26.5 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2022
Τοπικά Τουρισμός

Ρεκόρ τουριστών στην Κρήτη το Μάιο

Σύμφωνα με τις κρατήσεις το Ηράκλειο και κατ΄επέκταση η ανατολική Κρήτη, συμπεριλαμβάνεται στους προορισμούς που φαίνεται ότι θα υποδεχθούν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Οι αφίξεις αεροσκαφών εκτιμάται ότι θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 47% σε σχέση με το 2021 και 12% συγκριτικά με το 2019, στις δε αφίξεις επιβατών αναμένεται άνοδος σε ποσοστό 70,6% σε σχέση με το 2021 και κατά 29% συγκριτικά με το 2019.

Την ίδια ώρα στον αυξημένο σε σχέση με το 2019 αριθμό των slots που έχουν δεσμεύσει οι αεροπορικές εταιρίες στα ελληνικά αεροδρόμια αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος. Και μπορεί, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς -με δεδομένο ότι οι ακυρώσεις πτήσεων το 2022 δεν θα επιφέρουν ουσιαστικά καμία επίπτωση στις αεροπορικές εταιρίες-, τα νούμερα των slots να μην είναι ευθέως συγκρίσιμα με εκείνα του 2019, ωστόσο, δίνουν το στίγμα του έντονου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρίες, η μία μετά την άλλη, επαναφέρουν τα πτητικά τους προγράμματα στα προ πανδημίας επίπεδα, προσφέροντας αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, αριθμό διαθέσιμων θέσεων για τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής.

Τα έσοδα, που είναι και το ζητούμενο, δείχνουν ότι φτάσουν φέτος σε ύψη-ρεκόρ, δηλ πάνω από τα 18,5 δισ. ευρώ του 2019.

Παρακαταθήκη για όλα αυτά αποτελεί η αύξηση των αεροπορικών θέσεων συνδυαστικά με την ισχυρή διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει. Ο αριθμός των αφίξεων αεροσκαφών για το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2019. Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Συντονισμού Πτήσεων (ΕΟΣΠ), ο αριθμός των ταξιδιωτών που θα προσγειωθούν στα ελληνικά αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά 28%.

Οι παραδοσιακοί πελάτες

Ο μεγαλύτερος όγκος προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων προέρχεται από τις δύο παραδοσιακές «δεξαμενές» τουριστών για την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ισχυρή είναι και η διαφαινόμενη δυναμική της γαλλικής αγοράς, με τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς να έπονται. Στη λίστα με τις χώρες απ’ όπου έχουν προγραμματιστεί οι περισσότερες θέσεις βρίσκονται, επίσης, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Τουρκία, το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αίσθηση προκαλεί η ραγδαία άνοδος των πτήσεων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Κρατήσεις στα προ πανδημίας επίπεδα

Την ίδια ώρα ο μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ η TUI κατέγραψε 1,3 εκατ. κρατήσεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Fritz Joussen σε επιστολή του προς το προσωπικό της εταιρείας που είδε το Reuters την Κυριακή, υποδεικνύοντας μια συνεχή ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο μεγαλύτερος tour operator στον κόσμο είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο 8,9 εκατομμύρια κρατήσεις για την περίοδο που εκτείνεται από τον χειμώνα έως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, καθώς ο αριθμός των παραθεριστών αυξήθηκε προς τα προ της πανδημίας επίπεδα.

“Δύο τάσεις είναι προφανείς: οι κρατήσεις γίνονται σημαντικά περισσότερο premium και όλο και περισσότερες γίνονται την τελευταία στιγμή”, έγραψε ο Joussen στο προσωπικό. “Αυτό είναι καλό για τον κύκλο εργασιών, τα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία”.

Η TUI δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές πλησίαζαν τα προ-κορονοϊού επίπεδα λόγω της ανεβασμένης ζήτησης, με σταθερή ανάκαμψη στη Βρετανία, μετά την άρση των περιορισμών.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Στη Νεμέα η τρίτη στάση του οδοιπορικού οινοτουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού (1-3/4-2022

N. K.

Τουρισμός: Προσπάθειες της Αθήνας για προσέλκυση Βρετανών τουριστών

Γ. Π.

Από 5 Ιουλίου μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, μοριακό και rapid test η μετακίνηση στα νησιά

N. K.

Προσφορά του συλλόγου εστίασης Αγίου Νικολαου πλάκες και χρώματα προς το Δήμο και λιμενικό ταμείο..

Γ. Π.

Telegraph για χώρες «πορτοκαλί» λίστας: Χωρίς καραντίνα οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί

Γ. Π.

Ο Υπουργός Τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο: “οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά νησί, με την πρόθεση να άρουν τους σχετικούς περιορισμούς”

Ν. Π.
φορτώνει....