18.2 C
Άγιος Νικόλαος
26 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός Φορείς

Τουρισμός: Εκπόνηση σχεδίου για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού και του φορείς των ΔΥΠΑ και ΣΕΤΕ είναι έτοιμα να εκπονήσουν σχέδιο για να καλυφθούν οι 50.000 κενές θέσεις εργασίας

Παρότι η τουριστική σεζόν ξεκινάει φέτος με καλούς οιωνούς, ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν δημοφιλείς προορισμοί όπως η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Τον Μάρτιο όπου παραδοσιακά ξεκινούν οι προσλήψεις εν όψει της θερινής σεζόν σε ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και κάθε λογής τουριστικές επιχειρήσεις, οι παραιτήσεις έλαβαν την μορφή «τσουνάμι».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (Μάρτιος 2022), στην Εστίαση έγιναν 54.698 προσλήψεις και 53.148 αποχωρήσεις, αποδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος εξεύρεσης εργαζόμενων που θα παραμείνουν στο πόστο τους.

Τον ίδιο μήνα στα Καταλύματα πραγματοποιήθηκαν 19.772 προσλήψεις και 4.645 αποχωρήσεις (οικειοθελείς ή με καταγγελία σύμβασης).

Καμαριέρες, Σερβιτόροι, Μπάρμαν, Μάγειροι, Ρεσεψιονίστ, Καθαρίστριες και Λαντζέρηδες επιδεικνύουν υψηλή επαγγελματική κινητικότητα, αλλάζοντας δύο και τρεις εργοδότες μέσα στην ίδια σεζόν.

Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, το φαινόμενο είναι δύσκολα αναστρέψιμο, καθώς οι εποχικοί εργαζόμενοι υποαμείβονται, την στιγμή που τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά (κυρίως στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης) και το επίπεδο ζωής στα νησιά πανάκριβο. Ετσι προτιμούν να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας και να αμείβονται με «μαύρα» για ορισμένα μεροκάματα, παρά να δουλέψουν νομίμως στα ξενοδοχεία.

Ακόμη και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα νησιά προτιμούν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες και κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία με δέλεαρ τις υψηλότερες αμοιβές, σε ένα ιδιότυπο Grexit που δημιουργεί προβληματισμό.

Για το θέμα μίλησαν στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, γεν. διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο υπ. Εργασίας, ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος ομοσπονδίας επισιτισμού, τουρισμού και ξενοδοχείων και ο ντι-τζεϊ, Χρήστος Καλτσάς.

«Υπάρχει μία μαύρη τρύπα κενών θέσεων στον κλάδο μας, που φέτος έκανε αισθητή την παρουσία της. Είναι η πρώτη χρονιά που ανοίγουμε μετά την περιπέτεια του κορονοϊού. Ανοίγουμε με φουλ τις μηχανές και περιμένουμε μία καλή σεζόν» δήλωσε ο κ. Χοτζόγλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι όντως υπάρχει έλλειμμα στις θέσεις εργασίας γιατί «οι εργαζόμενοι δεν άντεξαν άλλο να ζουν, δύο χρόνια, με 500 ευρώ το μήνα, που ήταν η επιδότηση ειδικού σκοπού και το επίδομα ανεργίας που ήταν μόνο για τρεις μήνες. Έτσι απορροφήθηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, «οι εποχιακά εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι χωρίς ένα ευρώ εισόδημα είναι από τον Δεκέμβρη του 2021 ή τον Ιανουάριο του 2022. «Μάταια προσπαθούσαμε να πείσουμε την ηγεσία του υπ. Εργασίας και του υπ. Οικονομικών για παράταση του επιδόματος ανεργίας, επομένως πολλοί συνάδελφοι αποχώρησαν».

Όπως κατήγγειλε στην εκπομπή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων, πλέον αρκετοί εργαζόμενοι προτίμησαν άλλες χώρες όπου οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες. «Έχουμε επίσης και ένα ποσοστό που συνειδητά αρνείται να πάει για εργασία με αυτές τις συνθήκες γαλέρας που υπάρχουν στον κλάδο».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο υπουργείο Εργασίας τόνισε «ο τουρισμός έχει έναν τεράστιο ρόλο για την οικονομία» καθώς, το 2019 συνεισέφερε το 12% του ΑΕΠ, 23,5 δισ. ευρώ και 678.000 θέσεις εργασίας», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές για τους νέους στον κλάδο.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Προκειμένου να δρομολογηθεί η στελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων με νέο προσωπικό, θα πρέπει οι τελευταίες να υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.

Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Παράλληλα θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

Το ΣΕΠΕ θα ξεκινήσει άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και το χρόνο εργασίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των αμοιβών, επισημαίνεται ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία η οποία ισχύει ως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Σπάει ρεκόρ και τον Οκτώβριο ο τουρισμός στο Νότιο Αιγαίο

Γ. Π.

Βραβεία WTA 2022:Παγκόσμιες διακρίσεις σε 4 ελληνικά ξενοδοχεία

N. K.

Ελληνικά νησιά που πρέπει να ανακαλύψετε στο επόμενο ταξίδι σας

Γ. Π.

Expedia Open World: Η νέα πλατφόρμα που θα καθοδηγεί τους πελάτες σε ξενοδοχεία με τις καλύτερες κριτικές

Γ. Π.

Με επιτυχία στο χιονισμένο Ψηλορείτη η συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, η γιορτή του ορειβατικού σκι “Pierra Creta 2022”

N. K.

52% πτώση στις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα σύμφωνα με την Eurostat

Γ. Π.
φορτώνει....