15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Μαρτίου 2023
Συνεντεύξεις Τουρισμός

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Εμμ. Θραψανιώτη, στο Filoxenianews.gr

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Εμμ. Θραψανιώτης απαντάει στις ερωτήσεις της ιστοσελίδας μας σχετικά με το σήμερα, το αύριο και …το χθες του τουρισμού στην Ελλάδα.

  • Ερώτηση: Πανδημία σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα. Τόσο η Ελλάδα όσο και ο νομός Λασιθίου βιώνει και αναμένεται να βιώσει ακόμα πιο έντονα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό. Πόσο θεωρείτε ότι θα μεταβάλει το βιοτικό επίπεδο η παρούσα κρίση, με δεδομένη την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τον τουρισμό;

Συμπληρώσαμε ήδη 13 μήνες από το πρώτο lockdown και οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού δεν είναι αισιόδοξες. Οι οικονομικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των ΜΜΕ, την εστίαση, την αγροτική παραγωγή είναι ήδη ορατές. Όταν εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν μείνει χωρίς δουλειά από τον Οκτώβριο του 2019 και η συνολική οικονομική ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα 1868 εδώ και 18 μήνες.

  • Ερώτηση: Αναμφισβήτητα ο τουρισμός είναι η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η μονοκαλλιέργεια των τελευταίων δεκαετιών έχει καταστήσει τον τομέα ως τον κύριο μοχλό ανάπτυξης. Η έλλειψη άλλων αναπτυξιακών επιλογών μας φέρνουν σε μια από τις χειρότερες θέσεις πανευρωπαϊκά σε επίπεδο οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε το αναπτυξιακό μας μοντέλο να έχει καλύτερη ισορροπία; Και αν ναι ποιες ήταν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, σε αυτή την κατεύθυνση;

Είναι γεγονός ότι ο Τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας. Είναι όμως ένα “ευαίσθητο προϊόν” όπως αποδεικνύεται όχι μόνο από την πανδημία, η οποία ασφαλώς και είχε σοβαρότατες επιπτώσεις, αλλά και από άλλους αστάθμητους παράγοντες. Ο ανταγωνισμός, ο κατευθυνόμενος τουρισμός, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών κλπ. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η αξιοποίηση και η σύνδεση του αγρό-διατροφικού τομέα, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την χρηματοδότηση μικρομεσαίων τουριστικών μονάδων για να αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλεων και όχι ο εγκλεισμός σε μεγάλα συγκροτήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εκτός όμως από το μοντέλο του τουρισμού που χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, πρέπει να δούμε άλλες αναπτυξιακές επιλογές για τη χώρα. Στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λιτότητας σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την ανάπτυξη βασισμένη στην έρευνα και την τεχνολογία, την “οικονομία της γνώσης”, όπου η χώρα μας έχει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο νομό μας, που με τις συνέργειες που διαμορφώνονταν, έβαζαν τη βάση για εναλλακτική ανάπτυξη στον τομέα της ευζωίας, βασισμένη στην έρευνα και την εκπαίδευση, αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

  • Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται ικανοποιητικά το ζήτημα της επανέναρξης του τουρισμού; Και εάν όχι, ποια είναι η θέση του κόμματος σας ως προς τους κατάλληλους χειρισμούς;

Γνωρίζουμε όλοι ότι η πρώτη περίοδος της πανδημίας πήγε πολύ καλά για την χώρα μας, κάτι που πιστώθηκε η κυβέρνηση. Αυτό είχε και την αρνητική του πλευρά. Δημιούργησε μια έπαρση στην κυβέρνηση ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό, ελάτε”, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης από την Σαντορίνη στις 13/06/2020. Επισημαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν, έλεγχο στις πύλες εισόδου με τεστ 72 ωρών τουλάχιστον, μέτρα στους χώρους εργασίας, μέριμνα για τα μέσα μεταφοράς κλπ. Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τα χατίρια σε μεγάλους tour-operators, όπως η TUI, αδιαφορώντας για την πανδημία. Ταξίδευες π.χ. με το αεροπλάνο τηρώντας τα μέτρα και μέσα στο λεωφορείο υπήρχε συνωστισμός. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε σήμερα. Στα πλοία από 60% η πληρότητα ανέβηκε στο 80% για να γίνει το χατήρι στους ακτοπλόους – εφοπλιστές. Το άνοιγμα του τουρισμού πρέπει να γίνει με ασφάλεια, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους. Είναι αναγκαίο να έχουμε τεστ στην είσοδο, μαζικούς εμβολιασμούς στους εμπλεκόμενους στον τουρισμό και μέτρα προστασίας, ανάλογα με τις επιδημιολογικές συνθήκες και όχι ανάλογα με τα μεγάλα συμφέροντα.

  • Ερώτηση: Το 2016 επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταργείται η εφάπαξ παροχή για όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια εργασίας, σε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Το ΚΙΝ.ΑΛ. επανειλημμένα σας κατηγορεί για κατάφωρη αδικία προς τον ξενοδοχοϋπαλληλικό κλάδο, ωστόσο και η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να το επαναφέρει, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις. Ποια η γνώμη σας για το ζήτημα;

Κακώς κόπηκε παρ όλο που υπήρχε μνημονιακή δέσμευση για το ασφαλιστικό και όντως νομοθετήθηκε να δίδεται μαζί με την σύνταξη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ιδιαίτερα για μια κατηγορία εργαζομένων όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με μάξιμουμ απασχόλησης 8 μήνες τον χρόνο. Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία είχαν καταργήσει ΝΔ -ΚΙΝΑΛ, θεσπίστηκε υποχρεωτική η επεκτασιμότητα και η εφαρμογή της με βάση την ευνοϊκότερη ρύθμιση κάτι που σήμερα αρνείται η παρούσα κυβέρνηση να εφαρμόσει. Με την συλλογική σύμβαση εργασίας οι αμοιβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων αυξήθηκαν περίπου 30%. Τέλος να επισημάνω, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι η χώρα χρεοκόπησε από τις πολιτικές των δυο κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα οποία κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση.

  • Ερώτηση: Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε και έβαλε σε λειτουργία πλάνο κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό, σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση προς περιορισμό του “φαινομένου”. Κίνηση για την οποία κι εσείς είχατε δεσμευτεί προεκλογικά. Ωστόσο, μετά από πιέσεις τις ανέστειλε μέχρι τον Οκτώβρη. Πως εκτιμάτε αυτή την κίνηση και ποια η θέση σας ;

Η προστασία του περιβάλλοντος, η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, με αλληλοσεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και πρέπει να είναι σεβαστό. Η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί παράνομη πράξη και όταν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις Δικαστηρίων πρέπει είναι εκτελεστές.

  • Ερώτηση: Πρόσφατα καταθέσατε επερώτηση για την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα οι κατά προτεραιότητα εμβολιασμοί των εργαζομένων στον τουρισμό. Τι γίνεται όμως με αυτούς που, για προσωπικούς λόγους δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν, όταν οι εργοδότες δηλώνουν ανοιχτά την πρόθεση τους, να μην εντάξουν στο δυναμικό των επιχειρήσεων τους, ανεμβολίαστους υπαλλήλους ;

Αποτελεί πράγματι ένα δύσκολο ερώτημα με πολλές πλευρές και δύσκολες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των εργαζομένων. Θα μπορούσε πχ να γίνονται συνταγογραφούμενα τεστ. Εδώ να μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ως κοινωνία και ως άνθρωποι πρέπει να κάνουμε πράξη αυτό που έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης : «Ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον εαυτό μας είναι να μαχόμαστε για τους άλλους».

  • Ερώτηση: Τον τελευταίο χρόνο το εισόδημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει υποστεί καίριο πλήγμα. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, υπάρχουν ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάστηκαν τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιβιώνουν με το επίδομα των 534€ για 5 μήνες και των 399€ του ταμείου ανεργίας για άλλους 5 μήνες. Όλα αυτά μάλιστα όταν η αναπλήρωση των εισοδημάτων των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγγίζει το 80-90%. Ποιες είναι οι κινήσεις του κόμματος σας στην κατεύθυνση της στήριξης των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν, πλέον, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης;

Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν στηρίχθηκαν στον βαθμό που έπρεπε. Αντίθετα μεγάλο μέρος των ενισχύσεων πήγε σε επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Με την πολιτική της κυβέρνησης του “βλέποντας και κάνοντας” ή “την ανοσία της αγέλης”, όσες επιχειρήσεις δηλ. αντέξουν να ενισχυθούν, η ανεργία θα εκτιναχθεί και θα υπάρξει γενικευμένη εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια.

Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ  “Μένουμε όρθιοι”, προτείναμε να υπάρχει στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. “Με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και κάθε εργαζόμενο που απασχολεί “. Την καθιέρωση του Εισοδήματος έκτακτης Ανάγκης: «Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείναμε να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θεσπίστηκε και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, την Ιταλία, την Ισπανία και αλλού. 

Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με μέτρα άμεσης στήριξης του τομέα και συγκεκριμένα:

⦁ Στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.

⦁Κατάργηση , για όσο διαρκεί η κρίση του φόρου διαμονής.

⦁Μείωση στον ΦΠΑ της εστίασης. κλπ.

⦁ Μία πολιτική στήριξης του κλάδου τουρισμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν αξιοποιώντας τα αποθεματικά στα ταμεία του κράτους, δηλαδή τα 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο “Μαξιλάρι”, σε αντίθεση με τα 500 εκ που βρήκε το 2015 Καθώς επίσης με την αξιοποίηση προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ , με το Ταμείο Ανάκαμψης, των ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αξιοποίηση της δυνατότητας να μην προσμετρώνται οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο χρέος.

Δείτε ακόμα

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις για Ελλάδα για το Καλοκαίρι του 2023

N. K.

Δύσκολη τουριστική χρονιά το 2021 – Να μπουν σε αναστολή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μέχρι να πάνε στην δουλειά

Γ. Π.

Σπάει ρεκόρ και τον Οκτώβριο ο τουρισμός στο Νότιο Αιγαίο

Γ. Π.

Έληξε η κατάληψη στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης

Γ. Π.

Συμμετοχή του ΕΟΤ στην έκθεση IBTM Americas

N. K.

Η Αθήνα από τις πιο ελκυστικές οικονομικά πόλεις σε ό,τι αφορά τη διαμονή

N. K.
φορτώνει....