15.4 C
Άγιος Νικόλαος
24 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Φορείς

Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου: Ανοικτή επιστολή στον Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

Με ανοικτή επιστολή του στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και γνωστοποίηση προς τους: Yπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υπουργό Τουρισμού κο Χάρη Θεoχάρη και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λασιθίου κο Μανώλη Θραψανιώτη, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου εκθέτει τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού. Ειδικά σε ένα Νομό όπου η πλειοψηφία των πολίτων εξαρτούνται άμεσα η έμμεσα από τον τουρισμό..

ΠΡΟΣ: Υπουργό  Εργασίας  και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης  κο Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

ΚΟΙΝ: Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Ιωάννη Πλακιωτάκη

Υπουργό Τουρισμού κο Χάρη Θεωχάρη

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λασιθίου κο Μανώλη Θραψανιώτη. 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Στο Νομό Λασιθίου υπάρχουν πολλά  προβλήματα στον κλάδο μας .Το σημαντικότερο όλων είναι η μη ύπαρξη πλέον της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Έχουμε τρεις εργοδοτικές οργανώσεις, του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας, και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κάνει τις αρχαιρεσίες τους οι δύο από τους τρεις. Ούτε η παράταση  των διοικητικών συμβουλίων που έχει δώσει το κράτος έως 30/6/2021, τους δίνει την δυνατότητα εκπροσώπησης, γιατί έχει λήξει η θητεία τους πριν το 2019.Εδώ και χρόνια από το 1996 έως το 2018 υπογράφαμε Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ανταποκρίνονταν στις ιδιαιτερότητες του Ν. Λασιθίου. Είμαστε μισθολογικά κάτω από την Πανελλήνια Κλαδική Σ.Σ.Ε, όμως έχουμε σημαντικούς κανόνες που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες μας, όπως η κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης από και προς τα Ξενοδοχεία, η διαδικασία επαναπρόσληψης και επίσης οι ειδικότητες που έχουμε προσθέσει, οι οποίες είναι απαραίτητες στα Ξενοδοχεία, και που δεν συμπεριλαμβάνονται στην Πανελλήνια Κλαδική Σ.Σ.Ε.Σημαντικές ειδικότητες που ανταποκρίνονται στην εξέλιξη των επιχειρήσεων που βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Με το να μην έχουν κάνει τις αρχαιρεσίες τους δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση.Παράλληλα όλες οι μεγάλες Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως μας δήλωσαν επίσημα είναι μέλη του ΣΕΤΕ.Αυτό δείχνει ότι οι εργοδότες δεν θέλουν να έχουν τοπικές εργοδοτικές οργανώσεις γι΄ αυτό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) μπορεί να τους έχει συμπεριλάβει ως μέλη της, αλλά δεν τους εκπροσωπεί.

Linkedin

Με αυτές τις συνθήκες η μόνη  εργοδοτική οργάνωση με την οποία μπορούμε να υπογράψουμε Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι μόνο ο ΣΕΤΕ, ως ευρύτερης εκπροσώπησης. 

Ο ΣΕΤΕ όμως αρνείται στο κάλεσμα μας για παρέμβαση, δηλώνοντας μας ως Εθνικός Κοινωνικός Εταίρος υπογράφει μόνο την Εθνική Γενική Σ.Σ.Ε και δεν παρεμβαίνει στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις των Ενώσεων Μελών του, σεβόμενος την αυτονομία τους. 

Δηλώνει επί της ουσίας ότι αποποιείται του ρόλου του, όπως και η ΠΟΞ παρ’ όλο που η ΠΟΞ δηλώνει ότι τα εργοδοτικά σωματεία του νομού μας είναι Μέλη της.

Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του Κράτους είναι να σέβεται την ελευθερία των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, στην συγκεκριμένη περίπτωση, σας καλούμε να  ασκήσετε την επιρροή σας  στο μέτρο των δυνατοτήτων σας για να αντιληφθεί ο ΣΕΤΕ ότι θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως κοινωνικός εταίρος προς όλους. 

Επιθυμούν να μην υπάρχουν Τοπικές Κλαδικές Σ.Σ.Ε, να εξαιρούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις γενικώς από την Πανελλήνια Κλαδική Σ.Σ.Ε των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και να έχουν ως δέσμευση μονάχα τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό τα 650ε,αφού όλοι ξέρουμε πια ότι από το 2012 η Εθνική Γενική Σ.Σ.Ε δεν ρυθμίζει τον κατώτατο μισθό. 

Πληροφορούμαστε ότι θα έχετε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Πολύ καλή εξέλιξη για να στηριχθεί η οικονομία της χώρας μας, και ο ΣΕΤΕ βεβαίως θα συνεργαστεί προς το συμφέρον των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα μεθοδεύει όλες οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις που δεν είναι Μέλη στην ΠΟΞ να πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό. 

Δηλαδή εργασιακή ζούγκλα. 

Αν και γνωρίζουμε την άρνηση του ΣΕΤΕ να υπογράφει Σ.Σ.Ε θεωρούμε ότι έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την υπάρχουσα κατάσταση. 

Την μείωση των μελών της ΠΟΞ, την αδρανοποίηση πρωτοβάθμιων εργοδοτικών οργανώσεων, την ανάγκη  αντιμετώπισης συνθηκών  αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ως προς το κόστος εργασίας, αφού η εξαλείψει των Τοπικών Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η αδυναμία κήρυξη υποχρεωτικής της Πανελλήνιας Κλαδικής Σ.Σ.Ε των Ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσω της ΠΟΞ, θα επιφέρει στον κλάδο μας, την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και την επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα.  

ΑΜΕΣΑ λοιπόν θα πρέπει να κηρυχθεί υποχρεωτική η Πανελλήνια Κλαδική Σ.Σ.Ε, ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, για να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος που να αμείβεται με τα κατώτατα κλιμάκια.

Είναι απαραίτητη επίσης η  δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς αμοιβής των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ως παράγοντα που συμβάλλει στην αξιοπρεπή  ζωής τους. 

Για  τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να ασκήσετε την επιρροή σας στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, και σας καλούμε και πάλι κε Υπουργέ, να συμβάλλεται  στην αναθέρμανση των τοπικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο κλάδος μας συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας. Ευελπιστούμε ότι θα  πράξετε τα δέοντα. 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 

Με εκτίμηση

Για την Διοίκηση 

Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Γαρεφαλάκης 

Η Γεν.Γραμματέας 

Μαρία Μαρκάκη – Φαζού

Δείτε ακόμα

Στην αποκατάσταση των κτιρίων στη Σπιναλόγκα προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού

Γ. Π.

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΟΤ – ΕΚΟΜΕ για την ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού

Γ. Π.

ΠΟΞ: Να συμπεριληφθεί το εμβόλιο Covid στο πιστοποιητικό υγείας των Ξεν/λων

N. K.

Telegraph για χώρες «πορτοκαλί» λίστας: Χωρίς καραντίνα οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί

Γ. Π.

FITUR: Το μέλλον του τουρισμού

Γ. Π.

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης

Γ. Π.
φορτώνει....