Όταν το Κατάρ ξεκινήσει τον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 εναντίον του Ισημερινού το βράδυ της Κυριακής – όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας του τελικού αποτελέσματος μιας από τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές επενδύσεις στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ είπε το 2017 ότι η χώρα ξοδεύει 500 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα σε έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, ξενοδοχείων, γηπέδων και αναβαθμίσεων αεροδρομίων για να προετοιμάσει το μικρό έθνος της Μέσης Ανατολής να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο. Θα είναι, μακράν, το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία. Το Κατάρ εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει έως και 220 δισεκατομμύρια δολάρια τα δώδεκα χρόνια από τότε που επιλέχθηκε ως διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα τέλη του 2010, περισσότερο από 15 φορές από ό,τι η Ρωσία ξόδεψε για τη διοργάνωση του 2018.
Η χώρα έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο για εκατοντάδες, ενδεχομένως ακόμη και χιλιάδες εργαζομένους, πολλοί από τους οποίους από άλλες χώρες, που πέθαναν ενώ εργάζονταν υπό έντονες συνθήκες για ελάχιστη αμοιβή για να διατηρήσουν τα τεράστια έργα μέσα στις προθεσμίες.
Ακόμη και τώρα, δεν είναι σαφές εάν το «τολμηρό ρίσκο» που ζήτησε από τη FIFA το Κατάρ να επιτρέψει στη χώρα να φιλοξενήσει θα αποδώσει είτε για τη διοργάνωση είτε για την πατρίδα. Ο πρώην πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση να αφήσει το Κατάρ να φιλοξενήσει ήταν μια «κακή επιλογή».
«Είναι μια χώρα πολύ μικρή», είπε ο Μπλάτερ στην ελβετική εφημερίδα Tamedia. «Το ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πολύ μεγάλα για κάτι τέτοιο».
Ας δούμε όμως τα οικονομικά στοιχεία του Παγκόσμιο Κύπελλο:
42 εκατομμύρια δολάρια: Το χρηματικό έπαθλο που απονέμεται στην ομάδα που θα τα κερδίσει όλα. Η FIFA επιτρέπει σε κάθε ομάδα να αποφασίσει ποιο μερίδιο θα λάβουν οι παίκτες.
60 εκατομμύρια δολάρια: Η αναφερόμενη ετήσια αξία της συμφωνίας της Nike για χορηγία της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η Nike έχει συμφωνίες διαφόρων μεγεθών με 13 χώρες από τις 32 ομάδων που συμμετέχουν, περισσότερες από κάθε επωνυμία ένδυσης. Επτά ομάδες θα φορέσουν τον εξοπλισμό της Adidas και έξι θα φορέσουν Puma. Οι New Balance, Hummel, Kappa, Majid, Marathon και One All Sports χορηγούν από ένα έθνος το καθένα.
128 εκατομμύρια δολάρια: Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης είναι ο Γάλλος Kylian Mbappé, ο οποίος θα κερδίσει 110 εκατομμύρια δολάρια φέτος στο γήπεδο μέσω του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν και άλλα 18 εκατομμύρια δολάρια εκτός γηπέδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes. Θα μπορούσε να κερδίσει ένα επιπλέον σχετικά μικρό μπόνους με βάση τα αποτελέσματα της Γαλλίας στο τουρνουά.
209 εκατομμύρια δολάρια: Το ποσό που λαμβάνουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι σε όλο τον κόσμο από ένα ταμείο που έχει διαθέσει η FIFA για να τους ανταμείψει για την ανάπτυξη παικτών που παίζουν στο τουρνουά για τις εθνικές τους ομάδες. Το ποσό είναι περίπου $10.000 ανά ημέρα ανά παίκτη. Το ταμείο έχει τριπλασιαστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία.
277 εκατομμύρια δολάρια: Το ευρέως αναφερόμενο ποσό που έλαβε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ από το Κατάρ για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, το οποίο καταβλήθηκε σε δόσεις σε διάστημα 10 ετών.
440 εκατομμύρια δολάρια: Το συνολικό έπαθλο για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, από 400 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Συγκριτικά, το έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2019 ήταν 30 εκατομμύρια δολάρια.
1,7 δισεκατομμύρια δολάρια: Τα έξοδα που κάλυψε η FIFA για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, με τις μεγαλύτερες δαπάνες να είναι χρηματικά έπαθλα, λειτουργικά έξοδα όπως φιλοξενία (322 εκατομμύρια δολάρια) και λειτουργίες τηλεόρασης (247 εκατομμύρια δολάρια).
4,7 δισεκατομμύρια δολάρια: Τα αναμενόμενα έσοδα της FIFA από το Παγκόσμιο Κύπελλο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της για το 2022. Τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης ανέρχονται σε 2,64 δισεκατομμύρια δολάρια και τα δικαιώματα μάρκετινγκ αποφέρουν άλλα 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις εισιτηρίων και τα δικαιώματα φιλοξενίας ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.
6,5 δισεκατομμύρια έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια: Το εύρος των εκτιμήσεων σχετικά με το πόσα ξόδεψε το Κατάρ για την κατασκευή επτά γηπέδων ποδοσφαίρου για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά την εκδήλωση, τμήματα των σταδίων θα αποδομηθούν και θα δοθούν σε άλλες χώρες και τα κτίρια θα μετατραπούν σε κοινοτικό χώρο για σχολεία, καταστήματα, καφετέριες, αθλητικές εγκαταστάσεις και κλινικές υγείας. Ένα Στάδιο, κατασκευάστηκε με χρήση ανακυκλωμένων εμπορευματοκιβωτίων αποστολής και θα αποσυναρμολογηθεί και θα αφαιρεθεί πλήρως.
220 δισεκατομμύρια δολάρια: Εκτιμώμενο κόστος από όσα ξόδεψε το Κατάρ τα τελευταία δέκα χρόνια στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν ποτέ τον αριθμό, αλλά το 2017, ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ είπε ότι η χώρα ξοδεύει 500 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα σε κεφαλαιουχικά έργα.