26.5 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2022
Τουρισμός

Πρώτη η Κρήτη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ρεκόρ ανόδου κατέγραψε η βραχυχρόνια μίσθωση στην Κρήτη! Τα τελευταία χρόνια ανθεί και στη χώρα μας η βραχυχρόνια μίσθωση και κάθε χρόνο κινείται με ανοδικά ποσοστά. Φέτος μάλιστα η εταιρεία καταγραφής στοιχείων κρατήσεων στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo AirDNA, τονίζει ότι η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021.

Ειδικότερα, για το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σημειώνουν η Κρήτη (306%) και τα Δωδεκάνησα (302%).

Ακολουθεί η Αθήνα με αύξηση 248%, οι Κυκλάδες με αύξηση 233% και το Ιόνιο με 230%. Πολύ καλές επιδόσεις εμφανίζουν επίσης η Θράκη (216%), οι Σποράδες (215%), τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (188%), η Ήπειρος (157%), η Θεσσαλία (153%), η Πελοπόννησος (135%), η Μακεδονία (132%) και η Κεντρική Ελλάδα (109%).

Τέλος υπενθυμίζει η εταιρία ότι την περασμένη χρονιά, η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει το 94,4% των εσόδων του 2019.

Υψηλές προσδοκίες

Βάσιμες προσδοκίες για μια τουριστική σεζόν ικανή να προσεγγίσει τη χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού, αυτή του 2019, όταν έσοδα και αφίξεις κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, εκφράζουν φορείς του ελληνικού τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός το 2021 συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 18,17 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ που ήσαν το 2018.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δίνει το στίγμα των τελευταίων αεροπορικών δεδομένων της περιόδου από τις αγορές του εξωτερικού, που είναι εξαιρετικά θετικά. Βέβαια επισημαίνει ότι στο τέλος του 2022 θα γίνει το ταμείο για τον ελληνικό τουρισμού.

Διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τις προγραμματισμένες θέσεις για Ελλάδα οι αεροπορικές εταιρίες

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει πως “τα στοιχεία από τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, από τις περισσότερες χώρες, φανερώνουν ότι η πλειονότητα των αεροπορικών εταιριών διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τις προγραμματισμένες θέσεις για την Ελλάδα”.

Ωστόσο απομένει να αποδειχθεί με τι πληρότητες τελικά θα έλθουν αυτές οι πτήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υφυπουργό. Πάντως οι πρόδρομοι δείκτες της αεροπορικής κίνησης την περίοδο του Πάσχα έδειξαν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο εισερχόμενος τουρισμός το 2022, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά, την ταξιδιωτική κίνηση από την Ευρώπη, η υφυπουργός έκανε λόγο για πολύ θετικά στοιχεία από την Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία («οι Γάλλοι ψηφίζουν Ελλάδα φέτος και είμαστε νούμερο ένα προορισμός με εταιρείες οι οποίες διπλασιάζουν τις θέσεις για Ελλάδα»), την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τις Σκανδιναβικές χώρες και τις Βαλκανικές.

Με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την αγωνία σχετικά με το πως θα κινηθεί και ο οδικός τουρισμός από τις βαλκανικές χώρες, η κυρία Ζαχαράκη τονίζει ότι το υπουργείο Τουρισμού θα είναι “παρόν” στις σημαντικές αγορές για την Ελλάδα όπως είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία διεκδικώντας με αξιώσεις να είναι ο πρώτος προορισμός για αυτούς φέτος το καλοκαίρι.

Καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι φιλοδοξούν να πετύχουν μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες το 2022

Σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως αυτή εκφράζεται από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Από το βήμα του συνεδρίου “Choose Greece 2022” o διευθυντής λειτουργιών της Grecotel, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, δήλωσε ότι για την Grecotel τα νούμερα ειναι καλύτερα από πέρυσι, και στόχος για το 2022 είναι να υπάρξει αύξηση έναντι του 2021. Επίσης, συμπλήρωσε ότι χαρακτηριστικό της σεζόν θα είναι η διαφοροποίηση, σε σχέση με άλλες χρονιές, της ψυχολογίας των Γερμανών τουριστών, η οποία δημιουργεί συνθήκες για κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Mitsis Hotels Group, Σταύρος Μήτσης, επεσήμανε ότι η αυξημένη ζήτηση των διεθνών ταξιδιωτών για διακοπές, ιδιαίτερα μετά τις 23 Φεβρουαρίου, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οφείλεται στη μεγάλη διάθεσή τους να αναπληρώσουν τις διακοπές που έχασαν την περασμένη διετία εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.

Πάντως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ), Γιώργος Πελεκανάκης, εκτίμησε ότι φέτος οι αφίξεις στην Ελλάδα ίσως να φτάσουν σε επίπεδα 2019. Στον αντίποδα ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι το 2022 δεν θα φτάσουμε τα επίπεδα 2019 και θα είμαστε τυχεροί, εάν φτάσουμε το 80%.

Τέλος την αισιόδοξη εικόνα στο πεδίο των εκτιμήσεων για τον ελληνικό τουρισμού το 2022 ήλθε να ενισχύσει και μια πρόσφατη ανάρτηση στο Twitter του Ανδρέα Ανδρεάδη του επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που τονίζει ότι μετά το σοκ της εισβολής στην Ουκρανία η ζήτηση για την Ελλάδα ανακάμπτει εντυπωσιακά.

Δεδομένη, όπως λέει, η απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία όμως θα καλυφθεί από άλλες αγορές, ωστόσο σημειώνει ότι διαφαίνονται τουριστικά έσοδα κοντά στα επίπεδα του 2019. Αν το πετύχουμε, θα είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας, καταλήγει ο κ. Ανδρεάδης.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

πηγή:patris.gr

Δείτε ακόμα

Ξάνθη: Διήμερο Διακρατικό Συνέδριο «Οικοτουρισµός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας»

Ν. Π.

Οργή στον Τουρισμό της Κρήτης για τις κατεδαφίσεις που προωθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Γ. Π.

Χάρης Θεοχάρης: «Συνεχίζουμε στο δύσκολο μονοπάτι του υπεύθυνου ανοίγματος και της τήρησης της υγειονομικής ασφάλειας ταυτόχρονα»

N. K.

Έως και 97% η πληρότητα σε δημοφιλείς προορισμούς το Τριήμερο των Φώτων

N. K.

Γερμανία:Υποχρεωτική καραντίνα για τους ανεμβολίαστους Έλληνες

N. K.

Το ελληνικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Ν. Π.
φορτώνει....