Ο κλάδος της Φιλοξενίας χρειάζεται αναβάθμιση σε μια νέα έκδοση.
Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εστιάσουμε στις μελλοντικές τάσεις της φιλοξενίας για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια που διαμορφώνονται όμως από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και καλείτε να βρει λύσεις άμεσα. Ειδικά στο θέμα της διοίκησης προσωπικού, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα φέτος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς έχουμε χάσει πάρα πολλούς εργαζόμενους, εκ των οποίων ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταπήδησε σε άλλους κλάδους διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν πίσω στον κλάδο του τουρισμού και στα ξενοδοχεία. Ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα φέτος θα είναι τα τεράστια κόστη. Η τιμή της ενέργειας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα έχει τεράστια επίδραση και στις αγορές. Τι έρχεται λοιπόν στη φιλοξενία το 2022 και μετά;
Ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας;
Το να μιλάς για τάσεις, να προσπαθείς να τις προβλέψεις και να προσπαθείς να προβλέψεις το μέλλον είναι μια τάση από μόνη της. Ο κόσμος υφίσταται σημαντικές αλλαγές που δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον ευαίσθητο κλάδο της φιλοξενίας. Το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας είναι ένα καυτό θέμα και οι δρόμοι προς την επιτυχία είναι δυνητικά πολλοί, όπως και της αποτυχίας. Σε γενικές γραμμές, οι τάσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ή οι τάσεις της φιλοξενίας εξετάζουν γενικά τη νέα συμπεριφορά των καταναλωτών, τη νέα τεχνολογία και τις νέες επιχειρηματικές θεωρίες που τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τους δύο πρώτους παράγοντες.
Έξυπνα ξενοδοχεία, βιώσιμα ξενοδοχεία, προσωπικό ρομπότ, VR – AR και μοναδικές εμπειρίες είναι όλες οι μεγάλες αλλαγές που προβλέπεται να επικρατήσουν τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Το 60% πληθυσμού παγκοσμίως είναι κάτω των 40 ετών. Πρόκειται για γενιές εντελώς διαφορετικές από τους boomers και την Generation x. Αναζητούν εντελώς διαφορετικά πράγματα, νέους προορισμούς, νέες εμπειρίες, λαμβάνουν υπόψη την αειφορία και την κλιματική αλλαγή. Η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλάζει ήδη όλα τα δεδομένα στον τουρισμό. Μπορεί και πρέπει η τεχνολογία να είναι αρωγός στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης ή προορισμού. Αυτό απαιτεί νέα διαχείριση δυναμική με μοντέλα που μπορούν να προσαρμοστούν ανά πάσα στιγμή, αναλύοντας συνεχώς τα δεδομένα.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε τις έρευνες και τη βιβλιογραφία που αναπτύσσεται εδώ και 35 χρόνια, για την τουριστική ανάπτυξη, τη διοίκηση, το marketing, την διανομή και την αειφόρο λειτουργία. Όσο αφορά την τεχνολογία παρατηρείται έλλειψη στην απορρόφηση της καινοτομίας που δημιουργεί στρατηγικά μειονεκτήματα. Στην εποχή του smart τουρισμού και του metaverse, η τεχνολογία θα είναι βασικός συντελεστής της ανταγωνιστικότητας

Μερικές φορές όμως, όσο περισσότερο αλλάζουν τα πράγματα τόσο περισσότερο παραμένουν ίδια. Φυσικά, στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια πολλά μπορεί να αλλάξουν στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά δεν θα περιμέναμε να αποκλίνουν οι βασικές αξίες της φιλοξενίας. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές.
Είναι ζωτικής σημασίας ο τρόπος με τον οποίο τα ξενοδοχεία αξιοποιούν τις νέες τάσεις.
Ένα πράγμα σίγουρο είναι ότι οι απρόσωπες ξενοδοχειακές εταιρείες θα αγωνιστούν για να επιβιώσουν στο μέλλον. Τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν μια προσωπικότητα που να συνδέεται τόσο με τους υπάρχοντες όσο και με τους υποψήφιους επισκέπτες. Είναι ένα ζωτικό συστατικό για ταξιδιώτες που αναζητούν μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Προφανώς αυτό πρέπει να μεταδοθεί μέσω του προσωπικού και της ίδιας της ιδιοκτησίας. Κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου και κάθε ανθρώπινη αλληλεπίδραση πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό που αντιπροσωπεύει η επωνυμία σας.