26 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Τουρισμός

Πράσινο φως για διακοπές και σε όσους επισκέπτες έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik και με το κινεζικό Sinovac

Η Ελλάδα, εκτός από τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θα κάνει δεκτά και έγγραφα που πιστοποιούν εμβολιασμό επισκεπτών με το ρωσικό Sputnik, καθώς και με το κινεζικό Sinovac.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι η χώρα μας περιμένει πολλούς τουρίστες από χώρες των οποίων οι πληθυσμοί έχουν εμβολιαστεί με τα δύο αυτά εμβόλια. Σε συνέχεια των επαφών που είχε πρόσφατα στη Μόσχα ο κ. Θεοχάρης, ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικώς επί του θέματος με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν.

Η τουριστική αγορά της Βόρειας Ελλάδας, άλλωστε, εξαρτάται σημαντικά από τους Ρώσους, αλλά και από επισκέπτες από τα Βαλκάνια (Σέρβοι κ.λπ.) που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται αρκετοί τουρίστες από χώρες που έχουν εμβολιάσει τον πληθυσμό τους με το Sinovac, όπως είναι, πέραν της ίδιας της Κίνας, κράτη της αραβικής χερσονήσου.

 Οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ (rapid ή self test) σε όλους τους τουρίστες που φτάνουν εδώ και απειλούνται να τεθούν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στις χώρες τους.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου που έχει εκπονηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο δεν ανακοινώνονται ακόμη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με tour operators, αλλά και με παρόχους υπηρεσιών υγείας. Οι συζητήσεις αφορούν αφενός το ποιος θα αναλάβει το κόστος των διαγνωστικών τεστ που θα είναι δωρεάν για τους τουρίστες και αφετέρου πώς θα λειτουργεί αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια ο μηχανισμός που θα πιστοποιεί ότι οι επισκέπτες μας φεύγουν ασφαλείς από τη χώρα και άρα δεν υπάρχει λόγος να τεθούν σε καραντίνα.

Παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα που δικαιολογημένα επικρατεί ακόμη στην τουριστική αγορά, τις τελευταίες ημέρες, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, παρατηρήθηκε βελτίωση του κλίματος που αποδίδεται στην αύξηση των εμβολιασμών που γίνονται στην Ευρώπη. «Οι άνθρωποι που εμβολιάζονται σκέφτονται περισσότερο τις διακοπές τους και προετοιμάζονται γι’ αυτές», διαπιστώνουν οι ίδιοι παράγοντες.

Η κυβέρνηση θέλει να διπλασιάσει τον περυσινό αριθμό των τουριστικών αφίξεων, φτάνοντας στο 50% του 2019. Προκειμένου να προσεγγιστεί αυτός ο στόχος, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου με συνεχή ταξίδια που πραγματοποιεί για να πείσει τους πιθανούς τουρίστες της χώρας μας ότι μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα διακοπές με ασφάλεια. Το προηγούμενο διάστημα ταξίδεψε στη Ρωσία, στη Ρουμανία, στη Σερβία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Ενώ ακολουθούν λίαν προσεχώς επισκέψεις στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Δείτε ακόμα

Η Περιφέρεια Κρήτης στο Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshop στο Αμμάν της Ιορδανίας

filoxenianews

Βασίλης Κικίλιας: Εργαζόμαστε ώστε να διευρύνουμε τις απευθείας πτήσεις ΗΠΑ- Αθήνα μέχρι το τέλος του 2022

N. K.

Πρωτομαγιά:σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι προ-κρατήσεις στα νησιά

N. K.

Οι κορυφαίοι πολυτελείς προορισμοί για το 2021

Γ. Π.

Παρατείνονται έως 21/6 οι αεροπορικές οδηγίες: Τι ισχύει για αφίξεις στην Ελλάδα- Πώς «πετάμε» στο εσωτερικό και εξωτερικό

N. K.

Πάσχα με εσωτερικό τουρισμό και Βαλκάνιους επισκέπτες;

Γ. Π.
φορτώνει....