21.6 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2023
Τουρισμός Φορείς

ΠΟΞ προς Κεραμέως: Δώστε λύση στα προβλήματα της τουριστικής εκπαίδευσης

Με επιστολή της που δημοσιεύεται σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητά την άμεση επίλυση των προβλημάτων της τουριστική εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με αφορμή την κατάληψη της ΑΣΤΕ Κρήτης.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς
κα Νίκη Κεραμέως , Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων
κο. Ευάγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

 

Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) τελεί υπό κατάληψη εδώ και ένα μήνα.

Όπως γνωρίζετε, η ΑΣΤΕΚ, η οποία ιδρύθηκε το 1995 είναι μία τριτοβάθμια Σχολή που εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουρισμού και έχει ως σκοπό την εκπαίδευση και προετοιμασία στελεχών για τις ξενοδοχειακές κυρίως επιχειρήσεις.

Η ΑΣΤΕΚ και η ΑΣΤΕΡ, η αντίστοιχη Σχολή της Ρόδου, τροφοδοτούν σταθερά εδώ και δεκαετίες τον ξενοδοχειακό κλάδο με επαγγελματίες, ανώτερα διοικητικά στελέχη. Οι σπουδαστές εισάγονται στη Σχολή μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων και συγκεκριμένα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, εισήχθησαν στη
συγκεκριμένη σχολή 136 σπουδαστές και σπουδάστριες, με υψηλές μάλιστα επιδόσεις. Ωστόσο, οι ανωτέρω φοιτητές δεν έχουν την ίδια μεταχείριση με τους φοιτητές των Σχολών του Υπουργείου Παιδείας (π.χ. δεν παίρνουν πάσο, δεν έχουν στέγαση ή σίτιση, κ.α.).

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα είναι ότι οι ανωτέρω σχολές παρότι υλοποιούν ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, παραμένουν αδιαβάθμιτες, καθώς το πτυχίο που απονέμουν, δεν έχει αναγνωριστεί σαν πτυχίο πρώτου κύκλου σπουδών και συνεπακόλουθα οι πτυχιούχοι τους αποκλείονται από μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η πρόσφατη αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών των ΑΣΤΕ έδωσε την ελπίδα ότι αυτή η αδικία θα  αποκατασταθεί, όμως δυστυχώς παραμένει και πολύ φοβούμαστε πως τελικά θα οδηγήσει τη συγκεκριμένη σχολή σε μαρασμό.

Η έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει.  Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία μας έχει θέσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος σε πρώτη προτεραιότητα, συμμετέχοντας τα τελευταία χρόνια και η ίδια ενεργά στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι επιχειρήσεις μας έχουν ανάγκη από ικανά και καλά καταρτισμένα στελέχη.

Θέλουμε οι νέοι μας να αντιμετωπίζουν τον τουρισμό ως μια συνειδητή επιλογή καριέρας και όχι ως μια ευκαιριακή απασχόληση. Η κατάσταση που επικρατεί κατά τα ανωτέρω στις ΑΣΤΕ δεν βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση…

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε η τουριστική εκπαίδευση να γίνει επιτέλους αντάξια της συμβολής του τουρισμού μας στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Δείτε ακόμα

ΠΝΟ: Νέα 48ωρη απεργία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας

N. K.

ΠΟΞ απαντά με επιστολή της στην ΠΟΕΕΤ: Δεν εμπλεκόμαστε στις τοπικές συμβάσεις

Γ. Π.

Σε εξέλιξη η “virtual” τουριστική έκθεση Greek Panorama

Γ. Π.

Domes of Corfu: Η Κέρκυρα καλωσορίζει το πρώτο Autograph Collection Resort

Γ. Π.

Συνάντηση Β. Κικίλια-Κ. Καραμανλή για την ουκρανική κρίση και την προετοιμασία της τουριστικής περιόδου

Γ. Π.

Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ο Ερμής”

N. K.
φορτώνει....