Τουρισμός Φορείς

Τουρισμος: Τι σημαίνει η υιοθέτηση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πρώην πράσινο διαβατήριο νυν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, πρωτεργάτης του οποίου υπήρξε η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ των κρατών-μελών και να δώσει ώθηση στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος το 2018 εισέφερε άμεσα το 3,9% του ΑΕΠ της ΕΕ αντιπροσωπεύοντας το 5,1% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δηλαδή περίπου 11,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολίτες τρίτων χωρών, υπό συγκεκριμένους όρους.

Το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους. Θα καλύπτει τον εμβολιασμό, τις εξετάσεις και την ανάρρωση, προσφέροντας διάφορες επιλογές στους πολίτες αλλά και θα σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Βάσει μάλιστα των τεχνικών προδιαγραφών που συμφωνήθηκαν όπως ο κωδικός QR, το «EU Digital COVID certificate», σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα μπορεί να διαβάζεται και να επαληθεύεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού είναι η 1η Ιουλίου. Στη φάση αυτή εξελίσσεται ο πρώτος κύκλος τεχνικών δοκιμών της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την κοινή ευρωπαϊκή πύλη, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης στις αρχές Ιουνίου. Ηδη, όπως ανέφερε ο κ. Ρέιντερς, 17 κράτη-μέλη και η Ισλανδία έχουν δοκιμάσει επιτυχώς το σύστημα. Η Ελλάδα, εκτός από τη διεπαφή με την κοινή ευρωπαϊκή πύλη, διενέργησε τεχνικές δοκιμές και με τη Γερμανία και την Ισλανδία. Μια μικρή ομάδα χωρών χρειάζεται περισσότερο χρόνο και το σύστημα θα δοκιμαστεί μετά τις αρχές Ιουνίου. Ο επίτροπος Δικαιοσύνης εξέφρασε την προσδοκία ότι θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος Ιουνίου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα είναι δυνατή η έκδοση και χρήση πιστοποιητικών και πριν από την 1η Ιουλίου, υπό τον όρο ότι θα περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία στοιχεία.  

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, σε έγγραφη ή ψηφιακή μορφή. Θα καταγράφει αν, πότε και με ποιο εμβόλιο έχει εμβολιαστεί ο κάτοχός του, αν έχει αναρρώσει από COVID-19 στις προηγούμενες 180 ημέρες ή αν έχει αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ (PCR ή rapid αντιγόνου).

Στην ευχέρεια των κρατών-μελών θα είναι να δέχονται ταξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίων τα οποία απαιτούν δύο δόσεις για την πλήρη ανοσολογική απόκριση. Οπως δήλωσε χθες ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, «θα είναι επιλογή των κρατών-μελών» αν θα δέχονται, χωρίς την απαίτηση αρνητικού διαγνωστικού τεστ ή αποδεικτικού ανάρρωσης, επισκέπτες που έχουν λάβει μόνο την α΄ δόση. Υπενθυμίζεται ότι από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τα τρία (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) χρειάζονται δύο δόσεις.

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Δείτε ακόμα

Έκθεση ΓΣΕΕ: Αναδρομική αύξηση του κατώτατου μισθού «τώρα»!

N. K.

7 προορισμοί που άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους πολίτες

Γ. Π.

Σύσκεψη του Υπουργού Τουρισμού με φορείς του τουριστικού κλάδου στην Εύβοια

N. K.

Τουρισμός: Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι κρατήσεις

Γ. Π.

Τουρισμός: Ποσό έχει επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τις κρατήσεις

Γ. Π.

ΠΟΕΕΤ: Κινητοποίηση την Παρασκευή 15/10/2021 στο Υπουργείο Εργασίας

Γ. Π.
φορτώνει....