26 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Δημοφιλή Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Πεντάμηνη επιδότηση ανεργίας, χωρίς νέα νομοθετική πρωτοβουλία

Ώθηση στην κάλυψη των πάνω από 80.000 κενών θέσεων στον τουρισμό αναμένεται να δώσει η κήρυξη της κλαδικής συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως υποχρεωτικής από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Αλλά ας μην ξεγελιόμαστε, το μεγάλο αγκάθι είναι το ταμείο ανεργίας.

Η λύση στην προσέλκυση προσωπικού στο κλάδο, δεν είναι άλλη από την αύξηση του χρόνου επιδότησης των απολυμένων του τουριστικού κλάδου από τους τρεις στους πέντε μήνες, οποία μάλιστα ουδεμία αντίρρηση δεν φέρεται να έχει η πλευρά των εργοδοτών.

Από το 2013, έχει μειωθεί ο χρόνος επιδότησης της ανεργίας των απολυμένων του τουριστικού κλάδου -εφόσον έχουν εργασθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες ετησίως σε αυτόν- στους τρεις μήνες αντί για πέντε μήνες.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάστηκε σε ένα ξενοδοχείο την τετράμηνη περίοδο μεταξύ Μαΐου – Αυγούστου 2022, δικαιούνταν τακτικό επίδομα ανεργίας 439 ευρώ μόνο για το τρίμηνο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2022. Έτσι έμεινε χωρίς επίδομα για έξι μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2022. Αυτό αποτελεί αντικίνητρο για κάποιον εργαζόμενο ο οποίος σταθερά επιλέγει τον τουριστικό κλάδο κατά τους θερινούς μήνες, οπότε υπάρχει και μεγαλύτερη ζήτηση από τις τουριστικές επιχειρήσεις. 

Σε περίπτωση, όμως, που επανερχόταν η πεντάμηνη επιδότηση και δεδομένης της μεγαλύτερης διάρκειας της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να εργάζεται π.χ. στο διάστημα μεταξύ Απριλίου – Οκτωβρίου του ενός έτους -έστω του 2023- και να εισπράττει επίδομα ανεργίας (πλέον στα 479 ευρώ) για το διάστημα Νοεμβρίου 2023 – Μαρτίου 2024, μέχρι δηλαδή να ξαναπιάσει δουλειά τον Απρίλιο του 2024, οπότε λόγω Πάσχα ξεκινά η τουριστική σεζόν. Μαζί με το δώρο Χριστουγέννων και τα επιδόματα απολύσεως και άδειας, μιλάμε για ένα πιο ελκυστικό πλέον επάγγελμα που μπορεί να προσελκύσει νέους και παλιούς.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι είναι δυνατή η επαναφορά της πεντάμηνης επιδότησης ανεργίας, χωρίς νέα νομοθετική πρωτοβουλία -κάτι που θα “σκάλωνε” στην επικείμενη διάλυση της Βουλής λόγω των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023-, πατώντας στους όρους της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας η οποία προβλέπει πως με την αίτηση επαναπρόσληψης ενός εργαζομένου στον τουρισμό έως τις 31 Ιανουαρίου του 2023 αποδεικνύεται πως είναι επαγγελματίας του κλάδου, δηλαδή αν και εργάζεται εποχικά, η απασχόληση του είναι διαχρονική και όχι ευκαιριακή.

Με πληροφορίες από capital.gr

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Δύο τεστ Covid την εβδομάδα για μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση

N. K.

Πού θα πάνε φέτος οι Έλληνες το Πάσχα

Γ. Π.

ΙΝΣΕΤΕ: Οι 49 ειδικότητες για την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού

Γ. Π.

Τα καλά και τα κακά του τουρισμού

Γ. Π.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: «Δεν πάει άλλο» Όλοι στους δρόμους στις 2 Μαρτίου

Γ. Π.

ΠΟΕΕΤ: Ήρθε η ώρα για την μάχη επιβίωσης του κλάδου

Γ. Π.
φορτώνει....