Travel Guide Τουρισμός

Tripadvisor: Ποιες είναι πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου και ποιες απογοήτευσαν τους ταξιδιώτες

Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου για διεθνή ταξίδια αναψυχής και επισκέψεις αποδείχθηκαν ως «υπερεκτιμημένοι προορισμοί» το 2022 και απογοήτευσαν τους ταξιδιώτες, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρεία Radical Storageσε κριτικές 826.000 κριτικές που δημοσιεύτηκαν φέτος στην δημοφιλή πλατφόρμα TripAdvisor.

Παράλληλα, η μελέτη ανέδειξε πόλεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των τουριστών, οι οποίοι αν και είχαν χαμηλές προσδοκίες ή αρνητική προδιάθεση για τον προορισμό, τελικά διαψεύστηκαν και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες. Επίσης, δεν καταγράφηκαν περιστατικά ή αναφορές του λεγόμενου «Σύνδρομο του Παρισιού» από το πολιτισμικό σοκ ή τις αρνητικές εμπειρίες, όπως συνέβη σε άλλες χώρες ή τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με την τελική κατάταξη της ανάλυσης 826.000 κριτικών στην πλατφόρμα της TripAdvisor, η έρευνα της εταιρείας Radical Storage, στην πρώτη 10αδα με τις προορισμούς με το υψηλότερο ποσοστό θετικών σχολίων στις κριτικές των ταξιδιωτών εντάχθηκε αρκετές πόλεις με θετικό προφίλ αλλά και ορισμένες, που θεωρήθηκαν ως…ευχάριστες εκπλήξεις.

Top10 πόλεων με τις πιο θετικές κριτικές

1. Βουδαπέστη (Ουγγαρία): 96,17%
2. Βρυξέλλες (Βέλγιο): 96,04%
3. Ζυρίχη (Ελβετία): 96,02%
4. Δουβλίνο (Ιρλανδία): 95,90%
5. Λίμα (Περού): 95,87% 
6. Λισαβώνα (Πορτογαλία): 95.74%
7. Πόλη του Μεξικού (Μεξικό): 95,74%
8. Νίκαια (Γαλλία): 95,63%
9. Ώκλαντ (Νέα Ζηλανδία): 95,45%
10. Σίδνεϊ (Αυστραλία): 95,44%

Στον αντίποδα οι πόλεις που έπεσαν εξαιρετικά χαμηλά στην αξιολόγηση των 100 προορισμών με τις περισσότερες επισκέψεις σε όλο τον κόσμο ήταν το Ορλάντο, η Τζακάρτα και η Πατάγια στην Ταϊλάνδη, οι οποίες συγκέντρωσαν τα περισσότερα αρνητικά σχόλια στις κριτικές στην πλατφόρμα της TripAdvisor
Μάλιστα, στην πρώτη 10άδα οι περισσότερες πόλεις προέρχονται από την Ασία και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα (3), την Ινδονησία (2) και το Βιετνάμ (2).

Top10 πόλεων με τις πιο αρνητικές κριτικές

Ορλάντο (ΗΠΑ): 19,52%
2. Τζακάρτα (Ινδονησία): 13,49%
3. Πατάγια (Ταϊλάνδη): 10,50%
4. Ντενπασάρ (Ινδονησία):9,98%
5. Γκουιλίν (Κίνα): 9,70%
6. Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική): 9,25%
7. Ντα Νανγκ (Βιετνάμ): 9,17%
8. Χα Λονγκ (Βιετνάμ): 9,15%
9. Σεντζέν (Κίνα):9,05%
10. Πεκίνο (Κίνα): 9,01%

Στην τελική λίστα με την αξιολόγηση των 100 πόλεων υπάρχει μία ελληνική πόλη αλλά εξαιτίας των αρνητικών κριτικών: το Ηράκλειο της Κρήτης (με αναλογία 1 προς 15). Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης κατέλαβε την 53η θέση στις πόλεις που χαρακτηρίστηκαν στην ίδια έρευνα ως «υπερεκτιμημένοι προορισμοί» και απογοήτευσαν τις αρχικές προσδοκίες των επισκεπτών μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σκοπός της ειδικής μελέτης ήταν ανακαλύψει σε ποιες πόλεις από τις 100 με τις περισσότερες επισκέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο πιθανό να απογοητευτούν οι τουρίστες και να γνωρίσουν το λεγόμενο «Σύνδρομο του Παρισιού».

Δηλαδή, την ψυχολογική και σωματική ασθένεια, η οποία επηρεάζει κυρίως τους τουρίστες από την Ιαπωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, οι οποίοι ταξιδεύουν στο Παρίσι και απογοητεύονται τόσο πολύ και έντονα από την πραγματικότητα -σε σχέση με τις προσδοκίες πριν την άφιξή τους- ώστε να βιώνουν διάφορα συμπτώματα, εκτός από απογοήτευση.

Άρχισε να καταγράφεται για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 και έχει να κάνει με τις μεγάλες διαφορές κουλτούρας και η ιαπωνική πρεσβεία στέλνει κάθε χρόνο περίπου 10-20 τουρίστες στην πατρίδα τους για να ανακάμψουν από το ακραίο πολιτισμικό σοκ καθώς εμφανίζουν συμπτώματα, όπως μεγάλο άγχος, ζαλάδες, ταχυκαρδίες, εφίδρωση, σπασμούς, κρίσεις πανικού μέχρι και ψευδαισθήσεις.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Τουρισμός: Η σεζόν κρέμεται από μία κλωστή

Γ. Π.

Ο Πάνος Αλμυράντης νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ)

Γ. Π.

Γρ. Τάσιος: “Χωρίς οργάνωση στα χερσαία σύνορα και “πράσινα” επιδημιολογικά δεδομένα, όσες συμφωνίες και να κάνουμε, δεν θα έρθει κανένας τουρίστας”

Γ. Π.

Τα επόμενα βήματα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

N. K.

Προκήρυξη ΑΣΕΠ για την πλήρωση 29 θέσεων στο Υπουργείο Τουρισμού

Γ. Π.

Ποιες μορφές τουρισμού σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση

Γ. Π.
φορτώνει....