26 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Food & Beverages

Το λεξιλόγιο του κρασιού

Ώρα να μάθουμε τι σημαίνει στην πραγματικότητα όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όρους όπως «στυπτικό» ή «μπουκέτο».

Ακόμη και για τους βετεράνους οινόφιλους, η συζήτηση για το κρασί μπορεί να είναι τρομακτική. Και αν είχατε ένα μπουκάλι κρασί που σας σέρβιρε ένας σομελιέ, μπορεί να είχατε παρόμοια συναισθήματα. Στυπτικότητα, τανίνες, μπουκέτο και μύτη είναι μόνο μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιούνται όταν πρόκειται για την περιγραφή ενός κρασιού και μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις τη διαφορά όταν δεν ξέρεις τι σημαίνει το καθένα.

Αν και μια απάντηση δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως σωστή ή λάθος όταν πρόκειται για την περιγραφή της γεύσης ενός κρασιού σε ένα άτομο, υπάρχουν ορισμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται στον κόσμο του κρασιού για να περιγράψουν συγκεκριμένες νότες, γεύσεις και υφές.

Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για μερικούς από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους όρους της καθομιλουμένης γλώσσας του κρασιού και τι πραγματικά σημαίνουν.

Στυπτικό (Astringent)
Αναφέρεται στη σκληρή, πικρή και στεγνή αίσθηση στο στόμα που έχουν ορισμένα κρασιά, που συνήθως προκαλείται από τανίνες, οξύ ή και τα δύο. Τα κρασιά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες θα κάνουν το στόμα σας να στεγνώσει και να τρυπήσει με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε ένα δυνατό μαύρο τσάι.

Ταννικό (Tannic)
Αναφέρεται σε ένα κρασί γεμάτο τανίνες, το οποίο προέρχεται από τη φλούδα και τους μίσχους των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται στο κρασί, που αφήνει μια πικρή, ξηρή και στυφή γεύση στο στόμα. Συχνά έχει μια παρεξηγημένη αρνητική χροιά που συνδέεται με αυτό, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να εξισορροπήσετε τις γεύσεις ενός κρασιού.

Στοματική αίσθηση (Mouthfeel)
Πώς αισθάνεται ένα κρασί στον ουρανίσκο και μπορεί να περιγραφεί ως απαλό, τραχύ ή μεταξένιο.

Εξαερισμός ( Aeration)
Αναφέρεται στο να αφήνεις ένα κρασί να «αναπνεύσει» για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό επιτρέπει στο οξυγόνο να διαπεράσει το κρασί, το οποίο βοηθά να μαλακώσουν οι γεύσεις του.

Μύτη (Nose)
Χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα αρώματα και το μπουκέτο ενός κρασιού.

Αρώματα (Aromas)
Οι μυρωδιές που προέρχονται από το είδος των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, το άρωμα ενός κρασιού μπορεί να περιγραφεί ως φρουτώδες, ποώδες ή λουλουδάτο.

Μπουκέτο (Bouquet)
Σε αντίθεση με τα αρώματα, αναφέρεται στις μυρωδιές του κρασιού που προέρχονται από τη διαδικασία της οινοποίησης – ζύμωση και παλαίωση – και μπορεί να περιγραφεί ως ξηρό, πικάντικο ή ξυλώδες.

Φινίρισμα (Finish)
Η παρατεταμένη γεύση και οι υφές που παραμένουν στον ουρανίσκο μετά από μια γουλιά κρασί.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Minos Beach Art Hotel:“Καλεσμένοι Σεφ & Φίλοι”

N. K.

Διατροφή στη Μεσόγειο-Όταν το Brand Name συναντά τους Πολίτες

Γ. Π.

Αν έπρεπε να κλείσεις την Ελλάδα σε ένα μπουκάλι, αυτό θα ήταν ένα μπουκάλι ούζο

Γ. Π.

Super Markets Χαλκιαδάκης και Unilever δίπλα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Γ. Π.

Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco: Το λογότυπο της Θεσσαλονίκης

N. K.

Château Miraval-Η Angelina Jolie πούλησε το μερίδιο της

N. K.
φορτώνει....