21.6 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2023
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Στάση αναμονής και συγκρατημένη αισιοδοξία με αδεια πορτοφόλια

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, μετά από μια καταστροφική χρονιά, αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την τουριστική σεζόν, ελπίζοντας να τους θωρακίσει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που κηρύχθηκε υποχρεωτική, μετά απο πολύμηνες καθυστερήσεις. Ομως πλάι στις ελπίδες υπάρχει τεράστια ανασφάλεια για το πόσοι και πώς θα δουλέψουν στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού Γιώργο Χότζογλου, τα ξενοδοχεία τηρούν στάση αναμονής ως προς τη διαδικασία των επαναπροσλήψεων, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα με τις αφίξεις και τις πληρότητες, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει πριν τις 10-15 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, η κλαδική σύμβαση υποχρεώνει τους ξενοδόχους να επαναπροσλάβουν το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούσαν την περσινή σεζόν, εφόσον έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης, ως τις 10 Ιουνίου, αλλιώς πρέπει να τους αποζημιώσουν.

Η ΠΟΕΕΤ εκτιμά ότι από το σύνολο των περίπου 150.000 μόνιμων εργαζομένων στον τουρισμό, τέθηκαν σε αναστολή σχεδόν οι 80.000, αφού η μία στις δύο επιχειρήσεις παρέμεινε κλειστή. Η μεγάλη «σφαγή» όμως έγινε στους εποχικούς, αφού όπως προκύπτει από το ΕΡΓΑΝΗ το καλοκαίρι του 2020 έγιναν 125.000 λιγότερες προσλήψεις στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού σε σύγκριση με το 2019, όταν οι εποχικοί έφτασαν τους 250.000.

Ενω ελάχιστους μισθούς από 792 έως 863 ευρώ υποχρεούνται πλέον να καταβάλλουν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους την φετινή σεζόν, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, να κηρύξει υποχρεωτική την Κλαδική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η επέκταση της ισχύος της σύμβασης σημαίνει πως ακόμη και τα ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της ΠΟΞ υποχρεούνται να την εφαρμόζουν και να μην καταβάλλουν μισθούς κάτω των 792 ευρώ στους υπαλλήλους τους.

Μέχρι όμως να πάει ένας ξενοδοχοϋπάλληλος στην δουλειά και ειδικά μέχρι να μπει ο πρώτος μισθός τα πορτοφόλια δεν είναι απλά άδεια αλλά έχουν βγει και προς πώληση. Όλοι περιμένουν όπως ανακοινωσε και η ΠΟΕΕΤ ότι είμαστε κοντά σε νέα Παράταση στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό μήπως πάρουν ένα η 2 μήνες παράταση στο ταμείο η να μπουν σε αναστολή, γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους εργαζομένους της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.


Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Δείτε ακόμα

Το success story της Κρήτης για τον τουρισμό φέτος

Γ. Π.

Β. Κικίλιας: Η πρώτη απευθείας αμερικανική πτήση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα και τον ελληνικό Τουρισμό

N. K.

Ξάνθη: Διήμερο Διακρατικό Συνέδριο «Οικοτουρισµός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας»

Γ. Π.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «World Travel Market (WTM) 2021»

Γ. Π.

Τα μεσογειακά κράτη θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε Βρετανούς ή σε Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες.

Γ. Π.

Πελώνη: Στόχος να ανοίξει τον Μάιο και ο τουρισμός!

Γ. Π.
φορτώνει....