15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχεία Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός

Τουρισμος: Η αντιστροφή μέτρηση έχει αρχίσει

Η Ελλάδα ανοίγει τον τουρισμό της με κεντρικό σλόγκαν: «All you want is Greece». Το σταδιακό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού μετά και την ημερομηνία- στόχο που έθεσε ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης έως τις 14 Μαΐου προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Ενώ το  Daios Cove Luxury Resort & Villas στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης ανακοίνωσε το άνοιγμα για την σεζόν 2021 τις 14 Μάϊου. Πάντως, ορόσημο για τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό θεωρείται η 17η Μαρτίου, οπότε αναμένονται νεότερα από τις Βρυξέλλες για τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Όπως άλλωστε τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο CNN o υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει το «εισιτήριο» για την ελευθερία μετακινήσεων.

Το αρχικό στοίχημα για φέτος είναι η  κάλυψη φέτος του 50% του τζίρου του 2019. Το 2019 έφερε στο τουριστικό ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων.

«Οι Άγγλοι, όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, ουσιαστικά είναι αυτοί που οδηγούν το παιχνίδι στην έναρξη της σεζόν. Είπαν 17 Μάϊου θα ταξιδέψουν. Αυτό θα οριστικοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κρατήσεις. Άρα από αυτήν την ημερομηνία και μετά θα δούμε τι θα κάνει και η Γερμανία και οι άλλες χώρες. Σίγουρα, υπάρχει μια διαφοροποίηση για τις λεγόμενες τρίτες χώρες (Ρωσία, Ισραήλ, Σερβία) οπού εκεί πιθανότητα να χρειαστούν διμερείς σχέσεις. Πρόκειται για ένα δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες».

Οι ξενοδόχοι

«Αναμένουμε ανακοινώσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού»


Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος «σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει η χώρα και η Ευρώπη, αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι η φετινή τουριστική σεζόν δεν θα ξεκινήσει ούτε τον Μάιο», τονίζοντας την σημαντικότητα της υιοθέτησης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού στην ΕΕ. Είναι μείζονος σημασίας αυτό για τον κλάδο μας γιατί πάρα πολλές χώρες δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, επομένως οι τουρίστες θα έρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ. . Για να έρθουν οι τουρίστες δεν θα πρέπει να υπάρχουν «κόκκινες περιοχές», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Είναι δεδομένο πως και στη φετινή περίοδο το πλαίσιο θα είναι σχεδόν ίδιο με πέρυσι. Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό PCR», . Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται η είσοδος στη χώρα ταξιδιωτών που είτε θα έχουν εμβολιαστεί, είτε θα βρίσκονται σε ανοσία λόγω ανάρρωσης από τον Covid-19, είτε θα διαθέτουν πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid-19.

Επιπλέον, οι τουρίστες θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ, όπως και πέρυσι. Το κόστος για τη νοσηλεία ή οποιαδήποτε άλλη επιβεβλημένη ενέργεια, με στόχο την προστασία της υγείας τουριστών, επαγγελματιών και πολιτών, θα βαρύνει το κράτος.

Επίσης, όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης των επισκεπτών στους δημόσιους χώρους (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.), θα ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει και για τους Έλληνες, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Συνεχίζεται η αγωνιά για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και όταν με το καλό γίνει αυτό, με τι κρατήσεις θα γίνει ούτως ώστε οι περισσότεροι να εργασθούν όσο ποιο γρηγορά γίνεται, αφού και η παράταση του ταμείου ανεργίας που δόθηκε για 2 επιπλέον μήνες, τελειώνει τον άλλο μηνά με τα πενιχρά 399 και με την χαμένη περυσινή χρονιά, οι πλειοψηφία των  Ξενοδοχοϋπαλλήλων όχι απλά «ξύνει τον πάτο του κουβά» αλλά ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας. Επίσης το άλλο θέμα των εμβολιασμών.

Πρόσφατα σε συνέντευξη του το ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ κ. Χότζογλου, δήλωσε τα εξής σχετικά με την προτεραιοποίηση του εβολιασμού κατά του covid, για τους εργαζόμενους στον τουρισμό:

«Η ομοσπονδία μας από τον Σεπτέμβρη έχει καταθέσει αίτημα στον ΕΟΔΥ για προτεραιότητα των εργαζομένων μας στους εμβολιασμούς. Εγώ και η διοίκηση της ομοσπονδίας είμαστε υπέρμαχοι του εμβολίου, για να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη. Εδώ, παρατηρείται το φαινόμενο μερίδα εργοδοτών να συγχέει τον εμβολιασμό με την υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Ήδη έχουμε δει ειδήσεις περί απολύσεων λόγω άρνησης εμβολιασμού. Είναι λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας και άλλοι λόγω ιδεοληψίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η Πολιτεία εδώ πρέπει να παρέμβει, εμείς είμαστε έτοιμοι για διαβουλεύσεις με την Πολιτεία»

Δείτε ακόμα

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Βόρεια Εύβοια είναι κλειστά

Γ. Π.

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι οι δικαιούχοι

Γ. Π.

Συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με τον Υπουργό Τουρισμού του Σαν Μαρίνο κ. Federico Pedini Amati στην Αθήνα

Γ. Π.

ΠΟΔΙΞ – ΝΑΤΤΟΥΡ: Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού

N. K.

ΟΑΕΔ:50 ένσημα το όριο για επιδότηση ανεργίας

N. K.

Τουρισμός: Η Κρήτη στις πρώτες επιλογές των Γερμανών

Γ. Π.
φορτώνει....