21 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Δημοφιλή Τουρισμός

Τουρισμός: Άρχισε η σεζόν στη Κρήτη – Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός

Nωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στην Κρήτη και εύλογα οι φορείς του κλάδου στο νησί κάνουν λόγο για μια χρονιά που θα κινηθεί σε ρυθμούς ρεκόρ ξεπερνώντας τα τουριστικά μεγέθη του 2022 αλλά και του 2019. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, μέχρι την 31 Μαρτίου θα έχουν προσγειωθεί στο Νίκος Καζαντζάκης το αεροδρόμιο του Ηρακλείου 74 πτήσεις από το εξωτερικό, με πληρότητα που κυμαίνεται στο 70% περίπου.

Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο, ότι και τα Χανια ξεκίνησαν δυναμικά τη νέα τουριστική σεζόν, αφού όπως αποτύπωνεται στο στατιστικό εργαλείο του Insete, το Recovery Tracker, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης για το διάστημα 20 /3 εως 26/3 ανέρχονται σε 32.676 θέσεις. Πρόκειται για επισκέπτες από την Δανία, στην πλειοψηφία τους, αλλά και από Σουηδία και την Ισπανία.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή το 35% των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν ανοίξει τις πύλες τους στην Κρήτη προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες, ενώ έως το τέλος του Απριλίου, υπολογίζεται ότι όλα τα ξενοδοχεία του νησιού θα είναι ανοικτά.

Πρωταπριλιά είναι, εξάλλου, και η ημερομηνία κατά την οποία, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα η ξενοδοχειακή βιομηχανία κάνει ποδαρικό στην νέα τουριστική χρονιά, με τα περισσότερα Resort να εκκινούν τη δραστηριοποίηση τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αισιοδοξίας, υπάρχουν και 2 μεγάλα προβλήματα που ελπίζουμε να μην επηρεάσουν την εξέλιξης της τουριστικής σεζόν.


Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός


Μπορεί η σεζόν να ξεκινάει για την Κρήτη πιο νωρίς από ποτέ και όλα να συνηγορούν ότι θα έχουμε μια σεζόν ρεκόρ αλλά τουλάχιστον οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για Απρίλιο και Μάιο δείχνουν αλλά.

Ενώ ο Απρίλιος ξεκινάει δυναμικά λόγο και του Πάσχα των καθολικών που είναι στις 9 του μήνα, η συνέχεια δεν είναι ανάλογη, αφού παρατηρείται μια κοιλιά στις κρατήσεις μέχρι και σχεδόν τέλος Απριλίου.

Ο Μάιος και αυτός δεν προδικάζει μέχρι στιγμής τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που επικρατεί. Τον μήνα μπορεί να τον σώσουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και οι προσφορές που θα γίνουν.

Μεγάλος βραχνάς για την στασιμότητα στις κρατήσεις αποτελούν τα πολύ ακριβά αεροπορικά εισιτήρια και γενικότερα οι αυξήσεις στα τουριστικά πακέτα.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι η έλλειψη προσωπικού και αν στην αρχή της σεζόν οι κρατήσεις βοηθήσουν στο να μην εξελιχθεί σε μείζον θέμα, κατά την διάρκεια της και αν όλες οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων και στις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Νιώσε την αυθεντική Κρήτη στην αγροτική ζωή» – Το νέο βίντεο της Περιφέρειας Κρήτης για την προβολή του νησιού

Γ. Π.

Οι τρεις ελληνικές παραλίες που συγκαταλέγονται στις ασφαλέστερες της Ευρώπης

Γ. Π.

Δυο ελληνικά νησιά στο Top 10 των πιο βιώσιμων ταξιδιωτικών προορισμών στον κόσμο

Γ. Π.

Άνοιγμα εστίασης και τουρισμού με “self test”

Γ. Π.

Σοφία Ζαχαράκη: “Για πρώτη φορά, στεγαστικό επίδομα και στους σπουδαστές των ΙΕΚ Τουρισμού”

N. K.

Τουρισμός: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι ξενοδόχοι ψάχνουν προσωπικό

N. K.
φορτώνει....