24.3 C
Άγιος Νικόλαος
17 Αυγούστου 2022
Food & Beverages

Τα Οινοξένεια 10-12 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν την επανάσταση

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των  200 ετών από την Επανάσταση η εκδήλωση παντρεύει και την γνωριμία με τους αμπελώνες της Αιγιάλειας, τιμά τις ιστορικές στιγμές της Βοστίτσας και της Αιγιάλειας και δίνει στου παρευρισκόμενους την ευκαιρία να γευτούν και τοπικούς οίνους με τον chef Λευτέρη Λαζάρου, τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και το πρόγραμμα Μοριάς 21. Ο διεθνής οινικός όρος «ηρωική αμπελουργία» (viticultura heroica, οργανισμός CERVIM) που αφορά την αμπελοκαλλιέργεια σε δύσκολες συνθήκες και εδάφη, βρίσκει ιδανική εφαρμογή στις πλαγιές της Αιγιάλειας. Ο αμπελώνας της με τις σπάνιες ιδιότητές του (βορεινός προσανατολισμός, ιδιαίτερο μικροκλίμα, ιδανικό υψόμετρο και κλίση, προστασία από ζεστούς αφρικανικούς νοτιάδες, μακραίωνη εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια, πανέμορφο τοπίο) δημιουργεί πολλούς οίνους ποιότητας, αναγνωρισμένους ως οίνους Π.Ο.Π. αλλά και Π.Γ.Ε. ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ. Οι αμπελώνες της ηρωικής αμπελουργίας, με την δύσκολη καλλιεργητική εργασία, αποτελούν θεματοφύλακες για την τέχνη της αμπελουργίας, προσφέρουν υψηλής ποιότητας οίνους λόγω της ορεινής τους φύσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Οι τοπικές ποικιλίες Ροδίτης, Λαγόρθι, Σιδερίτης, Μαύρο Καλαβρυτινό, Μοσχάτο και Μαυροδάφνη που καλλιεργούνται ιδανικά στην περιοχή δίνουν υψηλής ποιότητας οίνους, πολύ συχνά αναγνωρισμένους και βραβευμένους διεθνώς, ενώ παράλληλα καλλιεργούνται με εξαιρετικό τρόπο πολλές ξένες ποικιλίες.

Παράλληλα θα φιλοξενηθούν σημαντικές προσωπικότητες της γεύσης και του οίνου, ενώ θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Με ένα ποτήρι κρασί από τις τοπικές ποικιλίες δοκιμάζουμε τις «γεύσεις του ‘21» του chef Λευτέρη Λαζάρου και τις ταιριάζουμε αρμονικά με τις τοπικές ποικιλίες και τα τοπικά κρασιά, με την καθοδήγηση του Master of wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη. Οι συμμετέχοντα θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν  τα «ηρωικά αμπελοτόπια» της Αιγιάλειας και να αποτιμήσουν φόρο τιμής στους ήρωες του ’21 αλλά και στους αμπελουργούς της τοπικής «ηρωικής αμπελουργίας», προτείνοντας διαδρομές στον αμπελώνα της Αιγιάλειας που ανεβαίνουν τις πλαγιές της, ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες, παραδοσιακά χωριά, μνημεία, ιστορικούς τόπους και επισκέψιμα οινοποιεία, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο προς εξερεύνηση και απόλαυση. Στα πλαίσια της εκδήλωσης εγκαινιάζεται το Μουσείο ψηφιακών εκθεμάτων Αιγιάλειας, με θέμα την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, ένα έργο υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από το πρόγραμμα LEADER/CLLD της Αχαΐα-Αναπτυξιακή και την δράση με τίτλο «Αιγιάλεια: Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Οινοξένεια 2021

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 

Τόπος:  Κτήριο Παναγιωτόπουλου, Αίγιο

18:00    Εγκαίνια Μουσείου ψηφιακών εκθεμάτων Αιγιάλειας. 

Τελετή εγκαινίων του Μουσείου ψηφιακών εκθεμάτων Αιγιάλειας με θέμα την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Τόπος:  Εστιατόριο Λιόπετρο, Φωνησκαριά Αιγίου

20:00     Καλωσόρισμα, χαιρετισμοί, παρουσιάσεις

Συμμετέχουν: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Επιτροπή Ελλάδα 2021, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

20:30     Γεύσεις του ’21 (α)

Ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση, μέρος Α: «Οι παραδοσιακές γεύσεις στην σύγχρονη γαστρονομία». Παρουσίαση των γεύσεων του ‘21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Γευστικό ταίριασμα με τους τοπικούς οίνους. Δείπνο και γευστική απόλαυση γεύσεων του ’21.

21:00     «Αφιέρωμα στο ’21»

Το συγκρότημα POLIS Ensemble παρουσιάζει μια ανθολογία παραδοσιακής και δημοτικής μουσικής με αφορμή το 1821 και τον εορτασμό της επετείου.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 

Τόπος:  Εστιατόριο-wine bar Κύβος, παραλία Αιγίου

16:00     Σεμινάριο οινογνωσίας

Σεμινάριο για επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας αλλά και για οινόφιλους, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη (σε συνεργασία με το PatrasWineClub και το Wine2wine). Κράτηση θέσης: 26910 22250.

Τόπος:  Μονή Ταξιαρχών Αιγίου

18:00     Ξενάγηση

Επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή Ταξιαρχών, την εκκλησία, το κρυφό σχολείο και το βαγεναριό με τα μεγάλα βαρέλια κρασιού. Παρακολούθηση του Εσπερινού (18:00). Επίσκεψη στην σκήτη Λεοντίου.

20:00     Γεύσεις του ’21 (β)

Ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση, μέρος Β: «Τοπικά προϊόντα, γεύσεις και κρασιά στο γαστρονομικό και τουριστικό προϊόν». Παρουσίαση τοπικών/γηγενών ποικιλιών και ταίριασμα με τις γεύσεις του ’21, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Παρουσίαση γεύσεων του ’21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Απόλαυση γεύσεων και τοπικών οίνων.

20:30     «Τον ταμπουρά μου πότισα γλυκό κρασί και μέλι»

(για να του δώσω τη φωνή που έχουν οι αγγέλοι). Ένας ύμνος στην ελληνική φύση. Παραδοσιακά μουσικά όργανα φτιαγμένα από τα ξύλα των δέντρων της, υμνούν τους καρπούς και τα άνθη της που γίνονται σύμβολα ιδεών και συναισθημάτων. Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου παρουσιάζει μια ανθολογία τραγουδιών και ποιημάτων της ελληνικής παράδοσης, με αυθεντικά μουσικά όργανα από την Σάκη Παπαδημητρίου και ερμηνεία από την Δώρα Πετρίδη.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 

Τόπος:  Εστιατόριο Altro mezzo, παραλία Ακράτας

13:00     Γευστικά ταιριάσματα

Ταιριάσματα τοπικών πιάτων με τοπικούς οίνους. Συμμετέχουν και παρουσιάζουν τα κρασιά τους το Οινοποιείο Κροκιδά και η Εδανός Οινοποιητική.

πηγή:WineTrails

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook

Δείτε ακόμα

Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

N. K.

5 ελληνικά νησιά για τους λάτρεις του κρασιού

Γ. Π.

Noma – Αυτό είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Γ. Π.

Αυξημένη κατά 5% η μέση τιμή για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι δείχνει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Μ. Τ.

ATHENA International Olive Oil Competition 2021

Μ. Τ.

Κτήμα Γεροβασιλείου-Ανοιχτές Πόρτες 2022

N. K.
φορτώνει....