26 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Τουρισμός

Τουρισμος: Γλιτώνουν μόνο τα 5άστερα ξενοδοχεία

Oι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δηλώνουν πως το 2021 θα δουλέψουν μόνο τη μισή σεζόν, καθώς οι μήνες Μάιος και Ιούνιος έχουν χαθεί.

Για συσσωρευμένες ζημιές κάνει λόγο ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας πως ούτε και φέτος τα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να πιάσουν τα νούμερα του 2019 με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου τα επόμενα πέντε χρόνια να χρειαστούν εσωτερικό μνημόνιο έτσι ώστε να επέλθει οικονομική ισορροπία.

Ο Γιάννης Προκοπάκης, διευθύνων σύμβουλος σε ξενοδοχείο στην Κρήτη αναφέρει ότι τα πράγματα είναι πολύ μουδιασμένα. «Είμαστε ακόμα στον πάγο όσον αφορά το μήνα Μάιο έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις με το θέμα της Αγγλίας. Ουσιαστικά η σεζόν θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και μετά. Τότε θα έχει νόημα για εμάς και τα υπόλοιπα μαγαζιά»

Οι κρατήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι παρά πολύ λίγες, ενώ οι ακυρώσεις «πάνε κι έρχονται». Συγκριτικά με πέρσι ο κ. Προκοπάκης υποστηρίζει ότι τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα.

Ωστόσο «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι κρατήσεις είναι last minute, δηλαδή δεν υπάρχουν κρατήσεις 15 ημερών που σημαίνει ότι όλες αυτές οι κρατήσεις δεν ξέρουμε αν θα έρθουν με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κάνεις κάποιο ουσιαστικό προγραμματισμό», τονίζει χαρακτηριστικά στο Dnews.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Ιόνιο πέλαγος. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σκουζης ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων στην Κεφαλονιά κάνει λόγο για «δυσοίωνη» σεζόν, σημειώνοντας παράλληλα, πως οι τιμές δεν είναι προσιτές για τον εσωτερικό τουρισμό.

«Τα πράγματα δυστυχώς και φέτος είναι δυσοίωνα. Μέχρι νεοτέρας φαίνεται ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος θα πάνε χαμένοι. Εμείς θεωρητικά θα ανοίξουμε μέσα Μαΐου, αλλά θα έχει νόημα; Αναφορικά με τις κρατήσεις είμαστε σε καλύτερη μοίρα με πέρσι, ωστόσο αυτό δεν λέει κάτι γιατί μπορούν αύριο να ακυρωθούν. Σχετικά με τον εσωτερικό τουρισμό, πρέπει το κράτος να μας κάνει μειώσεις στο ΦΠΑ προκειμένου να ρίξουμε τις τιμές για να είναι προσιτές στον ελληνικό τουρισμό».

Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση παρατηρείται στον «πολυτελή τουρισμό». Οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία φέτος όπως και πέρσι προτιμώνται ιδιαιτέρως από τους επισκέπτες των οποίων οι κρατήσεις ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News
Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Δείτε ακόμα

Τουρισμός για Όλους: Κληρώθηκαν οι 125.000 νέοι δικαιούχοι

Γ. Π.

ΑΣΕ: Η συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι υποχρεωτική για όλους

Γ. Π.

Ισραήλ-Σφραγίζει τα σύνορα του λόγω Omicron

N. K.

O οινοτουρισμός είναι ένα βασικό εργαλείο για τον τουρισμό του μέλλοντος

Γ. Π.

Τουρισμός-Αρχή με 7.500 συνταξιούχους!

N. K.

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης

Γ. Π.
φορτώνει....