15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Μαρτίου 2023
Τουρισμός

Τουρισμός: Αισιόδοξα τα μηνύματα – Εκκίνηση της σεζόν από Απρίλιο

Αισιόδοξα μηνύματα καταφθάνουν για τη νέα τουριστική περίοδο του 2022 και ήδη διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια τουριστική χρονιά που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε έσοδα και αφίξεις του 2021, αρκεί φυσικά στο μέτωπο της πανδημίας να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις που θα επηρεάσουν την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βασίλης Κικίλιας κάνει λόγο για κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων που παρατηρείται από τις πρώτες μέρες του 2022, πάντα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που του δίνουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού. Προς επίρρωση τούτου, ο κ. Κικίλιας υπενθυμίζει ότι ήδη η ΤUI, ο μεγαλύτερος διοργανωτής ταξιδιών στον κόσμο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει τους εισερχόμενους επισκέπτες που θα έλθουν στην Ελλάδα το 2022. Από τους 1,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες που διοχέτευσε στην Ελλάδα το 2021, φέτος αναμένονται 3 εκατομμύρια και πλέον επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική τουριστική οικονομία της χώρας. Να τονιστεί ότι το υπουργείο Τουρισμού επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών αγορών, οι οποίες έχουν ανταποκριθεί στο μήνυμα υγειονομικής ασφάλειας που εξέπεμψε η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Αύξηση των κρατήσεων τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες διαπιστώνουν επίσης ξενοδόχοι και tour operators

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε ότι έχουν επανεκκινήσει, με μια αυξανόμενη ροή, οι κρατήσεις που είχαν μπει κυριολεκτικά στον πάγο, ειδικά από τον Δεκέμβριο και μετά λόγω της Omicron. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα αρνητική εξέλιξη, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι φέτος μπορούμε να έχουμε μία πολύ καλή σεζόν».

Αυτό δηλώνει, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, προσθέτοντας ότι οι πρώτες πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου από βασικές ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή ακόμη και η Αυστρία ξεκινούν στην Κρήτη από τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου «και έxουμε ήδη αυξανόμενες κρατήσεις, μετά την απόλυτη παύση που σημειώθηκε από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου λόγω της νέας μετάλλαξης. Τώρα, φαίνεται ότι το ταξιδιωτικό κοινό έχει προσαρμοστεί εκ νέου στα νέα δεδομένα της Omicron και βλέπουμε σαφώς καλύτερους ρυθμούς στη ροή των κρατήσεων».

Την ίδια στιγμή, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και για το μέτωπο του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς “το 2022 αναμένεται ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων όλων των εποχών για την Ελλάδα”, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Επισημαίνεται ότι η έναρξη για την κρουαζιέρα γίνεται στις 5 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση που σημειώνεται στην Βόρεια Ελλάδα η κρουαζιέρα αγγίζει το 300%, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση στον Πειραιά. Παραμένοντας στο μέτωπο της κρουαζιέρας ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα για τα λιμάνια στα ελληνικά νησιά, η φετινή εικόνα διαμορφώνεται με home ports τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με αύξηση στην Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς και με τεράστια ζήτηση, υπερπολλαπλάσια από άλλες χρονιές.

Στο μεταξύ οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες πρόσληψης ανθρωπίνου δυναμικού για τη νέα χρονιά, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού. Πέρυσι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον ξενοδοχειακό κλάδο ήταν τόσο έντονη, που το 22% περίπου των ζητούμενων θέσεων εργασίας δεν καλύφθηκε.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Κρήτη: Ξεκινάει αύριο 27 Μαρτίου η τουριστική σεζόν

Γ. Π.

TUI: Ρεκόρ όλων των εποχών φέτος για τον ελληνικό τουρισμό

N. K.

Choose Crete: Προώθηση της Κρήτης στην αγορά της Πολωνία

Γ. Π.

Συνάντηση Β. Κικίλια-Γ. Πλακιωτάκη για κρουαζιέρα και υποβρύχια πάρκα

Γ. Π.

Φινλανδία-Πραγματοποιήθηκε η Διεθνής ‘Έκθεση Τουρισμού MATKA 2023

N. K.

Συντονιστικό Κέντρο του EuroVelo στην Ελλάδα, για την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού

Γ. Π.
φορτώνει....