Τσιπουράδικα στον Βόλο, ο τόπος συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών ,η διασκέδαση ,η γαστρονομική απόλαυση, το σήμα κατατεθέν και μια ιστορία που ξεκινάει από πολύ παλιά περίπου τον 19ο αιώνα.
Τότε που οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στον Βόλο και οι περισσότεροι ήταν εργάτες στο λιμάνι καθώς και καπνεργάτες. Εκεί γεννήθηκε η ανάγκη, δημιουργήθηκε το στέκι, η ανυπομονησία για ένα τελευταίο τσίπουρο , αφού τελειώνοντας την κουραστική ημέρα, τον κατατρεγμό , οι εργάτες ήθελαν λίγα λεπτά χαλάρωσης.
Το περίφημο τσίπουρο αρχικά από τον Τύρναβο και τα γύρω χωριά του Πηλίου, το έπιναν χωρίς κάποιο συνοδευτικό μεζέ ,έτσι άνοιγε η όρεξη για να ακολουθήσει το γεύμα.
Στην αρχή αυτό το δυνατό απόσταγμα το πρόσφεραν σε μικρά μπουκαλάκια-μινιατούρες των 25ml και έτσι καθιερώθηκε το περίφημο 25άρι.
Όμως, σιγά-σιγά προστέθηκαν και τα μεζεδάκια, με τα ψαρικά να έχουν την τιμητική τους, οστρακοειδή, μαγειρευτά, τοπικά εδέσματα.
Σήμερα στον Βόλο βρίσκονται 600 περίπου τσιπουράδικα, που σε κάποια από αυτά κατά καιρούς έχουν περάσει ηγέτες κρατών, εφοπλιστές, καλλιτέχνες ,πολιτικοί.
Η μεσημεριανή συνάντηση τελικά έγινε και νυχτερινή διασκέδαση, μια ιεροτελεστία ένας θεσμός που σιγά-σιγά καθιέρωσαν την πόλη των Αργοναυτών κορυφαία στο είδος της.
Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε ξανά…