Travel Guide

Τα 7 πιο απομονωμένα μοναστήρια στον κόσμο

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές εν μέσω της πανδημίας Covid-19, πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν απομόνωση και λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι μη συμβατικοί τύποι τουρισμού αυξάνονται σε δημοτικότητα. Τους τελευταίους μήνες, έχει σημειωθεί αυξημένο ενδιαφέρον για περιπέτειες και δυσπρόσιτους προορισμούς.

Επιπλέον, ο τουρισμός προσκυνητών αυξάνεται σε δημοτικότητα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι πολλά μοναστήρια χτίστηκαν σε απομακρυσμένα, σχεδόν απρόσιτα μέρη, γιατί οι μοναχοί πάντα αναζητούσαν μοναξιά και απόσταση από τη φασαρία, ακόμη και ανάμεσά τους. Ορισμένοι από τους ναούς διακρίνονται από την πολυπλοκότητα της θέσης τους και τη δυσκολία να τους φτάσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, σας παρουσιάζουμε τα 7 ποιο απομονωμένα μοναστήρια στον κόσμο.

Taung Kalat (Μιανμάρ)


Στα νοτιοδυτικά του ηφαιστείου Popa, υπάρχει ένα μικρό βουνό Taung Kalat, ύψους 737 μέτρων. Στην κορυφή του υπάρχει ένα βουδιστικό μοναστήρι, το οποίο μπορεί να ονομαστεί ένας από τους πιο ασυνήθιστους ναούς στον κόσμο. Λόγω της μοναδικής του θέσης, το μοναστήρι Taung Kalat λέγεται ότι διαθέτει μεγάλη ποικιλία μυστικιστικών ιδιοτήτων. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα προσκυνήματος στη χώρα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Βουδιστές και τουρίστες έρχονται εδώ για να τιμήσουν τα 37 Nats (πνεύματα) που ζουν στο βουνό. Μπορείτε να ανεβείτε στο μοναστήρι με τα 777 σκαλοπάτια, χτισμένο με τη μορφή μιας σπείρας. Στην αρχή του μονοπατιού, η σκάλα είναι αρκετά φαρδιά, κατασκευασμένη από πέτρα, μετά είναι ελαφρώς πιο μεταβλητή και υπάρχουν επίσης πάγκοι για ξεκούραση στην φαρδιά σκάλα.


Paro Taktsang (Μπουτάν)

Το Paro Takstang, επίσης γνωστό ως το Tiger’s Nest, κρέμεται από ένα βράχο 3000 μέτρων στην κοιλάδα Paro και είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα μοναστήρια στον κόσμο. Ο θρύλος λέει ότι ο Γκουρού Ρίνποτσε έφτασε εδώ στην πλάτη μιας μεγάλης τίγρης, βρήκε μια σπηλιά εδώ και αποσύρθηκε για μεγάλο διαλογισμό. Αυτό το μοναστήρι χτίστηκε το 1692 και είναι ενεργό μοναστήρι αυστηρής πρακτικής. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με τα πόδια ή μέχρι σε ένα σημείο με μουλάρια. Η ανάβαση δεν είναι εύκολη, η ανάβαση είναι μεγαλύτερη από 1000 μέτρα και οι επισκέπτες επιτρέπονται μόνο υπό την επίβλεψη οδηγών και σε λίγα δωμάτια.


Μοναστήρι Φούγκταλ (Ινδία)


Κρυμμένο στην απομακρυσμένη νοτιοανατολική περιοχή της κοιλάδας Zanskar, ψηλά στα Ιμαλάια, η Μονή Phugtal κρέμεται κυριολεκτικά σε έναν βράχο ύψους 3800 μέτρων. Αυτό το εξαιρετικό μοναστήρι ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον Λάμα Γκάγκζεμ Σεράπ Σάμπο και περίπου 70 μοναχοί ζουν εδώ. Παραδόξως, παρόλο που η κατασκευή είναι κατασκευασμένη από τούβλα, πέτρες και ξύλο, έχει επιβιώσει για εκατοντάδες χρόνια. Δεν είναι απολύτως εύκολο να φτάσετε στην ίδια την περιοχή του Λαδάκ και, στη συνέχεια, πρέπει να περάσετε τον δρόμο προς την κοιλάδα Zanskar και από εκεί να περπατήσετε με τα πόδια στο μοναστήρι.

Hanging Temple (Κίνα)


Το επόμενο απομονωμένο μοναστήρι στη λίστα είναι το Hanging Monastery που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Hengshan, 65 χιλιόμετρα από την πόλη Datong. Χτίστηκε το 491 και έχει μείνει σχεδόν ανέγγιχτο. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, χρησιμοποιήθηκε μια μοναδική τεχνική: οι δοκοί ως βάση πατάνε κατά το ήμισυ στο βουνό. Έτσι, το ίδιο το βουνό το στηρίζει.

Το μοναστήρι είναι επίσης ασυνήθιστο στο γεγονός ότι συνδύαζε τον Βουδισμό, τον Κομφουκιανισμό και τον Ταοϊσμό. Μέσα μπορείτε να δείτε τα αγάλματα του Σακιαμούνι, του Κομφούκιου και του Λαοζί. Επί του παρόντος, το μοναστήρι δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί απρόσιτο. Άνοιξε για τουρίστες και εκατομμύρια περίεργοι Κινέζοι χύθηκαν σε αυτό το μέρος. Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείει το γεγονός ότι στο παρελθόν οι μοναχοί ζούσαν εδώ απομονωμένοι.

Ostrog Monastery (Μαυροβούνιο)

Το Ostrog δεν είναι το παλαιότερο μοναστήρι στο Μαυροβούνιο, αλλά είναι πολύ δημοφιλές και σίγουρα ένα από τα πιο απομονωμένα μοναστήρια της χώρας. Οι Ορθόδοξοι προσκυνητές το επισκέπτονται σχεδόν τόσο συχνά όσο την Εκκλησία του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα, αλλά οι σπηλιές στους τοπικούς βράχους έχουν χρησιμεύσει ως καταφύγιο για μοναχούς για πολύ περισσότερο.

Σήμερα το Ostrog είναι ένα μοναστήρι που λειτουργεί με 12 μοναχούς που ζουν εδώ. Το μέρος είναι επίσης ανοιχτό για τουρίστες. Το μοναστήρι βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ποντγκόριτσα και το Νίσιτς. Μπορείτε να φτάσετε στο Ostrog με λεωφορείο ή αυτοκίνητο, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο δρόμος είναι ορεινός, πράγμα που σημαίνει ότι στενεύει με πολλές στροφές, που σημαίνει ότι πρέπει να είστε ένας έμπειρος οδηγός για να φθάσετε ως εκεί.

Key Monastery (Ινδία)

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον και απομακρυσμένο μοναστήρι είναι το Key Monastery στην Ινδία. Οι θέα αυτού του μοναστηριού θυμίζει κάπως τα τοπία από την ταινία Lord of the Rings. Το βουδιστικό μοναστήρι του Θιβέτ βρίσκεται στο χωριό Ki, στα Ιμαλάια, στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 4166 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με θέα στην κοιλάδα του Spiti. Το μοναστήρι υπέστη πολλες καταστροφές, όπως επιθέσεις, σεισμούς και λεηλασίες, αλλά επέζησε. Σήμερα το μοναστήρι φιλοξενεί περίπου 300 άτομα. Οι τουρίστες είναι επίσης ευπρόσδεκτοι εδώ και μπορούν να φτάσουν στο μοναστήρι με λεωφορείο ή ταξί από το Kaza ή το Kibber, ή με τα πόδια από εκεί.

Μετέωρα (Ελλάδα)

Μεταξύ όλων των απομονωμένων μοναστηριών παγκοσμίως, τα περίφημα μοναστήρια των Μετεώρων κατέχουν τη σημαντικότερη θέση . Αυτοί οι ναοί βρίσκονται σε ψηλούς βράχους στην κεντρική Ελλάδα. Υπάρχει ένας μύθος ότι ο ιδρυτής του μοναστηριού, ο Άγιος Αθανάσιος, δεν χρειάστηκε να ανέβει στο βράχο, επειδή τον μετέφερε εκεί ένας αετός . Για τους κοινούς θνητούς, ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι μέσω κουραστικών σκαλιών. Αλλά ακόμη και αυτό είναι καλό, δεδομένου ότι μέχρι τη δεκαετία του 1920, ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν σχοινιά και ειδικά δίχτυα. Το μοναστήρι είναι επίσης γνωστό για τη μαγνητοσκόπηση σκηνών από την ταινία James Bond For Your Eyes Only.

Δείτε ακόμα

Απογειώνοντας την εμπειρία της φιλοξενίας: Δείτε το επιβλητικό «Domaine des Étangs»

Γ. Π.

ΕΕ: Για 9 μήνες ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Γ. Π.

Τι αναζητά η νέα γενιά από ένα ξενοδοχείο και πως να την προσελκύσετε

Γ. Π.

Tripadvisor: Οι μισοί Αμερικανοί σχεδιάζουν ταξίδι

Γ. Π.

La Mamounia Marrakech, Morocco: Το καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο

Γ. Π.

TUI: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα απλοποιεί τη διαδικασία κράτησης

Γ. Π.
φορτώνει....