Ένα φιλόδοξο νέο έργο με επικεφαλής τον Carlo Ratti Associati (CRA) θα μπορούσε να προσφέρει στο Ελσίνκι μια βιώσιμη πηγή θερμότητας και να προσφέρει μια ελκυστική τοποθεσία για τους Fins και όχι μόνο, να ξεφύγουν από τον μακρύ σκληρό σκανδιναβικό χειμώνα. Με την ονομασία Hot Heart, τα σχέδια μας δείχνουν μια σειρά από ανθρωπογενή νησιά που θα αποθηκεύουν θερμική ενέργεια και θα χρησιμοποιούν μέρος αυτής της θερμότητας για να δημιουργήσουν έναν τροπικό παράδεισο.
Υποθέτοντας ότι πραγματικά προχωρά, το Hot Heart θα βρίσκεται έξω από την ακτή του Ελσίνκι και θα αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος 10 ανθρωπογενών νησιών που μπορούν να θεωρηθούν ως τεράστιες λεκάνες νερού. Το καθένα θα έχει διάμετρο 225 m (738 ft) και θα κρατήσει έως και 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (περίπου 35 εκατομμύρια κυβικά πόδια) νερού.
Σύμφωνα με το CRA, το σύστημα θα λειτουργεί σαν μια μεγάλη θερμική μπαταρία. Έτσι, χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας, ενέργεια που αντλείται από αιολική, ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές θα μετατραπεί σε θερμότητα, θα την αποθηκευτεί ως ζεστό νερό στις δεξαμενές και στη συνέχεια θα αντληθεί στο δίκτυο διανομής θερμότητας της πόλης. Η CRA μας είπε ότι το σύστημα θα λειτουργούσε με υπάρχουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα προσαρμόζονται καθώς ο αριθμός των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται. Πιο εντυπωσιακό ακόμα, θα μπορούσε τελικά να καλύψει όλη την ανάγκη θέρμανσης του Ελσίνκι.
Επιπλέον, χάρη σε όλη τη θερμότητα που παράγεται, τέσσερα από τα νησιά θα μπορούν να χρησιμεύσουν ως προορισμοί αναψυχής, με εγκατεστημένες πισίνες και τροπικά δάση και φυτά. Η ιδέα είναι ότι θα περικλείονται με έναν διαφανή θόλο και φωτισμό LED, επιτρέποντας στους ντόπιους να ξεφύγουν από τη χειμερινή ψύχρα.

«Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται φθηνότερη, αλλά η αποθήκευση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ακριβή», λέει ο CRA. «Η ιδέα μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις γιγάντιες« θερμικές μπαταρίες »για να αποθηκεύσουμε ενέργεια όταν οι τιμές είναι σε χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα και να την εξαγάγουμε όταν απαιτείται από το σύστημα τηλεθέρμανσης όταν η ζήτηση είναι υψηλή. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε πολλές παράκτιες πόλεις με παρόμοια κλίματα.
«Η CRA συνεργάστηκε με μια διεθνή ομάδα συμβουλευτικών και κατασκευαστικών εταιρειών και εμπειρογνωμόνων βελτιστοποίησης ενέργειας για να αναπτύξει την κεντρική ιδέα του έργου: χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας θαλασσινού νερού για τη μετατροπή αιολικής, ηλιακής και άλλων μορφών ενέργειας σε θερμότητα, η οποία αποθηκεύεται σε δεξαμενές της Hot Heart. Το σύστημα, που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, συγχρονίζει την παραγωγή και την κατανάλωση θερμικής ενέργειας, η οποία συμβάλλει στη σταθεροποίηση του εθνικού ενεργειακού δικτύου σε σχέση με την κυμαινόμενη παροχή. Ολόκληρο το σύστημα αναμένεται να καλύψει όλες τις ανάγκες θέρμανσης του Ελσίνκι, εκτιμώμενο σε 6,000 GWh, έως το τέλος της δεκαετίας, όλα χωρίς εκπομπές άνθρακα και με εκτιμώμενο κόστος 10% χαμηλότερο από σήμερα »

Είναι σαφές ότι είναι ένα φιλόδοξο έργο με πολλά πιθανά ζητήματα και είναι σε πρώιμο στάδιο ακόμη, αλλά η Hot Heart κέρδισε πρόσφατα τον διαγωνισμό Ενεργειακής Πρόκλησης του Ελσίνκι και η CRA ελπίζει ότι θα πραγματοποιηθεί έως το 2028. Το έργο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους Ramboll, Transsolar, Danfoss Leanheat, Schneider Electric, OP Financial Group, Schlaich Bergermann Partner, και Squint / Opera.
Η ιδέα δεν είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς στη Δανία υπάρχει ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός σειρά νησιών που παρέχουν ψυχαγωγικό χώρο και παραγωγή ενέργειας, ενώ τα BIG’s Κοπεγχάγη είναι ένα άλλο παράδειγμα συνδυασμού βιώσιμης παραγωγής ενέργειας με αναψυχή.
πηγή: Carlo Ratti Associati
πηγή: https://newatlas.com/architecture/carlo-ratti-associati-hot-heart-helsinki/