Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίστανται με τα ένσημα όσων βγήκαν σε αναστολή μέσω του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, επειδή δεν έχουν περάσει τα ένσημα της αναστολής. “Προσπαθούμε να βρούμε λύση γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν και πιέζουμε το Υπουργείο Εργασίας να περάσει τα ένσημα η να δώσει εντολή να πάρουν το επίδομα ανεργίας” ανέφερε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης.
Tην ανησυχία της για την κατάσταση επισημάνει συνεχώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ)..
Η ΠΟΕΕΤ με ανακοινώσεις της, ζητά να δοθεί λύση με τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης τα οποία δεν εμφανίζονται στον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί ο ΟΑΕΔ να εγκρίνει το επίδομα ανεργίας στους δικαιούχους. Και τέλος, καλούν την κυβέρνηση να παρατείνει το επίδομα ανεργίας.
Πότε θα φανούν τα ένσημα από τις μονομερείς δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο εργασίας αναφέρει:
Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων χρειάστηκε αρκετό χρόνο, καθώς ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο που ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για πρώτη φορά μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Έγινε εκτενής επεξεργασία των αρχείων και αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για τη διαμόρφωση των ΑΠΔ, καθώς μέχρι πρότινος το Υπουργείο δεν είχε υποβάλλει αντίστοιχου μεγέθους και περιεχομένου δηλώσεις και δεν υφίστατο σχετική τεχνογνωσία στις υπηρεσίες του.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και διασταυρώσεις των αρχείων του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με αυτά του e-ΕΦΚΑ, ώστε να ταυτοποιηθούν οι ασφαλισμένοι που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Τέλος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των ΑΠΔ στον e-ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι ορθότητας του περιεχομένου τους και τυχόν εντοπιζόμενες λανθασμένες εγγραφές διορθώνονται και υποβάλλονται εκ νέου, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλος χρόνος έως την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών δεδομένων των ΑΠΔ από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.
Η περάτωση της διαδικασίας ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή εποχικών επιδομάτων και παροχών σε χρήμα στους εν λόγω ασφαλισμένους, καθώς θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο που ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι η καθυστέρηση υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που απορρέουν από τις ασφαλιστικές εισφορές της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου. Για το σκοπό αυτό έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης του e-ΕΦΚΑ να μην απορρίπτονται οι παροχές σε χρήμα που αιτούνται εργαζόμενοι λόγω μη έγκαιρης υποβολής των αντίστοιχων ΑΠΔ, αλλά τα αιτήματα να παραμένουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.
Μέχρι τότε φυσικά , χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο εξακολουθούν να μένουν αρκετό διάστημα χωρίς εισόδημα με υπαιτιότητα της γραφειοκρατίας, που εν έτη 2022 έπρεπε θέματα όπως αυτό να λύνονται άμεσα.