Ακολουθει η συνενετυξη του Gian Paolo Venier στο Luxury Lifestyle Magazine
Το CAYO Exclusive Resort and Spa, που βρίσκεται στην Ελούντα στο όμορφο ελληνικό νησί της Κρήτης, είναι ένα νέο, μοντέρνο, οικολογικά ευαίσθητο, πολυτελές θέρετρο που γεννιέται από παθιασμένη αγάπη στην τέχνη του ταξιδιού.
Οι καινοτόμοι εσωτερικοί χώροι του πολυτελούς θέρετρου είναι το πνευματικό τέκνο του Gian Paolo Venier, του γνωστού σχεδιαστή εσωτερικών χώρων του Μιλάνου. Εμπνευσμένο από το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο, ο Venier σχεδίασε το CAYO με γνώμονα το περιβάλλον, συνδυάζοντας στοιχεία τοπικής ιστορίας και χειροτεχνίας με μοντέρνα επίπλωση και μια δροσερή, ουδέτερη χρωματική παλέτα για να διασφαλίσει ότι το ξενοδοχείο συνδυάζεται άψογα με τη γύρω φύση.
Καθίσαμε με τον Venier για να εξερευνήσουμε την έμπνευση πίσω από το CAYO και να αναζητήσουμε τις γνώσεις και τις συμβουλές του για νέους σχεδιαστές.
Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας όταν σας παρουσιάστηκε η ιδέα του CAYO;
Ήμουν ενθουσιασμένος. Η τοποθεσία είναι εκπληκτική και η σύντομη παρουσίασή μου ήταν τόσο ενθαρρυντική όσο και προκλητική – όχι μόνο ήταν ένα τεράστιο έργο, σχεδόν όλα τα δωμάτια είναι διαφορετικά. Η αρχιτεκτονική ισορροπείται τέλεια με το τοπίο ακολουθώντας μια απλή, διαχρονική προσέγγιση. Είδα το έργο ως κενό καμβά και περίμενα να δημιουργήσω τη δική του μοναδική προσωπικότητα.
Το κερασάκι πάνω στην τούρτα ήταν για μένα ήταν η τοποθεσία του Κάγιο, στην αγαπημένη μου Ελλάδα, όπου έχω περάσει πολύ χρόνο και με τα χρόνια γίνομαι όλο και περισσότερο εξοικειωμένος με τα νησιά της. Είμαι ερωτευμένος με τους ανθρώπους, τον τρόπο ζωής, το τοπίο, τα χρώματα και το Meltemi (ο ελληνικός άνεμος)! Είναι ένα από τα μέρη που νιώθω πιο χαρούμενος και πραγματικά σαν στο σπίτι μου.
Το έργο ξεκίνησε στο Παρίσι, συναντηθήκαμε τους ιδιοκτήτες για μεσημεριανό γεύμα και με εισήγαγαν στην ιδέα του CAYO. Ταιριάξαμε από την αρχή και σύντομα γίναμε φίλοι και έπειτα συνεργάτες.

Το περιβάλλον του CAYO διαδραματίζει σαφώς μεγάλο ρόλο στο σχεδιασμό του καταλύματος. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη διαδικασία δημιουργίας των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου, που αντικατοπτρίζουν το φυσικό περιβάλλον;
Με όλα τα έργα μου παίρνω μεγάλη έμπνευση από τον προορισμό και προσπαθώ να το αντικατοπτρίσω όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω του σχεδιασμού μου. Μου αρέσει να βρίσκω παραλληλισμούς μεταξύ της γης και του πολιτισμού, και στην περίπτωση του Κάγιο, το τοπίο είναι τόσο διαδεδομένο που θα ήταν αδύνατο να μην επικεντρωθεί ο σχεδιασμός στο όμορφο περιβάλλον της ιδιοκτησίας. Για την πρόσοψη του κτιρίου, δημιουργήσαμε μια παλέτα χρωμάτων που συμπληρώνει το περιβάλλον. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι το CAYO αναμιγνύεται στο τοπίο και δημιουργεί μια απαλή μετάβαση από τη φύση στην αρχιτεκτονική. Ενσωματώσαμε βότσαλα στο σχεδιασμό, καθώς παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα για δάπεδα και επιλέξαμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέσα στο παιχνίδι με τις διαστάσεις.
Για τα δωμάτια, η προσέγγιση ήταν εντελώς διαφορετική. Όλα τα δωμάτια προσφέρουν θέα στη θάλασσα και το νησάκι της Σπιναλόγκας, οπότε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα δωμάτια θα γεμίσουν με φως, έχοντας αυτό κατά νου δημιουργήσαμε μια χρωματική παλέτα που υποστηρίζει τον κρητικό ήλιο για να αποφευχθούν τυχόν έντονες αντιθέσεις. Αυτό το τελικό αποτέλεσμα διαθέτει πολλά παστέλ χρώματα που συνδυάζονται και τονίζουν την θέα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας στοιχείο σχεδίασης του CAYO;
Είναι τόσο δύσκολο να επιλέξω καθώς σχεδόν όλα τα στοιχεία του ακινήτου, από τα έπιπλα έως τα φωτιστικά, ήταν κατά παραγγελία κατά τη διάρκεια αυτού του έργου. Λατρεύω τον τριώροφο πολυέλαιο στην κύρια σκάλα, κατασκευασμένος από μπαμπού κλουβιά και εκατοντάδες σφυρήλατες αλουμινένιες πεταλούδες. Ενσωματώνει την ελευθερία και είναι μια λεπτή υπενθύμιση στον επισκέπτη να «αισθάνεται ελεύθερος». Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η χειροποίητη κεραμική που εγκαταστήσαμε στο λόμπι. Οι γλάστρες προέρχονταν από τοπικούς αγγειοπλάστες και η ιδέα ήταν να προκαλέσει την περιέργεια των ανθρώπων και ίσως να ξεκινήσει μια επίσκεψη στο τοπικό εργαστήριο όπου οι γλάστρες παράγονται σήμερα με το χέρι – λέγοντας τελικά μια ιστορία μέσω του σχεδιασμού.

Ένα από τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα του CAYO είναι ότι κάθε σουίτα / δωμάτιο προσφέρει θέα στον ωκεανό. Ήταν σημαντικό για εσάς να το τονίσετε μέσω του σχεδιασμού σας;
Αυτό ήταν υποχρεωτικό! Έκανε τη δουλειά μου πολύ πιο εύκολη καθώς είχα ήδη το επίκεντρο, ήταν απλώς μια περίπτωση να το δείξω μέσω του σχεδιασμού. Η θέα από το Cayo είναι τόσο μοναδική και δεν ήθελα να το αφαιρέσω κάνοντας το σχέδιο πολύ δυνατό. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι ο σχεδιασμός του Cayo είναι «ψιθυρισμένος», αγκαλιάζει το φυσικό περιβάλλον αντί να τον αναγκάζει. Το να είσαι ευλογημένος με τη θέα είναι σαν να έχεις μια ζωγραφική Monet σε κάθε δωμάτιο – απλά σχεδιάζεις γύρω του! Η ατμόσφαιρα έχει ήδη δημιουργηθεί. απλά πρέπει να ακολουθήσεις.
Φυσικά χρώματα ή έντονα και τολμηρά;
Τα έργα μου οδηγούν πάντα σε μια ισορροπία φρεσκάδας και χαράς με τη χρήση χρωμάτων. Ο συνδυασμός χρωμάτων εξαρτάται από το πλαίσιο, το έργο, τη συνάφεια και καθοδηγεί την ιδέα. Δεν τείνω να εφαρμόσω έναν κανόνα σε όλους τους πελάτες μου και μερικές φορές εκπλήσσομαι από τις παλέτες που δημιουργώ και δεν νομίζω ότι θα ήμουν καλός σχεδιαστής αν δεν το κάνα!
Πώς πρέπει να βρούμε έμπνευση όσον αφορά το σχεδιασμό; τι σε εμπνέει;
Όταν κάνετε αυτή τη δουλειά με πάθος, δεν σταματάτε ποτέ να αναλύετε, να παρατηρείτε και να καταγράφετε όλα όσα βλέπετε. Είναι μια άσκηση που γίνεται δεύτερη φύση και το ταξίδι είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να αναζητήσετε έμπνευση. Είναι το μέρος της δουλειάς μου που μου προσφέρει τη μεγαλύτερη χαρά. Για να ανακαλύψετε, να γνωρίσετε, να ερευνήσετε και στη συνέχεια, να επιστρέψετε, να μεταφράσετε και να επανασχεδιάσετε. Αυτή είναι μια άπειρη άσκηση που θεωρώ εξαιρετικά ωφέλιμη.

Έχετε συμβουλές για εκκολαπτόμενους σχεδιαστές σπιτιών;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μαθήματος στο πανεπιστήμιο, ο καθηγητής σχεδιασμού μου μας είπε: «Πρέπει να ζήσετε τα πάντα. Δεν μπορείτε να σχεδιάσετε τίποτα αν δεν γνωρίζετε και δεν έχετε εμπειρία. ” Ήμασταν πολύ νέοι, και ίσως δεν καταλάβαμε τι σήμαινε να βιώσουμε διαφορετικές αντιθέσεις – να κοιμάστε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και μετά να δοκιμάσετε έναν ξενώνα ή να φάτε σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin και μετά σε μια Ταβέρνα. Μέσω της ανάλυσης και της αναγνώρισης μπορούμε να κατανοήσουμε πραγματικά το νόημα των εμπειριών. Τα λόγια του καθηγητή μου με καθοδηγούσαν πάντα και εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.
Όταν πρόκειται για διακόσμηση, ποιο στοιχείο πρέπει να έχουμε όλοι;
Το 1908, ο Adolf Loos έγραψε στο βιβλίο του, Ornament and Crime, ότι είπε στους πελάτες του να μην επανασχεδιάσουν εντελώς το νέο τους σπίτι. Αντ ‘αυτού, τους συμβούλεψε να φέρουν τουλάχιστον τρία οικογενειακά αντικείμενα. Αυτά τα τρία «λάθη», όπως τους ανέφερε, έδωσαν στο έργο ένα ανθρώπινο άγγιγμα. Νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι ένα «must-have» στοιχείο πρέπει να είναι κάτι προσωπικό, το οποίο βοηθά στον καθορισμό της ταυτότητάς μας. Δεν έχει σημασία τι είναι. Το σημαντικό είναι ότι μας εκπροσωπεί ή λέει κάτι για την ιστορία και την ταυτότητά μας.