15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Ξενοδοχοϋπαλλήλοι-Αύξηση μισθών πάνω από 10%

Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η διετής κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που θα υπογράψουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που θα προβλέπει αυξήσεις 10,5% στους μισθούς περισσότερων από 140.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η νέα διετής κλαδική σύμβαση εργασίας θα προβλέπει την αύξηση των μισθών όλων κατηγοριών κατά 5,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι δυο πλευρές μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή που θα επισφραγίσει την μεταξύ τους συμφωνία. Εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν ότι, παρά την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς για την ανεξέλεγκτη χρήση του 10ωρου απασχόλησης με συμψηφισμό ρεπό ή υπερωριών των εργαζομένων, η νέα σύμβαση εργασίας θα προβλέπει την διεύρυνση κατά ένα μήνα του διαστήματος που θα μπορεί να εφαρμοστεί όμως με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου κατάφερε να ενταχθούν και να αμείβονται με τα κατώτατα όρια της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κι όχι με τον εθνικό κατώτατο μισθό, οι 20.000 εποχικοί υπάλληλοι που ανήκουν σε ειδικότητες που καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση, οι οποίοι βρίσκουν απασχόληση μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας.

Ακόμη παραμένουν ως έχουν όλα τα επιδόματα που καταβάλλονται και δεν αυξάνεται η παρακράτηση 7% για το επίδομα στέγασης, αλλά ούτε και για το επίδομα σίτισης 2%. Οι εργοδότες πρότειναν το πρώτο να αυξηθεί στο 10% και το δεύτερο στο 5%.

Mεταβολή για εργαζόμενους σε τουριστικά καταλύματα έως 3 αστέρια

Η νέα κλαδική θα περιλαμβάνει και μια μεταβολή για τους εργαζόμενους σε τουριστικά καταλύματα έως 3 αστέρια, καθώς πλέον θα αμείβονται με βάση τους όρους που προβλέπει η κλαδική σύμβαση για τα τουριστικά καλύμματα. Αυτό σημαίνει μείωση μισθών 35 έως 40 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της υπάρχουσας κλαδικής σύμβασης εκπνέει στο τέλος της χρονιάς. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης είχε επεκτείνει υποχρεωτικά την εφαρμογή της και σε επιχειρήσεις που δεν ήταν μέλη της ΠΟΞ με τις κατώτερες αμοιβές να ξεκινούν από τα 792 ευρώ έως 863 ευρώ.

Εξαιρούνται οι νεοπροσληφθέντες, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία, όσοι δηλαδή προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι οποίοι θα μπορούν να αμείβονται για 15 μήνες με 740 ευρώ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση.

Διατηρούνται επίσης κομβικά θεσμικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων, αλλά και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%. Παράλληλα παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα, αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.

Οι νέοι μισθοί από την 1η Ιανουαρίου 2023 μετά την αύξηση 5,5%:

Κατηγορία Α’

Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη.

Βασικός μισθός 911,34 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.481,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.316,4 ευρώ.
Κατηγορία Β’

Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή.

Βασικός μισθός 892,11 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.531,32 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.292,39 ευρώ.
Κατηγορία Γ’

Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη.

Βασικός μισθός 874,45 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.431,61 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.270,31 ευρώ.
Κατηγορία Δ’

Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

Βασικός μισθός 835,64 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.337,42 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.221,69 ευρώ.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

πηγή:Dnews

Δείτε ακόμα

Οργή των ξενοδόχων κατά του υπουργείου Εργασίας να κηρύξει υποχρεωτική την Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας

Γ. Π.

Γ. Χότζογλου: Κύμα φυγής των εργαζομένων στον Τουρισμό – Το ’23 μπορεί οι κενές θέσεις εργασίας να φθάσουν τις 100.000

N. K.

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Νέα δίμηνη παράταση, ποιους αφορά

Γ. Π.

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής: Όλοι στην Απεργία στις 3 Ιούνη

Ν. Π.

Σε κινητοποιήσεις καλεί η ΠΟΕΕΤ

Ν. Π.

Κίνδυνος ξενοδοχοϋπάλληλοι να μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας σύμφωνα με τα εργατικά κέντρα Ρόδου και Κρήτης

Ν. Π.
φορτώνει....