16.5 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαρτίου 2023
Επιστήμη Τεχνολογία

Τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης

Χαρακτηρίζοντάς το “τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα” στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι πέτυχαν κάτι που επί δεκαετίες αναζητούσαν – κάτι  που θα  φέρει επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας στη Γη και ήδη χαιρετίζεται ως μία «Στιγμή Ιστορίας» από τους δεκάδες επιστήμονες που αποτιμούν την εξέλιξη.

Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα «παρήχθη από τη σύντηξη περισσότερη ενέργεια από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, εξήγησε το εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) της Καλιφόρνιας το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Στο αμερικανικό πείραμα, που κόστισε 3,5 δισ. δολάρια, οι επιστήμονες θέρμαναν με λέιζερ μια κάψουλα με υδρογόνο με μέγεθος ενός κόκκου πιπεριού. Η θέρμανση και η παραγωγή ενέργειας χρειάστηκαν ελάχιστα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Η ενέργεια που παρήγαγε το πείραμα ήταν περίπου 3 μεγατζάουλ ενέργειας, έναντι των 2 μεγατζάουλ που χρειάστηκε. Στην πράξη η ενέργεια φτάνει απλώς για να ζεστάνει λίγα λίτρα νερό, ποσότητα που μοιάζει πολύ μικρή, είναι, ωστόσο ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Πυρηνικοί επιστήμονες εκτός του LLNL είπαν ότι το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, όμως απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά μέχρι να καταστεί η σύντηξη εμπορικά βιώσιμη.

Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας χαιρέτισε επιφυλακτικά την πρόοδο αυτή, τονίζοντας όμως ότι για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση η σύντηξη δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τις προσπάθειες για την προώθηση άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η πυρηνική σχάση.

«Είναι το πρώτο βήμα που μας λέει ότι ‘Ναι, δεν είναι απλώς μια φαντασία, μπορεί να γίνει, θεωρητικά’» σχολίασε ο Άντριου Σόουντερ, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στο EPRI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ενεργειακής έρευνας και ανάπτυξης.

 Η Αράτι Πραμπάκαρ, η διευθύντρια του Γραφείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, είπε ότι το πείραμα συνιστά «ένα τεράστιο παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε με την επιμονή».

Η σύντηξη θεωρείται η πλέον αποδοτική και «καθαρή» μορφή ενέργειας. Είναι η διαδικασία που παράγει ενέργεια στο εσωτερικό του ΄Ήλίου και όλων των άστρων.

Πυρήνες ελαφρών στοιχείων, όπως του υδρογόνου, ενώνοται (συντήκονται) παράγοντας τεράστια ποσότητα ενέργειας. Αντίθετα από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, η σύντηξη παράγει ελάχιστα ραδιενεργά υπολείμματα και καθόλου αέρια του θερμοκηπίου.

Το μεγάλο πρόβλημα που ως σήμερα δεν έχει ικανοποιητική λύση είναι πώς μπορεί να υλοποιηθεί η σύντηξη, η οποία απαιτεί τεράστιες θερμοκρασίες και πιέσεις, με τρόπο εύκολο και φτηνό.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Οι κορυφαίες τάσεις ψηφιακού μάρκετινγκ για ξενοδοχεία το 2022

Γ. Π.

Τουρισμός: Έρχονται ρομποτικοί μπάτλερ και ψηφιακές ρεσεψιόν

Γ. Π.

Η Marriott Bonvoy συνδέεται στο Metaverse με NFTs εμπνευσμένα από ταξίδια

Γ. Π.

Ανθρωποειδή ρομπότ – Το μέλλον είναι εδώ

Γ. Π.

Ποια τεχνολογία θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία της φιλοξενίας το 2023

Γ. Π.

Ρωτήσαμε την τεχνητή νοημοσύνη πως μπορεί να λυθεί η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία

Γ. Π.
φορτώνει....