13.2 C
Άγιος Νικόλαος
27 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχεία Πολιτισμός Συνεντεύξεις

Τζίνα Μαμιδάκη: Μια ξενοδόχος μύθος δοξάζει τον ελληνικό πολιτισμό

Η κ. Τζίνα Μαμιδάκη σε συνέντευξη της στο Design Hotels

Words Ken Baron Images Robbie Lawrence

Τα Design Hotels περιλαμβάνουν περισσότερα από 300 ανεξάρτητα ξενοδοχεία με γνώμονα τον σχεδιασμό και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1993 ως California Corporation, Design Hotels Inc., από τους J. Peter Schweitzer και Claus Sendlinger. Το 2004, μετά από αρκετές μετεγκαταστάσεις της έδρας της από την Αριζόνα της Καλιφόρνια στη Νέα Υόρκη, η εταιρεία εγκατέστησε τα κεντρικά της γραφεία στη σημερινή της τοποθεσία στο Βερολίνο, με την επωνυμία Design Hotels AG. Το 2011, η Starwood Hotels & Resorts απέκτησε το 72% της ιδιοκτησίας της Design Hotels AG. Μετά τη συγχώνευση των Starwood Hotels & Resorts και Marriott International, η Marriott International κατέχει επί του παρόντος το 100% της εταιρείας, γνωστή πλέον ως Design Hotels GmbH

Αν συναντήσετε ένα πλήθος που μιλάει με ενθουσιασμό για την ελληνική τέχνη ή το κρασί στο Minos Beach Art Hotel, υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα στο κέντρο του να βρίσκεται η Τζίνα Μαμιδάκη. Μια ξενοδόχος με πολύ μεγάλη εμπειρία που σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήρε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία και ολοκλήρωσε ειδικά προγράμματα ξενοδοχείων στο Πανεπιστήμιο Cornell και στο Harvard Business School, η κ. Μαμιδάκη θα μπορούσε να ζήσει ήσυχα απολαμβάνοντας την επιτυχία που έχει ως διευθύνον σύμβουλος της bluegr Hotels & Resorts στην Ελλάδα. Ωστόσο, το 1988, ξεκίνησε να προωθήσει το έργο των Κρητικών καλλιτεχνών, καθώς και τις πλούσιες πολιτιστικές εμπειρίες του νησιού. Σύντομα, γεννήθηκε το Ίδρυμα Γιώργου και Αριστέας Μαμιδάκη και μαζί του ήρθαν περιβαλλοντικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έκαναν τη σύγχρονη τέχνη πολύ πιο προσιτή στους Έλληνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Γιατί είναι τόσο σημαντική για εσάς η ενίσχυση της σχέσης μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού;

Η Ελλάδα ορίζεται από την τέχνη, τη λογοτεχνία, τις παραδόσεις, τη μουσική, τη γλώσσα, το κρασί και το φαγητό. Οι αρχαίοι Έλληνες εφάρμοσαν τις αξίες της πίστης, της δόξας, της ευφυΐας και της φιλοξενίας στην καθημερινή ζωή. Διαμόρφωσαν ουσιαστικά έναν ολόκληρο πολιτισμό σε έναν πολιτισμό που είναι ένας από τους πιο αναφερόμενους στην ιστορία. Και αυτό θέλω να δώσω στους καλεσμένους μας: Μια ολιστική ελληνική πολιτιστική εμπειρία.

Πείτε μας συγκεκριμένα, πως το κάνετε αυτό;

Δημιουργώντας το Ίδρυμα Γιώργου και Αριστέας Μαμιδάκη, το οποίο ονόμασα προς τιμή των γονιών μου, μπόρεσα να φέρω 32 τοπικούς και διεθνούς φήμης γλύπτες στο Minos Beach Art Hotel για να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα μεταμόρφωσε τους χώρους του ξενοδοχείου σε έναν αληθινό κήπο γλυπτών με 54 εγκαταστάσεις τέχνης. Έκτοτε, το Ίδρυμα φιλοξενεί εκθέσεις με ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, καθεμία εμπλουτίζοντας τη μόνιμη συλλογή του ξενοδοχείου.

Έχετε και βραβείο τέχνης;

Ναι, το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια από την ανάγκη μας να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Βραβεύει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την πρωτοτυπία, εκφράζοντας τις βασικές αξίες του Ιδρύματος.

Yπάρχει και πρόγραμμα Artist in Residence στο ξενοδοχείο;

Ναι, πηγάζει άμεσα από την αγάπη μου για την τέχνη και τον πολιτισμό και περιλαμβάνει ανερχόμενους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, καθώς και σχεδιαστές, συνθέτες, συγγραφείς και επιμελητές που καλούνται να ξεκινήσουν μια 10ήμερη εμβάθυνση στο Minos Beach. Θέλουμε αυτό το ξενοδοχείο να γίνει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για καλλιτέχνες και δημιουργούς στην Ευρώπη, ένας ονειρεμένος τόπος για επαγγελματίες που εργάζονται στον πολιτιστικό χώρο.

Γιατί η τέχνη είναι τόσο σημαντική για τους καλεσμένους σας;

Ο κόσμος θέλει ξεχωριστές στιγμές που θα θυμάται για τα επόμενα χρόνια. Δεν πιστεύουμε σε φούσκες πολυτέλειας. Πιστεύουμε σε αυθεντικές και εκπληκτικές εμπειρίες. Η πολυτέλεια για εμάς ορίζεται ως η ένταξη στο φυσικό τοπίο και το περιβάλλον. Ενθαρρύνουμε επίσης τους επισκέπτες μας να ασχοληθούν με την τοπική κοινωνία. Θέλουμε να ζήσουν την εμπειρία και να νιώσουν τη σύνδεση με τους ντόπιους και τον τόπο. Για εμάς, αυτό που έχει σημασία είναι η σύνδεση, όχι η εκμετάλλευση.

Και η βιωσιμότητα; Πώς προσφέρει το ξενοδοχείο στην τοπική κοινωνία και το οικοσύστημα του νησιού;

Η βιωσιμότητα είναι να δίνεις περισσότερα από όσα παίρνεις και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Χρησιμοποιούμε μόνο τοπικά προϊόντα και έχουμε υιοθετήσει μια φιλοσοφία που βασίζεται στην περιβαλλοντική συνείδηση. Υποστηρίζουμε τοπικά ιδρύματα υγείας, εκπαίδευσης και ψυχικής υγείας. το ορφανοτροφείο Νεάπολης κα το κοινωνικό παντοπωλείο. Ανταποδίδουμε στην τοπική κοινωνία με δωρεές, εθελοντική εργασία, χορηγίες, δωρεάν γεύματα και δωρεάν χρήση των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου μας.

Είστε εκπαιδευμένη σομελιέ; Πώς προέκυψε το πάθος σας για το κρασί;

Το κρασί είναι ζωή. Το κρασί είναι αγάπη. Το κρασί είναι το πάθος μου. Για μένα είναι σαν να εξερευνώ ανθρώπινες προσωπικότητες. Έχουν ηλικία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και χρώμα. Μπορεί να είναι εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς, ορατοί ή αόρατοι, ισορροπημένοι ή μη.

Ποιος ήταν ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή σας;

Ο πατέρας μου, ο Γιώργος Μαμιδάκης. Με ενέπνευσε το πάθος του, το ήθος του, η γνώση και η μόρφωσή του, η αυθεντικότητα και η ανθρωπιά του και φυσικά το θάρρος του. Όλες αυτές οι αξίες είναι απαραίτητες για την καθημερινότητά μου.

«Ο κόσμος θέλει ξεχωριστές στιγμές που θα θυμούνται για τα επόμενα χρόνια. Δεν πιστεύουμε σε φούσκες πολυτέλειας».

Ποιος σας εμπνέει σήμερα;

Η Φύση! Η απόλυτη έμπνευση. Η φύση είναι αγιότητα. Η φύση έχει μια μεγάλη απλότητα και άρα διαχρονική ομορφιά. Η φύση δεν είναι ποτέ μάταιη.

Είναι αλήθεια ότι εξασκείστε στο καράτε;

Το καράτε είναι η ντοπαμίνη μου. Το ξεκίνησα για αυτοάμυνα και για να χτίσω αυτοπεποίθηση. Απορροφά την «σούπερ ενέργειά μου». Από την άλλη, κάνω μπαλέτο και κλασικό χορό, που με εξισορροπούν.

Και οι καταδύσεις είναι επίσης ένα πάθος σας, σωστά;

Ναι, το να είμαι μακριά από ανθρώπινες φωνές και θόρυβο δημιουργεί τις πιο γαλήνιες, στιγμές μου.

Αν μπορούσατε να ενσταλάξετε μόνο μία αξία στα παιδιά σας, ποια θα ήταν αυτή;

Έχω τρία παιδιά και η πιο σημαντική αξία που θέλω να μοιραστώ μαζί τους είναι το ήθος και ακολουθούν το πάθος, το θάρρος, η δικαιοσύνη, η ακεραιότητα και η σεμνότητα.

Ταξιδεύετε πολύ?

«Το να ταξιδεύεις είναι να ζεις» και θέλω να απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Έχω δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα με μέρη που πρέπει να επισκεφτώ, πολιτισμούς να βιώσω και εκπαιδευτικούς στόχους αυτοανάπτυξης που πρέπει να επιτύχω πριν πεθάνω. Λατρεύω την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, ανακαλύπτω πολιτισμούς, απολαμβάνω τη φύση, συναντώ αυθεντικούς ανθρώπους και ζω την αληθινή εμπειρία.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για εσάς;

Ως «ενήλικος έφηβος» και «homo superius», αντιμετωπίζω πάντα τη ζωή ως εραστή, φέρνοντας ευτυχία, χαρά και σοφία στην κοινωνία μου.

«Το να ταξιδεύεις είναι να ζεις» και θέλω να απολαμβάνω την κάθε στιγμή

Η Τζίνα Μαμιδάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και ολοκλήρωσε τo μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα προγράμματα του Πανεπιστημίου Cornell στη διοίκηση ξενοδοχείων και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα OPM του Harvard Business School. Είναι ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της ΕΕΔΕ, της ΣΕΒ International, του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Φόρουμ για Γυναίκες και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής.Είναι διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου bluegr Hotels & Resorts, που περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Minos Beach art hotel, Minos Palace hotel & suites και Candia Park village στην Κρήτη, Miramare suites & villas στη Ρόδο και το Life Gallery athens στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Minos Beach Art Hotel:Παρουσίαση του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη

N. K.

Domes Resorts: Ανοίγει τις πύλες του το Domes Lake Algarve στις 9 Απριλίου

Γ. Π.

Θέρετρο αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με θέμα τη Σελήνη έρχεται στο Λας Βέγκας

Γ. Π.

Επιστολή της Π.Ο.Ξ. – προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Ζητάει επιπλέον μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Γ. Π.

Tschuggen Grand Hotel: Γνωρίστε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο

Γ. Π.

bluegr Hotels & Resorts: Eργασιακό περιβάλλον πέντε αστέρων

N. K.
φορτώνει....