15.8 C
Άγιος Νικόλαος
1 Δεκεμβρίου 2021
Περιβάλλον Τουρισμός

Ξάνθη: Διήμερο Διακρατικό Συνέδριο «Οικοτουρισµός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας»

Ο Δήμος Ξάνθης το διήμερο 23 – 24 Σεπτεμβρίου 2021 διοργάνωσε Διακρατικό Συνέδριο με τίτλο «Οικοτουρισµός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας» στα πλαίσια της δράσης “Developing Ecotourism net in Black Sea Region” («Ανάπτυξη δικτύου οικοτουρισμού στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας»), με ακρωνύμιο ECOTOUR-NET, που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ENI CBC Joint Operational Programme BLACK SEA BASIN 2014-2020”.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Δήμαρχος κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ο όποιος αφού καλωσόρισε τους Έλληνες και τους ξένους συμμετέχοντες ανέλυσε τον σχεδιασμό του Δήμου Ξάνθης για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του τόπου τονίζοντας ότι: «Η περιοχή μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοτουριστικής δραστηριότητας. Τα πλεονεκτήματα της είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ξάνθη έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα ολιστικό παράδειγμα οικοτουριστικής Ανάπτυξης».

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικές ομιλίες όπως η παρέμβαση της Υφυπουργού Τουρισμού κας. Σοφίας Ζαχαράκη που έθεσε τους άξονες της πολιτικής της χώρας για τον Οικοτουρισμό γενικά αλλά και για τα πλεονεκτήματα της περιοχής της Ξάνθης, της Δντριας του Υπουργείου Τουρισμού Δρ. Διονυσοπούλου Παναγιώτας, που τοποθετήθηκε σχετικά με τις τεχνικές ανάπτυξής του τουρισμού, της Γενικής Δντριας του ΣΕΤΕ κας. Γάτσου Μαρίας που ανέλυσε τη στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΕΤΕ και ποια πρέπει να είναι η φιλοσοφία των τουριστικών επιχειρήσεων, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Τσώνη Αθανάσιου για τη τουριστική πολιτική της Περιφέρειας καθώς και του μέλους της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Αμβροσιάδη Παναγιώτη που παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της Ξάνθης και σε επίπεδο Δήμου και γενικότερα όπως επίσης και τα αποτελέσματα του EcoTour-Net.

Επίσης πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους κ. Παυλίδη Γεώργιο, Δντή Ερευνών- Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», την κα. Παναγιώτου Ανθή- Ειδική Συνεργάτη Επιμελητηρίου Ξάνθης, του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη- Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου, του κ. Μιχαηλίδη Ηλία- Επιχειρηματία Εναλλακτικού Τουρισμού- RIVERLAND, του κ. Ψωμά Αναστάσιου, ιδιοκτήτη του CDF TRAVEL, που όλοι παρουσίασαν καλές πρακτικές οικοτουρισμού στη περιοχή μας και προτάσεις ανάπτυξης και βελτίωσης των παραγόντων ζήτησης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με παρουσιάσεις των εταίρων του προγράμματος από την Διοικητική Περιφέρεια Sile (Τουρκία), το Περιφερειακό Ταμείο για την υποστήριξη της καινοτομίας, Περιφέρεια Zaporizhzhia (Ουκρανία), τον Δήμος Ξάνθης (Ελλάδα), τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό Καυκάσου (Γεωργία) και τον Δήμο Byala (Βουλγαρία).

Προσκεκλημένοι επίσης για να παρακολουθήσουν το συνέδριο ήταν εκπρόσωποι της HATTA (Ελληνικός Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), δημοσιογράφοι από ΜΜΕ που ασχολούνται με τον τουρισμό καθώς και εμπλεκόμενοι από την περιοχή μας με τον κλάδο του τουρισμού.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τους εταίρους οι διαδρομές που χαράχτηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος σε όλες τις χώρες και έπειτα σε στρογγυλά τραπέζια Έλληνες και ξένοι συνδιαμόρφωσαν 5 τουριστικά πακέτα τα οποία και θα προωθηθούν διεθνώς για προσέλκυση επισκεπτών οικολογικού τουρισμού. Στο τέλος της δεύτερης μέρας οι εκπρόσωποι των εταίρων, με τη συνοδεία εκπροσώπων του Δήμου Ξάνθης, μετέβησαν στη περιοχή της Σταυρούπολης όπου επισκέφθηκαν τις τοπικές διαδρομές (2 πεζοπορικές και 2 ποδηλατικές).

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έκλεισε με απόλυτη επιτυχία και τα αποτελέσματα του θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό νέο προϊόν στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθώς επίσης να μπουν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής της Ξάνθης στο πεδίο των τουριστικών υποδομών.

Δείτε ακόμα

Ελλάδα: Πρώτη στην προτίμηση των ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Π.

Με τρεις πτήσεις ημερησίως, από ΗΠΑ, η Delta Air Lines επιστρέφει στην Αθήνα

Ν. Π.

ΥΠΑ: Νέες οδηγίες πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού

Γ. Π.

Η αλήθεια για το χωροταξικό του τουρισμού. Του Γ. Σμπώκου

Ν. Π.

Στρατηγική συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού και Δήμου Αθηναίων για την προσέλκυση κινηματογραφικού τουρισμού

Ν. Π.

Τουρισμός | Η “μάχη” θα δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Γ. Π.
φορτώνει....