27.1 C
Άγιος Νικόλαος
10 Αυγούστου 2022
Food & Beverages Travel Guide Τουρισμός

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια στην Κρήτη

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2022 από το Αθηνόραμα, στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης.

Μια βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, μεταφέροντας το επίκαιρο μήνυμα της βιώσιμης αλιείας με το concept “Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα”.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πραγματοποιήθηκαν με την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης

Από την Κρήτη βραβεύτηκαν 15 εστιατόρια των οποίων ξεχώρισαν οι κουζίνες, εκ των οποίων 6 στο νομό Λασιθίου, 3 στο νομό Ηρακλείου, 4 στο νομό Ρέθυμνου και 2 στο νομό Χανιών .

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022 γα την γεωγραφική περιοχή της Κρήτης και η βαθμολογία

Old Mill

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14,5 / 20 

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. «Elounda Mare Hotel»

 28410/41102-3

 www.portoelounda.com/el/old-mill

Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Elounda Mare»

Executive Σεφ: Αντώνης Πετρέλης

Σεφ: Δημήτρης Βεργάκης

Old Mill - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Βαδίζοντας σε σύγχρονα ελληνικά μονοπάτια με κρητική προφορά, η κουζίνα του έμπειρου σεφ Αντώνη Πετρέλη και της ομάδας του αναδίδει κομψότητα, με πιάτα όπως οι μακαρούνες γεμιστές με γαρίδα, σπανάκι, πορτοκάλι και πουρέ σελινόριζας και η πλάτη κουνελιού με σάλτσα χαρουπόμελου και χειροποίητα σκιουφιχτά. Το setting, στους κήπους του ξενοδοχείου ακριβώς απέναντι από τη θάλασσα, προσφέρεται για ρομαντζάδα, ιδίως την ώρα του ηλιοβασιλέματος που το τοπίο είναι μαγικό. 

Αλέκος

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Αρμένοι

 28310/41185

Ιδιοκτήτης: Ιωσήφ Φραγκιαδάκης

Σεφ: Βαγγελιώ Αλεξάκη

Αλέκος - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Δημοφιλές εστιατόριο στους Αρμένους του Ρεθύμνου, με κλασική κρητική κουζίνα και πιάτα που εναλλάσσονται σύμφωνα με τις εποχές. Τοπικές πρώτες ύλες και σπιτικά μαγειρέματα συνδυάζουν νοστιμιά και απλότητα σ’ αυτό το λιτό στέκι. Δοκιμάστε χοιρινό με ασκορδουλάκους, γαρδούμι (εντεράκι γεμιστό με κοιλίτσα), χοχλιούς κοκκινιστούς, κουνέλι κρασάτο.

Apiri

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Ηράκλειο, Καγιαμπή & Αγίων Δέκα 5 – Δίπλα στην εκκλησία του Αγ.Μηνά

 2810342228

Ιδιοκτήτης: Στέφανος Λαβρενίδης

Σεφ: Στέφανος Λαβρενίδης

New Entry - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας
Apiri - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Χώρος με καθαρές, μίνιμαλ γραμμές και φωτεινά χρώματα στην ευήλια γωνιακή σάλα, αλλά και al fresco διάταξη σε ήσυχο πλακόστρωτο πεζόδρομο του Ηρακλείου κάτω απ’ τις φυλλωσιές των δέντρων. Η κουζίνα μιξάρει ελληνικές γεύσεις με σύγχρονα διεθνή υλικά, ενώ δεν λείπουν και τοπικά πιάτα, ιδωμένα υπό μοντέρνο πρίσμα.

Avli

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο, Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθυος – Παλιά Πόλη

 28310/58250

 www.avli.gr/

Ιδιοκτήτης: Κατερίνα Ξεκάλου

Σεφ: Βασίλης Λεωνίδου , Εύα Αραπάη , Αριστέα Δαφνομήλη

Avli - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Στεγασμένη εδώ και 30 χρόνια στην πανέμορφη αυλή βενετσιάνικου αρχοντικού του 1600, κρυμμένη στα σοκάκια της παλιάς πόλης, η «Avli» είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια του Ρεθύμνου. Το μενού του σεφ Βασίλη Λεωνίδου μεταφράζει τις τοπικές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές και μοντέρνα παρουσίαση, ενώ δίνει βάση στα φρέσκα εποχικά υλικά. Ιδανική πρόταση για ρομαντικό δείπνο.

Elaia

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Αρκάδι, Ξεν. «Kapsaliana Village Hotel»

 2831083400

 www.kapsalianavillage.gr

Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Kapsaliana Village Hotel» 

Σεφ: Νίκος Θωμάς

New Entry - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας
Elaia - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Ρομαντικό εστιατόριο σε γήινους τόνους με ξύλο και πέτρα και μεγάλη πράσινη αυλή στο ατμοσφαιρικό «Kapsaliana Village Hotel». Το μενού που επιμελείται ο σεφ Νίκος Θωμάς αναδεικνύει τις τοπικές γεύσεις, ταυτόχρονα όμως βάζει την προσωπική του σφραγίδα με πάτα όπως καλαμάρι τσιγαρέλι με κρέμα από βλίτα, κολοκύθια στα κάρβουνα με στάκα, κουνέλι τσιγαριαστό, αρνί στη γάστρα με άγριες αγκινάρες και παστό κρόκο αβγού.

Hasika 

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο, Αγίας Βαρβάρας 11-13 – Παλιά Πόλη 

 2831021014

 hasika.business.site/

Ιδιοκτήτης: Μιχάλης Χάσικος

Σεφ: Μιχάλης Χάσικος

Hasika  - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Μικρό, χαριτωμένο εστιατόριο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ο chef-patron Μιχάλης Χάσικος προτείνει μια φροντισμένη κρητική κουζίνα που λοξοκοιτάζει και προς την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και μια ποικιλία κρεάτων στα κάρβουνα. Παρουσιάζει πιάτα με κλασική βάση, χωρίς να παραβλέπει και πιο σύγχρονες προσεγγίσεις. Δοκιμάστε χανιότουρτα ανοιχτή, σουπιές «κάρβουνο», αρνί τσιγαριαστό με πλιγούρι, κουνέλι κροκέτα με σάλτσα ξινομυζήθρα, μπακλαβά με ξηρούς καρπούς, σιρόπι Metaxa και παγωτό καϊμάκι.

Ferryman

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ακτή, Ελούντα

 2841041230

 www.baxevanis.com/ferryman/

Ιδιοκτήτης: Άκης Σφυρογιαννάκης

Σεφ: Μιχάλης Ντουvέτας

Ferryman - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Το θεατρικό σκηνικό της αεράτης σάλας με τη χορταστική θέα στη θάλασσα, αλλά και της ανοιχτής κουζίνας, όπου κάθε βράδυ μοιάζει να φιλοξενεί μια νέα μαγειρική παράσταση, πηγαίνουν χέρι χέρι με το θεαματικό πανόραμα κρητικών σπεσιαλιτέ που υπογράφει η ομάδα του σεφ Γιάννη Ντουνέτα, με οδηγό την εξαιρετική πρώτη ύλη που συγκεντρώνει στο εστιατόριο-σημείο αναφοράς της Ελούντας ο ιδιοκτήτης Άκης Σφυρογιαννάκης. Δοκιμάστε προσούτο τράγου με πίκλες αγκινάρας και παλαιωμένη γραβιέρα, ρεβιθάδα απ’ τον ξυλόφουρνο, τράγο αγρίμι στην παραστιά με φρέσκα κηπευτικά στη σχάρα.

La Bouillabaisse

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος, Ξεν. «Minos Beach Art Hotel»

 28410/22345

 www.minosbeach.com/taste/la-bouliabaisse-mediterranean-restaurant/

Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο «Minos Beach Art Hotel»

Σύμβουλος Σεφ: Γιάννης Μπαξεβάνης

Σεφ: Κυριάκος Μυλωνάς

La Bouillabaisse - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Στρατηγικά τοποθετημένο, σε ένα μπαλκόνι με υπέροχη θέα στη θάλασσα, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου της Ελούντας, υπό την εποπτεία του Γιάννη Μπαξεβάνη και με τη σύμπραξη του έμπειρου Κυριάκου Μυλωνά, προτείνει μια αξιοσημείωτου επιπέδου κουζίνα με σαφές ελληνικό πρόσημο, που τιμά την κρητική παράδοση. Ενδιαφέροντα επιδόρπια και μενού dégustation με wine & food pairing. Εξαιρετικά κρασιά από την εντυπωσιακή κάβα του εστιατορίου.

Λεβέντης

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Χανίων – Άνω Σταλός

 28210/68155

Ιδιοκτήτης: Παναγιώτης Χατζημανωλάκης

Σεφ: Γιώργος Χατζημανωλάκης , Παναγιώτης Χατζημανωλάκης

Λεβέντης - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Μεγάλη βεράντα στον Άνω Σταλό Χανίων με καταπράσινη θέα και μενού που περιγράφει αποτελεσματικά την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής. Οι αδελφοί Χατζημανωλάκη υπηρετούν τη γαστρονομική παράδοση του νησιού και ετοιμάζουν αυθεντικά κρητικά πιάτα. Μεγάλη αρετή της ταβέρνας οι τοπικές πρώτες ύλες, με αρκετές από το μποστάνι τους, καθώς και τα πολλά ιδιοσκευάσματα (ξινόχοντρος, απάκι, ελιές, καπνιστά κρεατικά). Δοκιμάστε δικό τους απάκι και λουκάνικο, κατσίκι τσιγαριαστό, κρεατότουρτα, κουνέλι σχάρας με φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο και σκόρδο και το περίφημο χταπόδι με αβρωνιές στην εποχή του.

Ονήσιμος

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Ηράκλειο, Δημοκρατίας 17 – Πεζά Πεδιάδας

 2810/741754

 www.tavernaonisimos.gr/

Ιδιοκτήτης: Ονήσιμος Σαριδάκης

Σεφ: Ελένη Βαρδάκη , Ονήσιμος Σαριδάκης

Ονήσιμος - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Λίγο έξω από το Ηράκλειο, στα Πεζά, ο Ονήσιμος Σαριδάκης και η σύζυγος του Ελένη Βαρδάκη «φωλιάζουν’ την παραδοσιακή κρητική κουζίνα σε έναν ζεστό χώρο με πρωταγωνιστή το ξύλο, το τζάκι και την κουζίνα. Η Ελένη αναβαθμίζει τις τοπικές γεύσεις αξιοποιώντας με μαεστρία τις ντόπιες πρώτες ύλες και ο Ονήσιμος διαχειρίζεται εξαιρετικά τα ψησίματα και το κρέας. Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια με ανθόγαλα, το τσιγαριαστό αρνί και τα χορτοπιτάκια.

Pelagos Seaside Restaurant

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Κουτσουνάρι, Ξεν. «Coriva Beach»

 2842061263

 corivabeach.gr/service/pelagos-seaside-restaurant/

Ιδιοκτήτης: Ξενοδοχείο «Coriva Beach»

Σεφ: Πέτρος Κοσμαδάκης

Pelagos Seaside Restaurant - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Σε έναν ανοιχτόκαρδο χώρο με μέτωπο στο πέλαγος, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία Κουτσουνάρι, ο Κρητικός σεφ Πέτρος Κοσμαδάκης μαγειρεύει μια ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα με μνήμες παράδοσης, αλλά και φρέσκια ματιά. Υλικά του τόπου και της εποχής και έμφαση στη θάλασσα, χωρίς να λείπει το κρέας. Δοκιμάστε αθερινοτηγανίτες, γαριδοντολμάδες με αμπελόφυλλα, ροφοκριθαράδα, πετεινό Ρεθύμνης με άγρια αγκιναράκια και ασκορδουλάκους, σφυρίδα σε σάλτσα από μαυρομάτικα φασόλια, αλλά και ψάρια ημέρας. 

Peskesi

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Ηράκλειο, Καπετάν Χαραλάμπη 6-8 – Πάρκο Θεοτοκόπουλου

 2810/288887 

 www.peskesicrete.gr

Ιδιοκτήτης: Παναγιώτης Μαγγανάς

Σεφ: Χρήστος Σχοιναράκης

New Entry - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας
Peskesi - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Γευστικό hot point του Ηρακλείου στεγασμένο σε ένα παλιό αρχοντικό της πόλης, με πέτρα και ξύλο στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και τραπεζάκια έξω, στην πετρόστρωτη εσωτερική αυλή και στα δύο μικρά πεζοδρομημένα σοκάκια. Προτάσεις βασισμένες στην τοπική παράδοση του νησιού που διανθίζονται με αρκετές παλιές κρητικές συνταγές, δυσεύρετα τοπικά προϊόντα και ενδιαφέροντα κοκτέιλ φτιαγμένα με τοπικά ροφήματα και ποτά.

Taverna Daios Cove

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος, Ξεν. Daios Cove Luxury Resort & Villas»

 2841200488 

 www.daioscovecrete.com/greek-tavern-agios-nikolaos

Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas»

Σεφ: Ζάχος Παπαδάκης

Taverna Daios Cove - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Το casual εστιατόριο του πολυτελούς συγκροτήματος έχει θέα θάλασσα και μια κουζίνα φρέσκια, με ελληνικό άρωμα και δημιουργική ανανέωση. Δοκιμάστε το μπαρμπούνι σοφρίτο με λεμονόχορτο και τηγανητό φαγόπυρο, τα ραβιόλι γεμιστά με κουνέλι στιφάδο και κρέμα γραβιέρας, τη γλώσσα με βούτυρο αμυγδάλου και ντολμά από χόρτα αβγολέμονο. 

The Yacht Club

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν.« Elounda Mare»

 28410/68200

 www.eloundamare.com/en/yacht-club

Ιδιοκτήτης: Ξεν. «Elounda Mare»

Executive Σεφ: Αντώνης Πετρέλης

Σεφ: Σταύρος Κοκκινάκης

The Yacht Club - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Εστιατόριο σε ειδυλλιακό χώρο δύο επιπέδων στο πολυτελές ξενοδοχείο της Ελούντας, πάνω από μια γραφική μαρίνα. Το μενού του σεφ Σταύρου Κοκκινάκη έχει σαφές σύγχρονο ελληνικό πρόσημο, χωρίς να λείπουν οι πρωτότυποι συνδυασμοί και η καλή τεχνική σε πιάτα όπως ο ξινόχοντρος με καραβίδες, κολοκύθι μαρινέ και κρουτόν χαρουπιού, η σφυρίδα σχάρας με ριζότο ντομάτας, κάππαρη και ελιά και η κοκκινιστή κατσίκα με φρέσκα φασολάκια, κρέμα πατάτας, μους φέτας κι αφρό μαϊντανού.

Χρυσόστομος

Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 14 / 20 

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα

 Κρήτη – Ν. Χανίων – Χανιά, Δευκαλίωνος και Ικάρου – Ανατολική τάφρος

 28210/57035

 chrisostomos.gr/

Ιδιοκτήτης: Χρυσόστομος Ορφανουδάκης

Σεφ: Χρυσόστομος Ορφανουδάκης , Ίνγκα Καρατσαουσίδη 

Χρυσόστομος - Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Κοντά στις μεγάλες αποθήκες του Λιμανιού, με θαλασσινή θέα, ρουστίκ διακόσμηση και ξυλόφουρνο, στον οποίο ψήνονται καθημερινά ζυμωτό ψωμί και τα κρεατικά τους. Σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες είναι από τα Σφακιά, ενώ η αξιοποίησή τους δίνει αυθεντικό χαρακτήρα στα εδέσματα. Δοκιμάστε οφτό αρνί με πατάτες, προβατίνα στη λαδόκολλα, αρνί με σταμναγκάθι φρικασέ, κουνέλι κρασάτο, χορτοκαλίτσουνα.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

World Travel & Tourism Council:Τα εύσημα στην Ελλάδα

N. K.

Finanacial Times – «Ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι 365 ημέρες το χρόνο»

Γ. Π.

Μεσογειακός διαγωνισμός μαγειρικής με άρωμα Σάμου

N. K.

Συμμετοχή Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στην συνάντηση Υπουργών Τουρισμού Ε.Ε.

Ν. Π.

Σοφία Ζαχαράκη: «Η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αλιευτικό τουρισμό»

Ν. Π.

Εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό κατά προτεραιότητα σύμφωνα με το euronews

Ν. Π.
φορτώνει....