22.6 C
Άγιος Νικόλαος
23 Σεπτεμβρίου 2021
Food & Beverages

Τα δύο λάθη καταναλωτών μελιού και ελαιόλαδου που οδηγούν σε υποβάθμιση των προϊόντων

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες λάθος αντιλήψεις καταναλωτών που έχουν οδηγήσει σε διαδικασίες θερμικής ή άλλης επεξεργασίας προϊόντων όπως το μέλι και το ελαιόλαδο με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς τους.

Ας δούμε δύο πολύ σοβαρά λάθη των καταναλωτών:

1) Το κρυσταλλωμένο μέλι είναι σκέτη ζάχαρη: Πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι το κρυσταλλωμένο μέλι είναι σκέτη ζάχαρη και αυτό έρχεται ως αντίληψη από το γεγονός ότι το κρυσταλλωμένο μέλι πέρασε με την έννοια ζαχαρωμένο. Ποιο είναι λοιπόν το λάθος. Η κρυστάλλωση είναι φυσική πορεία του μελιού καθώς περιέχει σάκχαρα όπως η γλυκόζη η οποία δεν είναι εύκολα διαλυτή στο νερό και για το λόγο αυτό σχηματίζει κρυστάλλους. Το γεγονός όμως ότι το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι αποδεκτό από τον καταναλωτή οδηγεί τις μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας ή τους απλούς μελισσοκόμους σε θέρμανση του μελιού πάνω από του 70 βαθμούς Κελσίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή βιταμινών και φαινολικών ενώσεων, αλλά και στην αύξηση της επικίνδυνης ένωσης HMF. Πολλή προσοχή λοιπόν το κρυσταλλωμένο μέλι είναι φυσικό μη θερμασμένο μέλι.

2) Το ελαιόλαδο που αγόρασα με καίει, άρα είναι κακής ποιότητας: Το δεύτερο σοβαρό σφάλμα. Πολλοί απλοί καταναλωτές έχουν απευθυνθεί στο χημείο μας γιατί θεωρούν ότι το ελαιόλαδο που αγόρασαν είναι υποβαθμισμένης ποιότητας λόγω της αίσθησης του “καψίματος” κατά την κατάποση. Πολύ σοβαρό λάθος. Η αίσθηση που νομίζουν ότι είναι υπεύθυνη για αυτό το κάψιμο είναι η αίσθηση του πικάντικου η οποία προκαλείται από την παρουσία πολυφαινολών στο ελαιόλαδο. Η εντύπωση οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει είτε σε ελαιόλαδα του εμπορίου είτε στο γεγονός ότι παλαιότερα δεν δινόταν τόση σημασία στην ποιότητα του ελαιόλαδου με αποτέλεσμα μια ήπια ουδέτερη γεύση. Η μη αποδοχή του πολύ πικάντικου ελαιόλαδου έχει οδηγήσει στην πρόσμειξη τους με λιγότερο ποιοτικά ελαιόλαδα έτσι ώστε να είναι φιλικό ως προς τον καταναλωτή.

Πηγή: pasiaslab.gr

Δείτε ακόμα

Άνοιγμα της εστίασης και τουρισμός αύξησαν τις πωλήσεις της μπύρας

Γ. Π.

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του «οινοτουρισμού» με εκκίνηση από την Σαντορίνη με 2ημερη εκδήλωση-συνέδριο

Ν. Π.

Λιάτικο ο πρεσβευτής της Κρήτης

N. K.

Τροφές που μπορείτε να φάτε με ασφάλεια στην παραλία

Μ. Τ.

Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη

N. K.

Βιοδιασπώμενες σακούλες! Με σεβασμό και αγάπη στο περιβάλλον και στη φύση

Μ. Τ.
φορτώνει....