28.9 C
Άγιος Νικόλαος
21 Ιουνίου 2021
Food & Beverages

Πώς η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα και τα διατηρεί ασφαλή;

Σίγουρα τα κατεψυγμένα, είναι μία εύκολη λύση για ένα γρήγορο γεύμα, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπαίνουν όλα τα τρόφιμα στην κατάψυξη.

Η κατάψυξη καθυστερεί την καταστροφή των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνοντας την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων. Καθώς το νερό στα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους πάγου κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς που το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Εντούτοις, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, με εξαίρεση τα παράσιτα, παραμένουν ζωντανοί όταν καταψύχονται· συνεπώς, τα τρόφιμα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια και πριν την κατάψυξή τους και μετά την απόψυξη.

 Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά τρόφιμα που δεν πρέπει να τα βάζουμε στην κατάψυξη.

Λαχανικά: Το σέλινο, τα αγγούρια, το μαρούλι, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, οι πατάτες (ωμές ή ψημένες), τα ραδίκια και γενικότερα τα πράσινα λαχανικά καλό είναι να μην μπαίνουν στην κατάψυξη.

Φρούτα: Τα μήλα, το γκρέιπφρουτ, τα σταφύλια, τα λεμόνια, τα λάιμ, τα πορτοκάλια και το καρπούζι, γενικά ότι τρόφιμο περιέχει πολύ νερό καλό είναι να μην το καταψύχουμε.

Γαλακτοκομικά: Το τυρί (ειδικά τα μαλακά είδη), το cottage cheese, τα κρεμώδη τυριά, τα αυγά (με το κέλυφός τους), η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα dressing  για σαλάτες και το γιαούρτι δεν πρέπει να τοποθετούνται στην κατάψυξη.

Βότανα: Ο βασιλικός, το θυμάρι, το σχοινόπρασο, η μέντα, ο μαϊντανός ,το σέλινο και άλλα μαλακά βότανα δεν πρέπει να καταψύχονται.

Άλλα: Τα τηγανιτά φαγητά, τα μακαρόνια, το ρύζι και οι σως (ειδικά αυτές που είναι φτιαγμένες με αλεύρι ή καλαμποκάλευρο) καλό είναι να μένουν εκτός κατάψυξης.


Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο περισσότερο μένει ένα τρόφιμο στην κατάψυξη αλλοιώνεται η σύσταση άρα και η γεύση του, οπότε καλό είναι να καταναλώνεται σε διάστημα τριών έως έξι μηνών. Επίσης, ορισμένα προϊόντα φέρουν σχετική ένδειξη που αναφέρει για πόσο διάστημα διατηρούν τη φρεσκάδα τους στην κατάψυξη.

Και να μην ξεχνάμε πως ,η συντήρηση τροφίμων στην κατάψυξη βοηθά να εξοικονομήσουμε χρήματα και παράλληλα να μειώσουμε τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων.

Δείτε ακόμα

Diamond award και 3 αστέρια για τα 182 ελληνικά τρόφιμα και ποτά που συμμετείχαν στην διοργάνωση.

Μ. Τ.

Αγροδιατροφή, ενέργεια και ευκαιρίες απασχόλησης

Ν. Π.

17 Μαΐου:Παγκόσμια ημέρα Pinot Grigio

N. K.

Διαδικτυακά φέτος το 9ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ν. Π.

Ελαιόλαδο: Προβλήματα και προσδοκίες σε δύσκολους καιρούς

Μ. Τ.

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στα Χανιά. Δείτε το video του “Discover Greece”

Ν. Π.
φορτώνει....