωσαν και στο βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα γίνει το ραντεβού με τον πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα. Οι εκπρόσωποι των ξενοδοχουπαλλήλων επέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Κρήτης.
Ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Κρήτης, στηρίζεται στους εργαζόμενούς του, οι οποίοι απαιτούν αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, καθώς συνεισφέρουν στην παραγόμενη υπεραξία του.
H συμμετοχή μάλιστα ήταν ιδιαίτερα δυναμική και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.


Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν:
- Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων εποχής.
- Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας με όρους αμοιβής και εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.Κήρυξη Γενικώς Υποχρεωτικές τις ΣυλλογικέςΣυμβάσεις Εργασίας που υπογράφονται.
- Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.
- Μέτρα κατά της ακρίβειας.
- Αναβάθμιση των σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Λασίθι

Ο Σύνδεσμος του Λασιθίου διεκδικεί επίσης την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η συνάντηση την περασμένη Τετάρτη , υποστηρίζοντας πως αυτή θα συνδράμει στο να καταστήσει οικονομικά ελκυστική την απασχόληση στα ξενοδοχεία και στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργαζομένων που παρατηρήθηκε το 2022.
Όπως ειπώθηκε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, εφόσον τα αιτήματα του κλάδου δεν ικανοποιηθούν, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια μέσα στην τουριστική σεζόν που επίκειται να αρχίσει.