19.9 C
Άγιος Νικόλαος
6 Ιουνίου 2023
Τουρισμός

Ξενοδόχοι: Ψάχνουν ανθρώπινο δυναμικό σε νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες

Ο τουρισμός χρειάζεται και τους μετανάστες για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν φέτος τα ξενοδοχεία και στην Κρήτη και ήδη δρομολογούνται προγράμματα που θα τους φέρουν κοντά με τους ξενοδόχους, οι οποίοι και θα φροντίσουν για την πρόσληψη και την εκπαίδευσή τους.

Είναι γνωστό, ότι οι ελλείψεις εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ιδιαίτερα έντονο και στην Κρήτη, καθώς την τελευταία διετία λόγω πανδημίας χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι έκαναν στροφή σε άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Στην Κρήτη εκτιμάται ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως σε σερβιτόρους και καμαριέρες, φθάνει τους 5.000-6.000 εργαζόμενους.

“Στην Ελλάδα φθάνουν τις 10.000-12.000 είπε ο κ. Καλαϊτζηδάκης, επισημαίνοντας ότι οι ημερίδες αυτές που έγιναν, στη φάση αυτή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στόχο έχουν να διευκολύνουν τα άτομα που ψάχνουν εργασία και να τα φέρουν σε επαφή με τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Στο ερώτημα αν θα είναι εύκολο να εκπαιδευτούν σε τόσο μικρό χρόνο αυτοί οι άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της σεζόν, είπε: “Στα ξενοδοχεία έχουμε έτοιμα εύκολα προγράμματα τα οποία για παράδειγμα χρησιμοποιούμε για τους ανιματέρ, που συνήθως έρχονται από άλλες χώρες στα ξενοδοχεία μας.

Ζητάμε εργατικότητα, συνεργασία, ευγένεια, χαμόγελο

Ο ίδιος είπε ότι ένας πρόσφυγας ή μετανάστης μπορεί να δουλέψει στον κλάδο, αρκεί να είναι πρόθυμος, εργατικός, ευγενής, χαμογελαστός με διάθεση να μάθει.

Ο κ. Καλαϊτζηδάκης σχολίασε ότι το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού είναι παγκόσμιο, όχι μόνο ελληνικό ή τοπικό, υπάρχουν μάλιστα ξενοδόχοι όπως είπε που πέρυσι άνοιξαν μόνο ένα από τα 2 ή 3 ξενοδοχεία τους, όχι γιατί δεν είχαν πελάτες, αλλά γιατί δεν είχαν προσωπικό να δουλέψει.

Η ενσωμάτωση του μετανάστη στο ξενοδοχείο θέλει καλή θέληση και από τον ίδιο και από τον ξενοδόχο που πρέπει να σεβαστεί την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητές του” τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού θα γίνεται οξύτερο, χρόνο με το χρόνο και αυτό που χρειάζεται είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός, με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στο σήμερα αλλά και το αύριο.

Προχωρημένες συζητήσεις ξενοδόχων και Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και η ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ μεγάλη και ειδικά στις χαμηλότερες κατηγορίες εργαζομένων, τονίστηκε σε διαδικτυακή ημερίδα για τον Τουρισμό με διοργανωτή το City College/University of York.

Στη βάση αυτής της διαπίστωσης οι συμμετέχοντες τάχθηκαν υπέρ της κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από μετανάστες.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, ήδη υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για το θέμα, με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι πολίτες τρίτων χωρών που ήρθαν ως μετανάστες στην Ελλάδα.

“Εμείς πρέπει να βρούμε εργατικά χέρια και να τα εκπαιδεύσουμε και για τα επόμενα χρόνια.

Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της συνεργασίας με νόμιμους μετανάστες” είπε ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος σχολίασε: “Το πρόβλημα με τις ελλείψεις χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό είναι υπαρκτό και σοβαρό.

Στον τουρισμό χρειαζόμστε και τους μετανάστες”.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Kρήτη: Ασυνήθιστες για την εποχή οι πληρότητες του Ιουνίου

N. K.

Παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών.

N. K.

TUI: Σημαντική αύξηση στις κρατήσεις διακοπών – Μεγάλη η ζήτηση για την Κρήτη

Γ. Π.

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και οι παροχές

Γ. Π.

Ελληνικά νησιά που πρέπει να ανακαλύψετε στο επόμενο ταξίδι σας

Γ. Π.

Το παρόν και το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού

Γ. Π.
φορτώνει....