Ξενοδοχεία Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός

Ποιοι θα εργαστούν στον τουρισμό;

Το έντονο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού απασχολεί όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η Ελλάδα έχει ξεμείνει από επαγγελματίες στον χώρο του Τουρισμού άλλα και της Εστίασης. Όπως είναι γνωστό, ο τομέας αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής, αλλά με δυσκολία θα ανταποκριθεί στη ζωτική θερινή περίοδο, καθώς οι υποψήφιοι για θέσεις εργασίας στον τουρισμό σε εστιατόρια και μπαρ είναι ελάχιστοι.

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ένα διεθνές και όχι απλώς ελληνικό φαινόμενο. Ενδεικτικά, παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Κύπρος , η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι  κορυφαίοι λόγοι παγκοσμίως για την αλλαγή επαγγέλματος, είναι: 

Ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια, ελλιπής ασφάλεια στην εργασία και μεταπήδηση σε διαφορετικούς κλάδους κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

-Μικρή ανταμοιβή για τους υπαλλήλους: Το 61% των συμμετεχόντων εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ότι από την έναρξη της πανδημίας, ο ρόλος του είναι πιο δύσκολος και λιγότερο ικανοποιητικός. Η εργασία του έχει γίνει πιο δύσκολη και κουραστική και θεωρεί ότι δεν αμοίβεται όπως πρέπει.

-Επιπλέον, το 27% επισημαίνει ότι η εμπειρία που παρέχει στους πελάτες έχει επίσης χειροτερέψει από την έναρξη της πανδημίας.

Το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ζήτησε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 να υποβάλει προτάσεις για τη διευκόλυνση και την προώθηση της εισόδου και της κινητικότητας εντός της ΕΕ, εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Το 2022, κατά το οποίο ευελπιστούμε πως οι πληρότητες θα είναι αυξημένες, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα στο εργασιακό, η κατάσταση θα είναι χειρότερη και ο κίνδυνος να μην μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των τουριστών, είναι πέρα για πέρα ορατός.

 Αν και η αβεβαιότητα γύρω από τα θέματα της πανδημίας -όπως με τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον»- είναι μεγάλη, εντούτοις, το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού αξιολογείται ως το πλέον σημαντικό αφού, αν η πανδημία όπως ευελπιστούμε το επιτρέψει, πρακτικά οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις όποιες αυξημένες ροές τουριστών.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Ανοίγει το Μάιο το νέο resort της Brown Hotels στα Χανιά.

Γ. Π.

Συνάντηση Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με την Πρέσβυ της Αυστρίας στην Ελλάδα, Hermine Poppeller

N. K.

Airbnb: Ευχή η κατάρα για τις τοπικές κοινωνίες

Γ. Π.

Γιατί τα ξενοδοχεία αποφεύγουν το δωμάτιο με αριθμό 420

Γ. Π.

Nέο πλαίσιο ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Γ. Π.

Εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό κατά προτεραιότητα σύμφωνα με το euronews

Γ. Π.
φορτώνει....