Ξενοδοχεία Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός

Τουρισμός: Μεγαλώνει η έλλειψη εργαζομένων – Οι 10 ειδικότητες με την μεγαλύτερη έλλειψη

Το 2022 έμειναν κενές 60.225 θέσεις εργασίας σε σύνολο 262.980 που προβλέπονται στα οργανογράμματα των ξενοδοχείων. Το 2023 από τις μέχρι τώρα προβλέψεις αναμένονται να ξεπεράσουν τις 100.000.

Με αυτά τα δεδομένα οι πρόεδροι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος με επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί στη μετάκληση εργατών από τρίτες χώρες, ώστε να καλυφθεί μέρος των κενών θέσεων.

Στην επιστολή, την οποία απέστειλαν στους Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη, υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Βασίλη Κικίλια, υπουργό Τουρισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη, υφυπουργό Εξωτερικών και Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνουν: «Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου του έτους 2023, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στην εσωτερική αγορά προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό, χωρίς τα επιθυμητά, όπως πληροφορούμαστε, αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις οικονομικά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες τους».

Οπως τονίζουν, το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφενός δεν προβλέπει τη μετάκληση εποχικά εργαζομένων (για απασχόληση έως έξι μηνών) από τρίτες χώρες στον τομέα του τουρισμού, παραβλέποντας την έντονη εποχικότητα που παρουσιάζει η τουριστική δραστηριότητα (σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και σε πολλά μικρά νησιά η τουριστική περίοδος υπολείπεται κατά πολύ των έξι μηνών ετησίως).

Οι 10 ειδικότητες με την μεγαλύτερη έλλειψη

Αδυναμία κάλυψης υπάρχει  τόσο στις θέσεις πρώτης γραμμής (frontliners),όσο και σε διοικητικές θέσεις (managerial), κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού.

  1. καμαριέρα,
  2. σερβιτόρος,
  3. receptionist,
  4. βοηθός σερβιτόρου,
  5. λαντζέρης,
  6. barista,
  7. τεχνική υποστήριξη,
  8. μάγειρας Α,
  9. μάγειρας Β
  10. γενικός διευθυντής

Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι επιθυμούν να προσλάβουν πάνω από 46 χιλιάδες εργαζόμενους από τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης) κατά τη διετία 2023-2024, με το 29% αυτών να αφορά καμαριέρες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μάλιστα, οι επιθυμητές προσλήψεις από τρίτες χώρες αντιστοιχούν στο 77% των ελλείψεων που καταγράφηκαν το 2022.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

St. Nicolas Bay: Ανοίγει στις 21 Μαΐου

Γ. Π.

Ιταλία: Αφιέρωμα-«ύμνος» στη γαστρονομία της Ρόδου από το περιοδικό Bell’ Europa

N. K.

Το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό

Γ. Π.

H Eλλάδα από τις πρώτες χώρες που θα δοκιμάσουν άμεσα το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Γ. Π.

Η Ελλάδα στους κορυφαίους τρεις διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Αμερικανούς – Ποια χώρα είναι στην πρώτη θέση;

N. K.

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τις νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας

Γ. Π.
φορτώνει....