20.9 C
Άγιος Νικόλαος
22 Σεπτεμβρίου 2021
Χωρίς κατηγορία

Τουρισμός: Η Ελλάδα άνοιξε πανιά – Πώς έρχονται οι ταξιδιώτες από εξωτερικό – Πώς μετακινούμαστε

Μετά το πολύμηνο lockdown Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες θα ζήσουν το πρώτο ελεύθερο Σαββατοκύριακο και θα κάνουν την πρώτη τους απόδραση στη χώρα.

Η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Καλαμάτα, η Νάξος αλλά και η Βόρεια Ελλάδα υποδέχτηκαν τους πρώτους τουρίστες. Στη Σαντορίνη, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανοίξει το 60% των ξενοδοχείων της Καλντέρας. Με τρεις πτήσεις τσάρτερ έγινε η αρχή σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.Με αψίδες νερού υποδέχθηκαν στη Μύκονο το πρώτο αεροσκάφος της Qatar Airways που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού.

Στον αερολιμένα του Ηρακλείου Κρήτης, έφτασαν 15 πτήσεις τσάρτερ με υψηλή πληρότητα. Αυξητική τάση για το επόμενο διάστημα βλέπουν οι τουριστικοί φορείς, ενώ έως το τέλος του μήνα αναμένονται 500 αφίξεις σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 29 δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ η πληρότητα στα πλοία με καμπίνες αυξήθηκε στο 85% και στο 80% χωρίς καμπίνες.Δεκάδες δρομολόγια είχαν προορισμό τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου, την Κρήτη, αλλά και νησιά του Αργοσαρωνικού με τους ελέγχους να είναι σαρωτικοί, καθώς σε ισχύ είναι τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της COVID-19.

Μέτρα για πλοία και αεροπλάνα

Με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια, οι ταξιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν με ένα από τα εξής δικαιολογητικά που αποτελούν το λεγόμενο green pass:

  • Υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση.
  • Αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self test 24 ωρών.
  • Βεβαίωση νόσησης που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.

Ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Για τις μετακινήσεις σε χερσαίους προορισμούς με αυτοκίνητο σε όλη τη χώρα δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση.

Πώς έρχονται οι ταξιδιώτες από εξωτερικό

Για την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν είτε:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του.
  • Αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης σε δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια.
  • Βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Υποχρέωση για πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

Οι αεροπορικές και οι ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεούνται σε έλεγχο των ταξιδιωτών πριν την επιβίβασή τους, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα βάσει υγειονομικού αλγόριθμου.

Πώς γίνεται η είσοδος από χερσαίες πύλες

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:

  • Έλληνες πολίτες συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και τα ανήλικα τέκνα τους, είτε κάτοχοι άδειας παραμονής ή ταυτότητας ομογενούς είτε με κύρια κατοικία στην Ελλάδα καθώς και όσοι εισέρχονται για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές υποχρεώσεις που αποδεικνύονται με τα ανάλογα έγγραφα, δύνανται να εισέλθουν από τους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου Κακαβιάς (από τις 07:00 έως τις 19:00) και Κήπων (από 07:00 έως τις 23:00).
  • Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από την Κακαβιά είναι 400 άτομα ημερησίως χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.
  • Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για την μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή από τους συνοριακούς σταθμούς: Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας (από 07:00 έως τις 23:00) και Κακαβιάς από (07:00 έως τις 19:00).

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Δείτε ακόμα

Ένα από το πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα μπορεί κανείς να απολαύσει στο Νομό Λασιθίου (pics)

Ν. Π.

Καλό Πάσχα – Του χρόνου με υγεία, να είμαστε καλά να γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή γιορτή όλοι μαζί

Γ. Π.

Ανάσα για τον βρετανικό τουριστικό κλάδο

Γ. Π.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

N. K.

Άγιος Νικόλαος: Σταμάτησαν την κατεδάφιση κατασκευών μεγάλου ξενοδοχείου στον αιγιαλό (βίντεο)

Ν. Π.

Τα ΚΕΠ συνδέονται με το gov.gr και εκδίδουν αυτόματα οκτώ πιστοποιητικά

Μ. Τ.
φορτώνει....