19.9 C
Άγιος Νικόλαος
6 Ιουνίου 2023
Τουρισμός

Τουρισμός: Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι κρατήσεις

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει ο τουρισμός παρά την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα αλλά και των νέων ταξιδιωτικών οδηγιών άλλων χωρών που συνεχίζουν να προβληματίζουν τον κλάδο. Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο οι αμφιβολίες παραμένουν, για μια σεζόν που κάθε μέρα της βαραίνει διαφορετικά στο τελικό αποτέλεσμα. 

Να θυμίσουμε ότι ο Ιούλιος έκλεισε ικανοποιητικά και οι προσδοκίες για τον Αύγουστο είναι ακόμα καλύτερες αφού πέραν τον προορισμών που καταγράφουν ανελαστική ζήτηση αυξάνουν και οι κρατήσεις και τα μικρά νησιά και για την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και στον εσωτερικό τουρισμό.

Τον προηγούμενο μήνα, οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ανεβάζοντας τον λογαριασμό του επταμήνου λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 4 εκατ. αφίξεων. Ειδικότερα οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικές ακτοπλοϊκές και οδικές) σημείωσαν άνοδο κατά 45,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 ( 2 εκατ. έναντι 1,34 εκατ. που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι) σύμφωνα με τις φόρμες εντοπισμού επιβατών PLF. Ωστόσο το νούμερο υπολείπεται αρκετά έναντι των 3.7 εκατ. αφίξεων της προ πανδημικής χρονιάς ρεκόρ του 2019.

Μόνο στην περίπτωση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σύμφωνα με πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία, οι αφίξεις τον μήνα Ιούλιο έφτασαν το 1.854.005 σε σχέση με τις 893.622 χιλιάδες του 2020 μια αύξηση της τάξης του 107,5%. Εξ αυτών οι 676.740 αφορούσαν αφίξεις εσωτερικού καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 69%, ενώ οι 1.177.265 αφίξεις ήταν εξωτερικού με την αύξηση να ανέρχεται σε 138,7%.  

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι φέτος ανοιχτά είναι τα περισσότερα από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, με την πληρότητά τους να αγγίζει μεσοσταθμικά τον Ιούλιο το 60% και ανά περιπτώσεις να φτάνει και το 85%.  Εξίσου υψηλές είναι και οι πληρότητες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Στον αντίποδα, στα αρνητικά για τη συνέχεια δεδομένα, εντάσσεται η αβεβαιότητα που προκαλεί η ένταξη 13 δημοφιλών νησιωτικών προορισμών όπως η Μύκονος, η Ροδος, η Σαντορίνη και άλλοι στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς και οι επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες από Ισραήλ και ΗΠΑ

Να θυμίσουμε ότι πολλές ελπίδες της τουριστικής αγοράς είχαν στηριχτεί στην αγορά των ΗΠΑ η οποία αποτελεί παραδοσιακά βασικό τροφοδότη της Ελλάδας, αλλά και του Ισραήλ, λόγω του εμβολιασμού του μεγαλύτερου ποσοστού των κατοίκων. Μόνο από τις ΗΠΑ έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο κοντά στους 100.000 ταξιδιώτες, με τις απευθείας πτήσεις από την Αμερική να έχουν αυξηθεί αισθητά δεδομένων των συνθηκών αυξάνοντας τις προσδοκίες. Αντίστοιχα οι Ισραηλινοί τουρίστες ήταν από τους πρώτους που άρχισαν να επισκέπτονται την χώρα μας με το που άνοιξε τα σύνορά της. Σημειωτέον ότι οι επισκέπτες και από τις δύο χώρες προαναφερθείσες χώρες έχουν υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη. 

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο οι ΗΠΑ αποφάσισαν των θέσουν τη χώρα στην υψηλότερη κλίμακα κινδύνου (κατηγορία 4), καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια προς τους ελληνικούς προορισμούς. Παράλληλα η χώρα μας εντάχτηκε στην «πορτοκαλί» λίστα του Ισραήλ και πλέον οι Ισραηλινοί με το που επιστρέφουν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών (ή 7 ημερών με δύο αρνητικά μοριακά τεστ).

Πώς κινήθηκε ο Ιούλιος – Οι προσδοκίες για τον Αύγουστο

Να θυμίσουμε ότι φέτος τον Ιούλιο πρωταρχικό ρόλο στις αφίξεις έπαιξε η αγορά της Γερμανίας (κοντά στις 350.000), στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι αφίξεις από την Γαλλία (170.000) και ακολούθησαν αυτές από την Πολωνία με 163.000 αφίξεις. Την εξάδα συμπλήρωσαν Ιταλία, Ολλανδία και Ρουμανία με τον αριθμό αφίξεων των κατοίκων τους να ξεπερνά τις 100.000 νούμερα.  Ανοδική πορεία καταγράφηκε και στην αγορά της Βρετανίας η οποία άνοιξε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου φέρνοντας τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού 98.000 βρετανούς ταξιδιώτες στη χώρα. 

Όσο για τις προσδοκίες του Αύγουστο και βάσει των προγραμματισμένων πτήσεων για την χώρα μας παρατηρείται αύξηση των πτήσεων της τάξης του 8,3% για την πρώτη εβδομάδα και επιπλέον αύξηση της τάξης του 2,3% για την επόμενη (9 έως 15 Αυγούστου). 

Οι βασικές αγορές από τις οποίες κινούνται ανοδικά οι πτήσεις είναι η Γερμανική, η Βρετανική, η Ιταλική, η Γαλλική και η Ολλανδική. Ακολουθούν πτήσεις από Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισραήλ και Πολωνία. 

ΠΗΓΗ: insider.gr

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

⇒ Διαβάστε ακόμα: Όλα τα νέα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

⇒ Διαβάστε ακόμα: Όλα τα νέα για τον κλάδο του τουρισμού

⇒ Διαβάστε ακόμα: Όλα τα νέα για τα ξενοδοχεία

Δείτε ακόμα

Βασίλης Κικίλιας: “Να διαφυλάξουμε το brand Ελλάδα που καταφέραμε να φτιάξουμε με τον τουρισμό”

N. K.

H Κρήτη το «Βαρύ πυροβολικό» της τουριστικής βιομηχανίας – Δυναμικό comeback από την Τουρκία

Γ. Π.

Βρετανία: Σημαντική αύξηση των καταναλωτών που κάνουν κράτηση για διακοπές στο εξωτερικό

N. K.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην έκθεση Quality Travel Fair στην Κοπεγχάγη

N. K.

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου ζητά να μπει στην πράσινη λίστα και η Ελλάδα

Γ. Π.

Τσίπρας: Θα ανανεώσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας

Γ. Π.
φορτώνει....