Τα βλέμματα όλων έχουν πέσει στην επόμενη αναθεώρηση των ζωνών, που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου. Οι αποφάσεις ωστόσο αναμένεται να γνωστοποιηθούν πολύ πιο νωρίς, τέλος της επόμενης εβδομάδος ή αρχές της άλλης.
Παράγοντες του τουρισμού, αλλά και της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι η απόφαση της Βρετανική κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι διαφορετική, από το να περάσει την Ελλάδα στην «πράσινη ζώνη».
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι.
- Ο πρώτος έχει να κάνει την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών στοιχείων. Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι διασωληνομένοι και οι θάνατοι έχουν σημαντικά υποχωρήσει σε σχέση με ένα μήνα πριν ακόμη και σε σχέση με 10 ημέρες πριν.
- Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τα ποσοστά μάλιστα εμβολιασμών στις τουριστικές περιοχές είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να στοιχειοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση την διατήρηση της Ελλάδος στην πορτοκαλί ζώνη. Αν αυτό συμβεί, σημειώνουν παράγοντες του τουρισμού θα σημαίνει ότι η Μ. Βρετανία έχει λάβει την απόφαση να μην επιτρέψει στους Βρετανούς να φύγουν εφέτος από την χώρα για πολιτικούς λόγους και όχι για υγειονομικούς.
Ο επόμενος σκόπελος που έχει να περάσει εφέτος η χώρα είναι αυτός του ανταγωνισμού. Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ιταλία, θα θελήσουν να πάρουν ένα μερίδιο, όσο μπορούν μεγαλύτερο από την πίτα που θα μείνει. Το ευχάριστο για εμάς και δυσάρεστο για την γείτονα χώρα, είναι ότι η Τουρκία εφέτος δεν μπαίνει δυνατά στον ανταγωνισμό για πολλούς λόγους, κυρίως εσωτερικούς αλλά και επιδημιολογικούς. Κατά συνέπεια είναι ένας παίκτης λιγότερος.
Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News