21.6 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2023
Τουρισμός

Τουρισμός: Θα αντικαταστήσει η τεχνολογία τον άνθρωπο;

Γιατί η ρομποτική στον τουριστικό κλάδο θα μπορούσε να είναι η «νέα κανονικότητα»

Η ρομποτική μειώνει την ανάγκη για επαφή ανθρώπου με άνθρωπο, μειώνοντας τα σημεία επαφής και άλλες καταστάσεις όπου θα μπορούσε να εξαπλωθεί ο COVID-19, αναφέρει το travelpulse.com. Ξενοδοχεία, αεροδρόμια και άλλα μέρη άρχισαν να χρησιμοποιούν ρομπότ που σκοτώνουν τα μικρόβια και ακόμη και θυρωρούς με τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν την απολύμανση και την εξατομίκευση.

Με τόσους πολλούς ταξιδιώτες να ανησυχούν για την ασφάλειά τους ενώ ταξιδεύουν (η GlobalData διαπίστωσε ότι το 74% καταναλωτών εξακολουθεί να ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό), η ρομποτική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των φόβων των ταξιδιωτών, ενώ παράλληλα μειώνει το συνολικό κόστος εργασίας για τις εταιρείες. Θα μπορούσε να ειπωθεί, τουλάχιστον εντός της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ότι η εποχή της ρομποτικής γεννήθηκε από την παγκόσμια πανδημία. Επίσης η έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους επάνδρωσης των ξενοδοχείων, ανάγκασε τον κλάδο να στραφεί σε νέες λύσεις για να καλυφθούν οι θέσεις.

Ενώ η τάση αυτή μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την απασχόληση για πολλούς εργαζομένους στον κλάδο, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μαζικό πρόβλημα απασχόλησης, επισημαίνει ο κ. Rauch. Μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα κέρδη των μονάδων καθώς το κόστος κεφαλαίου αντικαθιστά το κόστος εργασίας και, την ίδια ώρα, μπορεί να απαιτεί την εκπαίδευση των εργαζομένων για απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Άλλωστε, επισημαίνει, το γενικό αποτέλεσμα της μηχανοποίησης στο παρελθόν, ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ξενοδοχείο λειτουργεί με υπαλλήλους… ρομπότ

Στην Ιαπωνία, τα ρομπότ έχουν ήδη μπει για τα καλά στη ζωή των επισκεπτών ξενοδοχειακών μονάδων, με πολλές από αυτές να λειτουργούν με… μηχανόμορφους υπαλλήλους στη ρεσεψιόν, απόλυτα καταρτισμένους ώστε να εξυπηρετούν με άνεση τους πελάτες.

Τα υπερσύγχρονα ξενοδοχεία Hen – Ha διαθέτουν ρομπότ για όλες τις δουλειές, καθώς πέρα από τη ρεσεψιόν, τα συναντάς και στους διαδρόμους για το καθάρισμα και τις αποσκευές. Το 90% του εργατικού δυναμικού των ξενοδοχειακών μονάδων Hen-Ha αποτελείται από ρομπότ, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερα από 100 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο στα επόμενα 5 χρόνια!

Άλλες τεχνολογικές τάσεις που παρουσιάζονται στο χώρο των ξενοδοχείων είναι η εικονική πραγματικότητα. Τα ξενοδοχεία αναπτύσσουν ήδη την τεχνολογία αυτή προκειμένου να διαθέτουν στην αγορά τα δωμάτιά τους, να πωλούν εμπειρίες και να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πριν ακόμα το ζήσουν. 

Η εικονική πραγματικότητα επιτρέπει στα ξενοδοχεία να προσφέρουν πανοραμική θέα 360 μοιρών από τα δωμάτια ενώ σύμφωνα με την Intelligent Operations, οι πελάτες μπορούν να ζητούν μέσω της νέας τεχνολογίας τα τηλεοπτικά προγράμματα της προτίμησής τους, να κάνουν κράτηση φαγητού και να ελέγχουν τις ρυθμίσεις του δωματίου τους.

Επίσης, η χρήση ενός ρομπότ cobot (συνεργατικό ρομπότ) στην καθαριότητα του ξενοδοχείου μειώνει το χρόνο καθαρισμού των δωματίων και ξεκουράζει τους εργαζομένους στην καθαριότητα.

Ρομποτική – Τα υπέρ και τα κατά της χρήσης της στην τουριστική βιομηχανία

Ωστόσο, η εξάρτηση από τη ρομποτική έναντι της ανθρώπινης εργασίας μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει προβλήματα, εξηγεί το travelpulse.com. Ενώ τα ρομπότ που σκοτώνουν τα μικρόβια με υπεριώδη ακτινοβολία για να μειώσουν τα βακτήρια στον αέρα και στις επιφάνειες, όπως αυτά που αναπτύσσονται στα διεθνή αεροδρόμια Key West και Pittsburgh, προσφέρουν σημαντικές ενέργειες που μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού για τον άνθρωπο (το υπεριώδες φως είναι επιβλαβές για τα μάτια του ανθρώπου), το να βασιζόμαστε πολύ σε ρομπότ για να κάνουν εργασίες που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τις τοπικές κοινότητες που βασίζονται στην τουριστική βιομηχανία.

«Μέσω της αύξησης της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, η ρομποτική στον τουρισμό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», δήλωσε ο Ralph Hollister, Αναλυτής Ταξιδιών και Τουρισμού στην GlobalData. «Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν φαίνεται να αποφεύγουν τις κοινωνικές τους δεσμεύσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι τα ρομπότ αναπτύσσονται για να εργάζονται δίπλα σε ανθρώπους και όχι στη θέση τους».

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Τουρισμός: Οι Έλληνες τουρίστες…επέστρεψαν

Γ. Π.

Β. Κικίλιας: Οι κρατήσεις αυξάνονται, οι προορισμοί πληθαίνουν αλλά δεν εφησυχάζουμε

Γ. Π.

Στρατηγική συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού και Δήμου Αθηναίων για την προσέλκυση κινηματογραφικού τουρισμού

Γ. Π.

Ανοίγουν πλήρως τα συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα

Γ. Π.

Β.Κικίλιας:Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ύψους 30.000.000 ευρώ

N. K.

Costa Navarino:Μια μοναδική εμπειρία τένις

N. K.
φορτώνει....