Ξενοδοχεία Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός

Τουρισμός: «Δαμόκλειος σπάθη» η έλλειψη προσωπικού

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού τείνει να γίνει οξύτερο αυτή την εποχή με την αύξηση των τουριστών, σε βαθμό που τα ξενοδοχεία κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες. Ενώ λόγο της πίεσης που ασκείτε στο προσωπικό, ψυχολογικής και σωματικής,  καταγράφεται το φαινόμενο ακόμα και μαζικών αποχωρήσεων εργαζομένων. 

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο απ΄όσο αρχικά είχε θεωρηθεί αφού έχει κλονίσει σημαντικά την ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες αναγκάζονται να περιορίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν!

Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ακόμα και με επιπλέον βάρδιες και υπερωρίες και πλέον η αναζήτηση εργαζομένων για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών θέσεων εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών με την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι να χτυπά κόκκινο, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές, τις αυξημένες πραγματικές ώρες απασχόλησης και την περιορισμένη κατάρτισή τους, ενθαρρύνει την παροχή χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών. 

Ο αντίκτυπος στην απόδοση του ξενοδοχείου είναι καταστροφικός. Μην ξεχνάμε ότι ψηφιοποιημένες υπηρεσίες που ευαγγελίζονται πλέον τα ξενοδοχεία και οι νέες τεχνολογίες που δεν μπορεί κανείς να χειριστεί, μόνο ζημία και δυσφήμηση μπορεί να προκαλέσουν.

Η έλλειψη σε προσωπικό εστιάζεται κυρίως στα επαγγέλματα της οροφοκομίας (κυρίως καμαριέρες) και της κουζίνας (κυρίως μάγειροι). Εξίσου σοβαρή έλλειψη παρατηρείται στην εύρεση έμπειρων στελεχών για τις θέσεις του F&B. Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη προσωπικού που προσλαμβάνονται άνθρωποι χωρίς βιογραφικό, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, μέσα σε 24 ώρες». 

Οι μετανάστες που προορίζονταν να καλύψουν τις χαμένες θέσεις στον τουρισμό, είναι άφαντοι και αυτοί που έχουν προσληφθεί είναι  απο χώρες που δεν φημίζονται και για την εργασιομανία τους. 

 Αν δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό, θα πρέπει να περικόψουμε τις υπηρεσίες με ότι αυτό συνεπάγεται και πολλές μονάδες θα έχουν πρόβλημα την επόμενη σεζόν, όχι μόνο στο να προσφέρουν τις βασικές υπηρεσίες,  αλλά ακόμα και να ανοίξουν.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς

N. K.

Τι αλλαγές φέρνει το metaverse για τον ξενοδοχειακό κλάδο

Γ. Π.

Μάρι Δασκαλαντωνάκη: «Στην Ελλάδα έχουμε πλέον το καλύτερο τουριστικό προϊόν της Ευρώπης»

Γ. Π.

Χαμηλές πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς. Άμεσα μέτρα ζητούν οι ξενοδόχοι

Γ. Π.

Επιτυχημένη παρουσία της Κρήτης στις εκθέσεις τουρισμού σε Παρίσι και Βιέννη

N. K.

Οδηγίες ηλεκτρονικής εγγραφής στον ΟΑΕΔ από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου

Γ. Π.
φορτώνει....