15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Τουρισμός

Τουρισμός: Μέρες Παθών για τον κλάδο

Από την ανάσταση των προηγούμενων ημέρων μετά τις δηλώσεις του Υπουργού τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη ότι ανοίγει ο τουρισμός 14 Μάϊου , επιστροφή στην εβδομάδα των παθών για τον τουριστικό κλάδο.

Οι αρνητικές εξελίξεις σε βασικές αγορές της Ελλάδας, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και η αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμα για το «άνοιγμα» των Βρετανών, απειλούν και την σεζόν 2021.  Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βρετανική Βουλή, προβλέπει απαγόρευση ταξιδιών εκτός χώρας στους Βρετανούς τουρίστες μέχρι και τις 30 Ιουνίου και πρόστιμο 5.000 λιρών. Η Γαλλία επέβαλε ένα νέο lockdown τεσσάρων εβδομάδων στο Παρίσι και σε πολλές άλλες περιοχές, αφού είδε τα επίπεδα μόλυνσης να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Η Ιταλία ανακοίνωσε νέο lockdown κατά τη διάρκεια του Πάσχα

Μια εξέλιξη που ουδείς είχε υπολογίσει και πλέον φέρνει εκ νέου τον κλάδο σε αναστάτωση και επανασχεδιασμό της στρατηγικής αφού και ο Ιούνιος  μοιάζει από αυτές τις συνθήκες χαμένος.

Οι εξελίξεις στο πεδίο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού θα κρίνουν πολλά, ωστόσο ήδη υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ναι μεν να «τρέξει» με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, αλλά λόγω των σημαντικών τεχνικών δυσκολίων που έχει η διαδικασία και τους γραφειοκρατικούς « ρυθμούς χελώνας» με το οποίο κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί κάποιος να περιμένει την εφαρμογή του πριν από τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα εξετάζεται να εμβολιαστούν, μετά τις ευπαθείς ομάδες, και οι άνθρωποι του τουρισμού. Δηλαδή, να εμβολιαστούν πρώτα οι άμεσα εργαζόμενοι στον τουρισμό και τους σχετικούς προορισμούς, περίπου 300.000 άτομα, και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τα καταστήματα λιανικής. Το self test θεωρούνται από τις αρχές ένα επιπλέον εργαλείο για κάθε τουριστική επιχείρηση, ξενοδοχειακή μονάδα. Ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των μικρών νησιών ξεκίνησε πιλοτικά, ωστόσο συζητείται η πρόταση για τον εμβολιασμό και σε νησιά άνω των 3.500 κατοίκων.

Αντιδράσεις από την Κομισιόν

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να ανοίξει ο τουρισμό και για άλλες χώρες. Πέρα από την συμφωνία του «πράσινου» διαβατηρίου με το Ισραήλ το υπουργείο φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί και το ενδιαφέρον Ρουμάνων, Σέρβων και Πολωνών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με την κομισιόν να αντιδράει μεσω του εκπρόσωπου της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ να εκφράζει τις ενστάσεις του για το ελληνικό άνοιγμα στο Ισραήλ. Προς το παρόν υπογράμμισε, «οι υπάρχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους με την εξαίρεση ενός περιορισμένου αριθμού χωρών».

Αισιοδοξία από του μεγάλους tour operators

TUI και Jet2holidays εξακολουθούν να σχεδιάζουν την έναρξη των ταξιδιών στις 17 Μαΐου, όπως αρχικά αναμενόταν, όμως η επόμενη ημέρα θα είναι αβέβαιη αν τελικά υπάρξει εμπάργκο προς τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Την επιθυμία των Αμερικανών να ταξιδέψουν αυτή την άνοιξη, καθώς προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, φανερώνει πρόσφατη έρευνα της Tripadvisor που έδειξε ότι το 50% σχεδιάζει ήδη την επόμενη απόδραση.

Οι φετινοί στόχοι

Θεωρείται παρ’ όλα αυτά πως η χρονιά θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το καταστροφικό 2020. Στόχος είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και απρόοπτα στην εμβολιαστική διαδικασία από το δεύτερο εξάμηνο, που για τη χώρα μας θεωρείται σημαντικό για τις εισπράξεις. Σημειώνεται πως σχεδόν τα 2/3 των τουριστικών εσόδων προέρχονται από τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. 

Για τον ελληνικό τουρισμό, ο πρώτος βασικός στόχος είναι η ανάκτηση τουλάχιστον του 50% της τουριστικής κίνησης του 2019. Σημειώνεται πως το 2019 έφερε στο τουριστικό ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων.Δείτε ακόμα

ΥΠΑ: Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού έως τις 19 Αυγούστου

N. K.

Βασίλης Κικίλιας: Εργαζόμαστε ώστε να διευρύνουμε τις απευθείας πτήσεις ΗΠΑ- Αθήνα μέχρι το τέλος του 2022

N. K.

Νέος νόμος 4875/2021 Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης

N. K.

Πρωτοφανής ζήτηση εισιτηρίων από ΗΠΑ για Ελλάδα

Γ. Π.

Αστερούσια Όρη: Ανακαλύψτε ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία της Κρήτης

Γ. Π.

ITB Berlin: Από 9 έως 13 Μαρτίου 2022

N. K.
φορτώνει....