Η έλλειψη εργαζομένων, θέμα πολύπλοκο που συνδέεται και με τα απόνερα της πανδημίας, τη διεθνώς αποκαλούμενη «μεγάλη παραίτηση».
Πλέον οι εργαζόμενοι δεν κάνουν υπομονή και ψάχνουν το καλύτερο και δεν διστάζουν να φύγουν από μια δουλειά που δεν τους αρέσει ακόμα και από την πρώτη μέρα εργασίας η ακόμα και μόλις δουν που θα διαμείνουν, αν αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.
Τα ξενοδοχεία απαντούν με το 60% των ξενοδοχείων το 2023, να οδηγούνται σε μισθολογικές αυξήσεις με την εκτιμώμενη μεταβολή να φθάνει έως και 20% σε νησιωτικές περιοχές της χώρας. Αλά ούτε αυτό φτάνει για να προσελκύσουν εργαζόμενους.
Ενδεικτικό είναι, ότι λόγω των κενών στο προσωπικό «αντιστοιχεί ένας σερβιτόρος για 60 πελάτες», με τους εργαζόμενους να καλούνται να εργάζονται 10 και 12 ώρες την ημέρα προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.
Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού πρέπει να ανησυχήσουν για την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά:
- Χαμηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης
- Αυξημένος χρόνος αναμονής
- Μειωμένη προσωπική προσοχή
- Μειωμένη ποιότητα υπηρεσιών
- Μειωμένη καθαριότητα και συντήρηση
- Περιορισμένη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών
Αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην επιχείρηση αλλά μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την εικόνα και το έρεισμα του τουριστικού προορισμού. Οι τουρίστες μπορεί να μεταφέρουν αρνητικές εμπειρίες σε άλλους, να αποφύγουν τον εν λόγω προορισμό στο μέλλον ή να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσπαθήσουν να προσελκύσουν νέο προσωπικό και να το καταρτίσουν με σκοπό την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό τομέα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαφημίσεων θέσεων εργασίας, συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα ή προσφοράς ελκυστικών πακέτων αμοιβών και επιδομάτων για τους υπαλλήλους.
Εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών: Μια άλλη πιθανή λύση είναι η εξωτερική ανάθεση ορισμένων υπηρεσιών σε εξειδικευμένες εταιρείες. Για παράδειγμα, μπορεί να ανατεθεί η καθαριότητα ή η συντήρηση, σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών, προκειμένου να απαλλαγούν οι εσωτερικοί υπάλληλοι από αυτές τις ευθύνες και να επικεντρωθούν στην παροχή υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών προς τους τουρίστες.
Χρήση τεχνολογίας και αυτοματοποίησης: Η χρήση τεχνολογίας και αυτοματοποίησης μπορεί να βοηθήσει. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν τεχνολογικές λύσεις που θα αυτοματοποιήσουν ορισμένες διαδικασίες και θα ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη για ανθρώπινο προσωπικό.
Πέρα από την τεχνολογία, η συνεργασία με άλλους φορείς μπορεί να αποτελέσει μια άλλη λύση για την έλλειψη προσωπικού. Οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν με τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ή προγράμματα εκπαίδευσης για να αναπτύξουν προγράμματα πρακτικής άσκησης ή εκπαιδευτικά προγράμματα που θα προετοιμάζουν νέους εργαζόμενους για την τουριστική βιομηχανία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια πηγή νέου προσωπικού και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.