Τουρισμός

Τουρισμός: Μεγάλη αγωνία για τον κλάδο

Απομακρύνεται η πιθανότητα για ουσιαστικές τουριστικές ροές των Βρετανών στο εξωτερικό πριν από τον Αύγουστο, όπως προειδοποιούν επικεφαλής του τουρισμού.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετέθεσε για τις 19 Ιουλίου την οριστική «Ημέρα Ελευθερίας» κατά την οποία θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι μεγάλοι τουρ οπερείτορ εκτείνουν την περίοδο ακυρώσεων μέσα στον Ιούλιο.

Αυτήν τη στιγμή καμία χώρα της Ε.Ε. δεν βρίσκεται στην «πράσινη λίστα» τουριστικών προορισμών. Για χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί κατηγορία, όπως η Ελλάδα στο σύνολό της, οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες όταν επιστρέψουν στη Βρετανία, κάνοντας τεστ στη δεύτερη ημέρα και με δυνατότητα πρώιμης εξόδου από την καραντίνα έπειτα από δεύτερο τεστ την πέμπτη ημέρα.

Οι διακοπές προς «πορτοκαλί» προορισμούς επιτρέπονται, αλλά αποθαρρύνονται έντονα από τις αρχές – και ακόμα περισσότερο εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού κόστους των μοριακών τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική αγορά είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς καλύπτει το 40% των εσόδων. Είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά τη γερμανική.

Η Κρήτη και η… Βρετανία

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, λέει στο newsit.gr ότι η Κρήτη δεν τα πηγαίνει και τόσο άσχημα, τηρουμένων των αναλογιών. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η Κρήτη σημειώνει 80% μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 αλλά 20% αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη του 2020 κι αυτό είναι κάτι. Μέχρι τέλος Ιουνίου προβλέπουμε ότι τελικά θα έχουμε μείωση 65% με 70% σε σχέση με το 2019 , αλλά 30% αύξηση σε σχέση με το 2020. Οι πελάτες μας είναι κατά βάση από Γερμανία, η οποία είναι η πιο δυνατή αγορά για την Κρήτη αλλά και από Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία, Τσεχία και Γαλλία».

Ο κος Βλατάκης μας έδωσε και την εικόνα των ενεργών καταλυμάτων αυτή τη στιγμή στην Κρήτη. «Ως τώρα έχουν ανοίξει γύρω στο 30% των καταλυμάτων. Στα ανοιχτά, η κίνηση είναι στο 25% με 30%. Τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν και λίγο μεγαλύτερο ποσοστό. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα πάμε στο πάνω από 50% ανοιχτών καταλυμάτων».

Τέλος, ο κος Βλατάκης έδωσε και την εκτίμησή του για τον επόμενο μήνα. «Δεν θα τη χάσουμε την Βρετανία για φέτος. Είναι μονόδρομος να ανοίξει. Οι περιορισμοί δεν θα συνεχιστούν για πολύ. Η Κρήτη σύντομα θα πρασινίσει. Η αίσθησή μου είναι ότι από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι μετακινήσεις από Βρετανία θα ανοίξουν. Για τότε, υπάρχουν ήδη και αρκετές προγραμματισμένες πτήσεις από τον έτερο μεγάλο ταξιδιωτικό πράκτορα, την Jet2».

Η Ελλάδα ποντάρει πολλά φέτος στην έλευση Αμερικανών τουριστών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την Τετάρτη την άρση του απαγορευτικού στην είσοδο επιβατών που ταξιδεύουν για μη απαραίτητους λόγους στις χώρες-μέλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια ένεση στην τουριστική κίνηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να προσθέσουν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Αλβανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία στον κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος για λόγους αναψυχής, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters.

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Δείτε ακόμα

Xenia 2021: επιστρέφει στις 27-29 Νοεμβρίου στο Metropolitan Expo

Γ. Π.

Ρέθυμνο: “BIKE Friendly DAYS”, από τις 26 Απριλίου έως τις 30 Απριλίου 2022.

Γ. Π.

Τουρισμός: Η Σπιναλόγκα αναμένεται να ξεπεράσει σε αριθμό τους επισκέπτες του 2019

Γ. Π.

World Travel Awards: “Σάρωσαν” τα βραβεία τα ξενοδοχεία της Ελούντας

Γ. Π.

WTM΄22 | Οι νέες τάσεις στα ξενοδοχεία

Γ. Π.

Κικίλιας: Η θερινή περίοδος το 2023 ξεκινά τον Μάρτιο

Γ. Π.
φορτώνει....