Σε παγκόσμιο φαινόμενο έχει αναχθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουριστικό κλάδο, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που εργάζονταν σε διάφορες θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης, έχουν κάνει την έξοδο από την τουριστική βιομηχανία και έχουν μετακινηθεί προς άλλους επαγγελματικούς προορισμούς. Η γρήγορη και συνεχής ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, με την παράλληλη ανάπτυξη νέων και περισσότερο απαιτητικών αγορών καθώς και νέων, πιο εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων, απαιτεί όμως όλο και περισσότερο εξειδικευμένο τουριστικό προσωπικό.
Η έλλειψη αυτή, ωστόσο, έχει ερμηνευτεί, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΞΕΕ, ως τάση εξόδου από τον κλάδο ενός μεγάλου μέρους των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτό, δεν είναι κάτι που αποτελεί είδηση για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Είναι όμως ένα φαινόμενο που οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως όλα δείχνουν η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στον κλάδο της Φιλοξενίας παραμένει άγνωστη.Τι θα γίνει με το ποσοστό των εργαζομένων που έφυγαν από το ξενοδοχειακό κλάδο και σύμφωνα με το ΞΕΕ αναμενόταν να επιστρέψει για εργασία το 2022 – ιδίως λόγω της νέας οικονομικής κρίσης του ενεργειακού; Θα αξιοποιηθούν οι επαγγελματίες σε εξειδικευμένες θέσεις ή θα απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας που είναι ο Τουρισμός;
Ουκρανοί πρόσφυγες θα καλύψουν μη εξειδικευμένες θέσεις
Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού, ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι «με βάση τη ραγδαία ανάπτυξη που έχει το τουριστικό προϊόν στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, γεννήθηκε η ανάγκη για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας. Αυτές δεν καλύφθηκαν πέρυσι από το ελληνικό εργατικό δυναμικό, οπότε αυτές οι θέσεις εργασίας, ενδεχομένως θα μπορούσαν να καλυφθούν από ομογενείς μας ή Ουκρανούς πρόσφυγες, αν αυτοί έρθουν στην Ελλάδα για να μείνουν».Η διαδικασία προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του 2006, άρθρο 80και θα επαναβεβαιωθεί από όλους τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης αύριο Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως σημειώνει ο Β. Κικίλιας «προβλέπει την αμνηστία, τη φροντίδα των προσφύγων και τις εργασιακές σχέσεις με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Έλλειψη εξειδίκευσης στον κλάδο της φιλοξενίας
Υπάρχει μία αλλαγή τάσης σχεδόν σε όλες τις χώρες εκείνες που αποτελούν τους καλούς πελάτες της Ελλάδος και η τάση αυτή δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για διακοπές, μετά από δύο χρόνια στέρησης και προβλημάτων στις μετακινήσεις και τις διακοπές, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ πιο ακριβά τις διακοπές τους, αρκεί βέβαια να λάβουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε αυτή την απαίτηση και να καλύψουν με επιτυχία την ανάγκη αυτή. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, ωστόσο εκφράζεται η πεποίθηση ότι τελικά θα βρεθεί το προσωπικό αυτό, το ζητούμενο όμως είναι να μην χρειαστεί να γίνουν μαζικές… εισαγωγές «εξειδικευμένου προσωπικού».
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να εργαστούν και να συνεργαστούν ώστε να βελτιώσουν την ετοιμότητα των σπουδαστών μας για την επιτυχημένη μετάβασή τους προς την αγορά εργασίας. Οι μαθητές χρειάζονται ευρύτερη και καλύτερη πληροφόρηση για τις διαφορετικές επιλογές σταδιοδρομίας και κίνητρα για την χρησιμοποιήσουν.
Οι εκπαιδευτικοί φορείς πρέπει να παρακολουθούν τα στοιχεία και τις τάσεις της επαγγελματικής αποκατάστασης και ικανοποίησης των αποφοίτων τους. Οι εργοδότες δεν θα πρέπει να τηρούν παθητική στάση αλλά να συνεργάζονται στενά με τους εκπαιδευτικούς φορείς για να επανασχεδιάσουν ή να σχεδιάσουν νέα προγράμματα σπουδών που να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι εργοδότες θα μπορούσαν ακόμα και να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ως εκπαιδευτές. Μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ίσως θα μπορούσαν να προχωρήσουν και ένα βήμα παρακάτω δημιουργώντας ακαδημίες κατάρτισης για την βελτίωση των απαιτούμενων δεξιοτήτων του προσωπικού τους.