15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Τουρισμός Φορείς

Τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη του τουριστικού τομέα

Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας. Πώς προστατεύει η ΕΕ επιχειρήσεις, εργαζόμενους και επιβάτες;

Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που σχετίζονται με την πανδημία έχουν αποδεκατίσει την τουριστική βιομηχανία, η οποία συνιστά σημαντικό παράγοντα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 50% για ξενοδοχεία και εστιατόρια, 70% για ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία και 90% για κρουαζιέρες και αεροπορικές εταιρείες. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το ήμισυ των τουριστικών αφίξεων στον κόσμο και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Στις 19 Ιουνίου, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανάληψης περισσότερων δράσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση και την ενίσχυση του τομέα μέσω ενός ειδικού κονδυλίου του προϋπολογισμού. Οι ευρωβουλευτές είπαν ότι η κρίση αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία εκσυγχρονισμού του τουριστικού κλάδου της ΕΕ μέσω της προαγωγής κοινωνικά υπεύθυνων και φιλικών για το περιβάλλον µορφών τουρισµού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, από τις 18 Μαΐου, το 100% των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών θέσπισε προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως απάντηση στην έξαρση του ιού, το 75% των οποίων έθεσε σε ισχύ πλήρη απαγόρευση του διεθνούς τουρισμού. Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς.

Πολλοί ταξιδιώτες έχουν δυσκολευτεί να επιστρέψουν στην χώρα τους, ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες νέες κρατήσεις και μεγάλος αριθμός αιτήσεων για επιστροφές χρημάτων μετά από ακυρώσεις. Οι αερομεταφορείς υφίστανται μια άνευ προηγουμένου πίεση.

22,6 εκατομμύρια άτομα εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία της ΕΕ (2019)

Στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας εν μέσω κρίσης

Οι επιχειρήσεις και όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα επωφελούνται ήδη από τα μέτρα της ΕΕ που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης ρευστότητας, των φορολογικών ελαφρύνσεων, της χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και της προσωρινής αναστολής των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις χρονοθυρίδες απογείωσης και προσγείωσης των αεροδρομίων με στόχο την αποφυγή άδειων πτήσεων.

Για την προστασία των επιβατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε τις οδηγίες για τα δικαιώματα τους και τα οργανωμένα ταξίδια. Διευκόλυνε, επίσης, τον επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας συμπληρώνουν και ενισχύουν τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Στις 13 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για τον τουρισμό και τις μεταφορές με στόχο να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες μεταφορών και να ανοίξουν εκ νέου οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στόχος είναι η μείωσης της αβεβαιότητας που προκαλεί η ύπαρξη πολλών διαφορετικών εθνικών κανόνων στους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση περιλαμβάνει κοινά κριτήρια και κατώτατα όρια για τη θέσπιση περιοριστικών μέτρων, την αξιολόγηση κινδύνων σε ολόκληρη την ΕΕ και την διαχείριση της άφιξης ταξιδιωτών που προέρχονται από ζώνες “υψηλού κινδύνου”. Οι χώρες που αποφασίζουν να θεσπίσουν περιορισμούς θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό με σαφή και έγκαιρο τρόπο.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, το Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής για το συντονισμό των ταξιδιωτικών περιορισμών και ζήτησε την εναρμόνιση των υγειονομικών αξιολογήσεων και άλλων μέτρων.

Δείτε ακόμα

Επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Γαλλία

Ν. Π.

Βασίλης Κικίλιας: η επόμενη καμπάνια του «Greekend» θα έχει επίκεντρο την πόλη της Πάτρας.

N. K.

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη – Επείγουσα ειδοποίηση από το 112

Γ. Π.

Επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα

Γ. Π.

Νέο θεματικό διαφημιστικό σποτ της Περιφέρειας Κρήτης για τον Πολιτισμό του νησιού

N. K.

Expedia: Τι αναζητούν οι ταξιδιώτες το 2023

Γ. Π.
φορτώνει....