Ξενοδοχεία Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός

Πρακτική Άσκηση στον Τουριστικό Κλάδο: Ευκαιρία ή Παγίδα για τα νέους επαγγελματίες;

Η πρακτική άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά επαγγέλματα και από αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο τουριστικός κλάδος. Οι πρακτηκάριοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι για τις επιχειρήσεις καθώς πρόκειται για ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο είναι εύκολα εκπαιδεύσιμο, βγάζει την ανάλογη δουλειά ενός επαγγελματία και οι επιχειρήσεις μπορούν να τους εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Πρόκειται όμως για μια win win σχέση.

 Με την πρακτική άσκηση οι νεαροί επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να μάθουν όλα τα μυστικά της δουλειάς από καταξιωμένους εργαζομένους του κλάδου, όπως επίσης και να διαπιστώσουν στην πράξη αν το επάγγελμα αυτό είναι το καταλληλότερο για τους ίδιους. Η εκπαίδευση που προσφέρεται κατά την περίοδο της πρακτικής άσκησης είναι τόσο σημαντική που πολλές φορές ξεπερνάει και τις γνώσεις που προσλαμβάνουν οι νεαροί από τις σχολές τους.

Η γνώση αυτή είναι πολύτιμη για τους μελλοντικούς επαγγελματίες αφού βλέπουν σε βάθος πώς λειτουργεί γενικά η βιομηχανία του τουρισμού και όχι μόνο το τμήμα στο οποίο εργάζονται. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους, συνειδητοποιούν καλύτερα τις δεξιότητες τους και σε ποια σημεία υστερούν και χρήζουν βελτίωσης.

Ειδικά, αν οι πρακτηκάριοι δείχνουν επαγγελματικό ζήλο και επιθυμία να γίνονται όλο και καλύτεροι, τότε η εξέλιξη τους είναι ραγδαία και η επαγγελματική τους σταδιοδρομία είναι σίγουρα λαμπρότερη και γρηγορότερη.

Επιπροσθέτως, η πρακτική άσκηση προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες στους σπουδαστές. Ειδικότερα, οι νεαροί επαγγελματίες έχουν πάντα μια εταιρία να απευθυνθούν για αναζήτηση εργασίας μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν τους παλιούς πρακτηκάριους τους και να τους εντάξουν στο μόνιμο προσωπικό, καθώς είναι ήδη εξοικειωμένοι με το εργασιακό περιβάλλον.

Ακόμα όμως και αν οι νέοι επαγγελματίες δεν θελήσουν ή δεν προκύψει να εργαστούν στις εταιρίες που είχαν πραγματοποιήσει τις πρακτικές ασκήσεις τους, διαθέτουν ένα προσόν που στις μέρες μας σχεδόν όλοι οι ΗR ζητάνε, την προϋπηρεσία.

Η πρακτική άσκηση προσφέρει την πολυπόθητη προϋπηρεσία σε διάφορες θέσεις εργασίας και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το παραπάνω το συναντάμε σε όλες τις αγγελίες και οφείλουν να το διαθέτουν και άτομα που μόλις πήραν το πτυχίο τους, παρόλο που αυτό είναι εκ φύσεως αδύνατον.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι πρακτηκάριοι δεν έχουν ξανά εργαστεί στο παρελθόν, οπότε αυτό αποτελεί και την πρώτη επαφή με την εργασία και κατ’ επέκταση με την ενήλικη ζωή και τις υποχρεώσεις της. Και ακριβώς επειδή οι νεαροί αναγκάζονται να ωριμάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, μαθαίνουν με τον καιρό να θέτουν όρια σε ό, τι αφορά τον εργασιακό χώρο και να ξέρουν τι να αναζητήσουν από τις επόμενες θέσεις εργασίας τους.

Για παράδειγμα, αν μια εργασία τους ικανοποιεί ψυχολογικά, οικονομικά, αν μπορούν να ανταπεξέλθουν σύμφωνα με τα δικά τους προσόντα κτλ. Με άλλα λόγια, δεν πηγαίνουν στα τυφλά όταν πρόκειται για μια συνέντευξη για δουλειά και γνωρίζουν τι είδους εργασία ψάχνουν.

Επειδή δέχονται όλες τις παραπάνω πληροφορίες και τα ερεθίσματα από τις σχολές και από το εργασιακό περιβάλλον εξίσου, μαθαίνουν γρηγορότερα να προσαρμόζονται σε σχεδόν κάθε είδους κατάσταση και να αποκτούν την λεγόμενη επαγγελματική ευελιξία, προσόν που για να αποκτηθεί προϋποθέτει σίγουρα αρκετό χρονικό διάστημα και εξάσκηση.

Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να είναι από το πιο απλό, όπως ο χειρισμός ενός δύσκολου πελάτη μέχρι και η επιβίωση σε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον. Και εδώ είναι που βρίσκεται η παγίδα, το κακό εργασιακό περιβάλλον.

Η εργασία σε ένα τέτοιο περιβάλλον ελλοχεύει κινδύνους για τους πρακτηκάριους και το επαγγελματικό τους μέλλον. Συγκεκριμένα, διότι δεν έχουν εργαστεί και σε άλλες επιχειρήσεις είναι πολύ εύκολο να συγχεόσουν το κακό εργασιακό περιβάλλον με την ίδια την εργασία (πρόκειται για τελείως διαφορετικές έννοιες), να απογοητευτούν και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα του τουρισμού ενώ υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έπρατταν. Δεν πρόκειται για σίγουρο σενάριο, καθώς οι νεαροί μπορούν να μάθουν να ανταπεξέρχονται σε μια τέτοια εργασία, είναι όμως πολύ πιθανό.

Για όλους αυτούς τους λόγους η πρακτική άσκηση, όχι μόνο στο τουριστικό κλάδο αλλά και σε κάθε επάγγελμα, έχει ζωτική σημασία και οι προϊστάμενοι οφείλουν να της δίνουν την ανάλογη βαρύτητα. Οι πρακτηκάριοι δεν είναι οι εργαζόμενοι για όλα τα θελήματα. Είναι μαθητές που επιθυμούν και προσπαθούν σκληρά ώστε να γίνουν άξιοι επαγγελματίες και με αυτόν τον ρόλο πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να έχουμε υπομονή μαζί τους, στην αρχή όχι τόσες πολλές απαιτήσεις, αφού δεν γνωρίζουν την συγκεκριμένη θέση εργασίας, και να έχουμε την διάθεση να τους διδάξουμε. Έτσι, θα έχουμε ένα ικανό μελλοντικό προσωπικό αλλά και θα προσελκύσουμε και άλλους μαθητές/πιθανούς εργαζομένους κτίζοντας παράλληλα καλή εργασιακή φήμη.

BY GEORGIA KASTANA

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Facebook και στο Twitter

Δείτε ακόμα

Γρ. Τάσιος: “Μπορούμε να αγγίξουμε το 50% των τουριστών του 2019”

Γ. Π.

Κυκλάδες:Σπάει ρεκόρ ο τουρισμός στα νησιά

N. K.

Βασίλης Κικίλιας: Το 2022 η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της χώρας θα είναι ο τουρισμός

Γ. Π.

ΠΟΕΕΤ: Κινητοποίηση την Παρασκευή 15/10/2021 στο Υπουργείο Εργασίας

Γ. Π.

Σύσκεψη του Υπουργού Τουρισμού με φορείς του τουριστικού κλάδου στην Εύβοια

N. K.

Elounda Gulf Villas:Ανοίγει το Σάββατο 12 Ιουνίου

N. K.
φορτώνει....