Food & Beverages

Στη Σητεία ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου “Athena”

7-8-9 Απριλίου 2022 Σητεία, Κρήτη

Η Σητεία είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει φέτος τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena, που θα γίνει στις αρχές Απριλίου. Οι 30 διεθνούς φήμης κριτές αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 550 δείγματα ελαιολάδου απ’ όλη την υφήλιο.

Την 30μελή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συνθέτουν πιστοποιημένοι δοκιμαστές ελαιολάδου διεθνούς εμβέλειας από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κροατία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τυνησία, τη Χιλή και, φυσικά, την Ελλάδα. Οι γευσιγνώστες αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 550 ελαιόλαδα, προερχόμενα από όλες τις χώρες που πρωταγωνιστούν στην ελαιοπαραγωγή.


Στην 7η διοργάνωση του διαγωνισμού Athena, εκπροσωπούνται 24 χώρες με δείγματα ελαιολάδου, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Χιλή, η Αργεντινή, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία. Μία από τις καινοτομίες που έχει υιοθετήσει ο διαγωνισμός Athena είναι να αλλάζει κάθε χρόνο τόπο διεξαγωγής με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών ελιάς της χώρας μας και βέβαια, σταδιακά, των εμβληματικών ελαιοκομικών περιοχών όλης της Ελλάδας. Από το 2016, πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Αθήνα, ο Athena IOOC έχει διεξαχθεί στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα και στη Λέσβο, με συνεχή ανοδική πορεία του αριθμού δειγμάτων προς αξιολόγηση. Ως ο μόνος διεθνής ελληνικός διαγωνισμός του είδους του αντανακλά και προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη εξέλιξη των ελληνικών ελαιολάδων.

Στον Athena συμμετέχουν με προϊόντα τους μερικοί από τους πλέον καταξιωμένους ελαιοπαραγωγούς της υφηλίου, αποτέλεσμα της σοβαρής οργάνωσής του σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της κριτικής
επιτροπής. Μάλιστα, λόγω του μεγάλου αριθμού των κριτών του, η αναλογία με τον αριθμό ελαιολάδων που αυτοί καλούνται να αξιολογήσουν είναι από τις καλύτερες όλων των διαγωνισμών ελαιολάδου. Η πόλη της Σητείας, που θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό, έχει δώσει το όνομά της σε μία από τις πιο γνωστές Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης ελαιολάδου, την ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου, η οποία καλύπτει ουσιαστικά όλη την ανατολική Κρήτη. Εκτιμάται πως περισσότερες από 10.000 οικογένειες βιοπορίζονται κυρίως από την ελιά, η οποία καλλιεργείται εκεί από τους μινωικούς χρόνους. Τα 2,5 εκατ. ελαιόδενδρα της περιοχής αυτής καλύπτουν πάνω από 100.000 στρέμματα γης, με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από τους 10.000 μέχρι τους 15.000 τόνους ελαιολάδου. Ο Athena IOOC 2022 πραγματοποιείται από την εταιρεία Vinetum σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σητείας και το Επιμελητήριο Λασιθίου και με θεσμικό εταίρο τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.


Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr

Δείτε ακόμα

The World’s 50 Best Bars 2022:The Clumsies, Baba Au Rum και Line φιγουράρουν στη λίστα με τα καλύτερα bar του κόσμου

N. K.

Επιλέγουμε προϊόντα από την Κρήτη, ένα τόπο Γενέτειρα Αξιών

Γ. Π.

Ανοιχτές Πόρτες στα Οινοποιεία της Κρήτης. Ένα διήμερο γεμάτο Κρητικό κρασί 28 & 29 Μαΐου 2022

Γ. Π.

«WWF Hotel Kitchen»: Ακόμα 11 ξενοδοχεία κατά της σπατάλης τροφίμων

Γ. Π.

Xαμηλότερη παραγωγή σταφυλιών φέτος στο Νότιο Ημισφαίριο

N. K.

Καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε.

N. K.
φορτώνει....