16.5 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαρτίου 2023
Food & Beverages

Τι είναι το Fine Dining;

Υπάρχουν κάποια μέρη της πόλης στα οποία δεν βγαίνει κάποιος απλά για φαγητό. Ξέρεις, εκείνα τα εστιατόρια όπου θα επιλέξεις για μια ειδική περίσταση και στο οποίο η όλη γευστική διαδικασία συνδυάζεται με την κομψότητα του χώρου και την ιδανική ατμόσφαιρα. Εκεί δηλαδή όπου το dining γίνεται πραγματικά fine.

Το fine dining, είναι ένα πιο επίσημο στυλ φαγητού. Το εξαιρετικό menu και τα ακριβά πιάτα χαρακτηρίζουν συνήθως τα εστιατόρια αυτά. Το φαγητό σερβίρεται από το προσωπικό  πιο επίσημα. Η εξυπηρέτηση είναι ανώτερου επιπέδου και αποπνέει μια κομψή και ήρεμη ατμόσφαιρα.  Ο φωτισμός, οι διακοσμήσεις, το προσωπικό, το στυλ, ο σχεδιασμός συνολικά  και η αρχιτεκτονική του κτηρίου εμπλέκονται όλα μαζί για να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα.

Ένα εξαιρετικό μενού για φαγητό θα προσφέρει πολυτελή και μοναδικά φαγητά που δεν βρίσκονται συχνά σε άλλα εστιατόρια. Το φαγητό ετοιμάζεται από πιστοποιημένους σεφ με πολυετή εμπειρία. Επομένως, το φαγητό θα είναι επίσης ακριβό.


Εξυπηρέτηση πελατών στο Fine Dining: Η εξυπηρέτηση των πελατών σε ένα τέτοιο εστιατόριο είναι πολύ πιο προσεκτική από ό, τι στα  Casual ή τα Fast Casual εστιατόρια. 
Πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τη λήψη παραγγελίας και την παράδοση φαγητού το προσωπικό:

  • Συνοδεύει τους πελάτες στο τραπέζι, τραβώντας την καρέκλα στις γυναίκες
  • Συνοδεύει τους πελάτες στην έξοδο
  • Καθαρίζει το τραπέζι μεταξύ των πιάτων
  • Εξηγεί τις λεπτομέρειες του μενού χωρίς να βλέπει σημειώσεις
  • Το προσωπικό πρέπει να είναι αυστηρά εκπαιδευμένο και έτοιμο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι πελάτες σχετικά με ένα μενού ή ένα κρασί. 
  • Θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να κάνουν προτάσεις και για το μενού εάν ζητηθεί.

Καμία λεπτομέρεια δεν είναι πολύ ασήμαντη σε τέτοια εστιατόρια όπου η εμπειρία πρέπει να είναι η προστιθέμενη αξία.

Ας γνωρίσουμε κάποια εγχώρια fine dining εστιατόρια:

Το πανέμορφα διακοσμημένο παλιό αρχοντικό στο Μεταξουργείο είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά projects της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, με τις δημιουργίες του Γκίκα Ξενάκη να παντρεύουν την μοντέρνα ελληνική κουζίνα με τη δημιουργικότητα.

O Aλέξανδρος Τσιοτίνης μετατρέπει άριστες πρώτες ύλες σε γαστρονομικά έργα τέχνης. Ευρωπαϊκός “αέρας” και σίγουρα ξεχωριστό φαγητό έχουν δημιουργήσει fans της κουζίνας του. Όταν με το καλό ανοίξουν και πάλι τα εστιατόρια, το CTC θα βρίσκεται σε νέο σποτ, στον Κεραμεικό.

Το εστιατόριο του Κολωνακίου βελτιώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και ωριμάζει γευστικά με ποιοτικά πιάτα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής εμπλουτισμένα με διεθνείς πινελιές. Ο chef Νίκος Θωμάς και η ομάδα του εξακολουθούν να πειραματίζονται με εκλεκτά υλικά. Όσο τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά, το Simul έχει εγκαινιάσει την υπηρεσία Casa by Simul όπου μπορείς να απολαύσεις τα εξαιρετικά του πιάτα στο σπίτι σου.

Από το 1996 μέχρι και σήμερα, η Σπονδή γράφει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας ενώ παράλληλα είναι και το πρώτο εστιατόριο της Ελλάδας με δύο αστέρια Michelin. Κάθε επισκέπτης βιώνει ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι στη μοντέρνα γαλλική, υψηλή κουζίνα, ακροβατώντας μεταξύ της παράδοσης, του μοντερνισμού και του κλασσικού.

Υψηλής ποιότητας κουζίνα που αναδεικνύει τις ελληνικές πρώτες ύλες και συνταγές, εξίσου υψηλής ποιότητας ατμόσφαιρα, φιλοξενία και service. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εστιατορίου που βρίσκεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, γεγονός που διαμορφώνει και τη γενικότερη φιλοσοφία στη Hytra.

Δεν χωρά αμφιβολία πως όταν γίνεται λόγος για υψηλή γαστρονομία που μυρίζει θάλασσα στην Αθήνα, ένα όνομα έρχεται αυτομάτως στο μυαλό όλων. Δεν είναι άλλο από εκείνο του Λευτέρη Λαζάρου, που (θα) εξακολουθεί να προσφέρει δημιουργικές γεύσεις στο γνωστό του spot, το Varoulko, στο Μικρολίμανο.

Το εστιατόριο Botrini’s αποτέλεσε την εκπλήρωση ενός μεγάλου ονείρου του Έκτορα Μποτρίνι, που επιθυμούσε να μοιραστεί τις χαρές της ζωής σε ένα κοινό τραπέζι με φίλους και αγαπημένους. Η δημιουργία του εστιατορίου του όμως πέτυχε πολλά παραπάνω, φτάνοντας μέχρι το υψηλότερο επίπεδο, πάντοτε με σεβασμό στην εποχικότητα, στην ποιότητα και στην εντοπιότητα των υλικών.

⇒ Διαβάστε ακόμα: Όλα τα νέα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

⇒ Διαβάστε ακόμα: Όλα τα νέα για τον κλάδο του τουρισμού

⇒ Διαβάστε ακόμα: Όλα τα νέα για τα ξενοδοχεία

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού στις 14 Νοεμβρίου

N. K.

Minos Beach art hotel:Νέα γαστρονομική βραδιά με τον Pierrot Ayer

N. K.

Σε αδιέξοδο ο οινικός κλάδος, προτείνει 6 μέτρα για την άμεση στήριξη του

Γ. Π.

Από 1 έως 5 Μαρτίου 2021 η ελληνική γαστρονομία γιορτάζει διαδικτυακά.

N. K.

Minos Beach Art Hotel: Ένας κύκλος γαστρονομικών βραδιών ολοκληρώνεται

N. K.

O οινοτουρισμός είναι ένα βασικό εργαλείο για τον τουρισμό του μέλλοντος

Γ. Π.
φορτώνει....